Trompe l'oeil

Het kastje hierboven bestaat uit een plaat mdf met daaroverheen kippengaas en rondom een rand van hout. De afbeelding van het serviesgoed en de planken is op de mdf-plaat aangebracht met behulp van zelfgemaakte sjablonen. Zowel de kan, het bord als de bloem-motieven zijn gesjabloneerd. De schaduw- en lichtpartijen zijn daarna aangebracht. Als je dit goed doet krijgt de afbeelding opeens drie dimensies...
.
Trompe l‘oeil betekent zoiets als 'het oog bedriegen, of vergissing van het oog’. Het is een optische illusie; een schildering die in eerste instantie echt lijkt, maar dit bij nader inzien niet blijkt te zijn. Dit kan een op een muur geschilderde boekenplank zijn, maar ook een raam met uitzicht, of een aantal papieren die op een tafel lijken te liggen. Je moet het zien als een leuke decoratie, of een grapje. Om een echt goede trompe l‘oeil te maken heb je best wel wat schildervaardigheid nodig. Het is vooral belangrijk om het perspectief goed te schilderen. Maar omdat niet iedereen een meesterschilder is, heb ik een techniek uitgewerkt voor mijn cursisten om een eenvoudige trompe l‘oeil te maken met behulp van sjablonen. Op deze manier kun je een leuk effect bereiken zonder een groot schilder te zijn. Het enige dat wel echt belangrijk is, is om de wetten van het perspectief goed in de gaten te houden. De randjes schaduw en licht maken dat het voorwerp op het eerste gezicht, in een flits, ‘echt’ lijkt. Doordat je met sjablonen werkt hoef je niet zo’n vaste hand te hebben en kun je toch geweldige effecten bereiken.

Trompe l‘oeil means ‘trick the eye’. It is an optical illusion; an image that at first sight seems to be real, but by looking at it closely, appears not to be. For instance: a painted bookshelf on a wall, a window with a view, or some pieces of paper on a tabletop. Look at is as a decoration, or a little joke. To make a good trompe l‘oeil you would need quite a lot of painting skills. Most of all, it is important to paint in perspective. Because not everybody is a pro-painter, I developed a technique for my students to create a simple trompe l‘oeil with just some stencils. In this way you can achieve a great effect, without being a professional painter. The shadows and highlights make your work look ‘real’. By working with stencils, you don’t need a very steady hand and still achieve stunning effects.

Ook bij de vaas hierboven is weer gebruik gemaakt van een sjabloon. De achtergrond is aangebracht met natuurspons. Er is gebruik gemaakt van donkere en lichte tonen van dezelfde kleur.

5 opmerkingen:

 1. hoi
  ik vind het geweldig, maar hoe doe je dat nou precies met die stencils?

  Groetjes
  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Nathalie, dat is een redelijk ingewikkeld verhaal. Ik maak de stencils/sjablonen zelf en gebruik zowel de postieve als negatieve delen ervan. Het bord bijvoorbeeld bestaat uit een groot rond stencil voor het bord als geheel, een buitenring (rand vh bord) en een binnenring (holle gedeelte vh bord). Al die verschillende onderdelen gebruik ik bij het aanbrengen van de afbeelding en het aanbrengen van de schaduwen voor het perspectief. Ook maak ik weer aparte sjablonen voor de motiefjes op het serviesgoed.

  Als ik het zo uitleg klinkt het heel ingewikkeld, maar met foto's erbij wordt het al een stuk duidelijker. De exacte werkwijze en 't stappenplan wordt t.z.t. gefotografeerd. Ik denk dat het in mijn nieuwe boek komt, en anders als aparte tutorial (e-book).

  Groetjes,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Mirjam,

  Dat zou geweldig zijn, als je de techniek ziet dan is het misschien nog te snappen:-) tot nu toe lijken mijn frutsels gewoon op een platte poster!!

  Groetjes,
  nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. beste Mirjam, erg leuk die techniek. Zou die graag willen leren. Is je nieuwe boek al uit met tips en trucjes? Wij zijn een huis in Frankrijk aan het restaureren en daar zou deze techniek perfect gebruikt kunnen worden om oude bouwsporen toch "zichtbaar" te houden. Hoor graag van je.
  groet
  Josette

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Josette,
  Ik ben bezig met mijn volgende boek. Ik zou zeggen; hou mijn blog of onze webwinkel (www.decoratieveverftechnieken.nl/shop)in de gaten. Zodra er nieuws is zul je het daar lezen. Je kunt eventueel ook in de shop een account aanmaken en daar aangeven dat je onze nieuwsbrief wilt ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen