White wash of whitewash?

 
verftechnieken.nl - whitewash
 
White wash, whitewash, kalkwas, krijtwas, limewax, witte waas; allemaal termen die verwijzen naar dat leuke landelijke effect van grenen of eikenhout met een witte waas of een niet geheel dekkende en brocante look. Ik heb gemerkt dat mensen de term ‘whitewash’ voor allerlei effecten gebruiken. Niet alleen voor de originele whitewash techniek, maar ook voor een sleetse witte verflaag.
 
Update april 2012: we hebben een zeer uitgebreide pagina over Whitewash opgenomen op onze website. Alle technieken, producten en uitleg kun je hier vinden: http://www.verftechnieken.nl/whitewash.html
 

Allereerst; wat is whitewash?

Whitewash (kalken, limewaxen) is een geweldige techniek om meubels, vloeren of accessoires een mooie gebleekte uitstraling te geven, terwijl de houtnerf zichtbaar blijft. Vroeger werden houten meubelen, muren en vloeren vaak bewerkt met kalk. Dit deed men onder meer omdat kalk een ontsmettende werking had. De kalk trok in de nerven van het hout en gaf een prachtig gebleekt effect. Het nabootsen van dit effect kun je op allerlei verschillende manieren bewerkstelligen.
 
verftechnieken-eiken-kast-kalkwas
Hierboven; eiken whitewash (met kalkwas)
 
Je kunt bijvoorbeeld werken met Abbondanza kalkwas. Kalkwas wordt ook wel limingwax of krijtwas genoemd. Kalkwas wordt rechtstreeks op het hout aangebracht en ingewreven. Vooral op eikenhout krijg je hiermee een heel mooi effect omdat de nerven van deze houtsoort mooi open zijn. De kalkwas blijft achter in de nerven en laat zo een mooie witte gloed achter.
 
Ook kun je kalkwas aanbrengen op een geverfd oppervlak. Maar let op: alleen op krijtverf, of matte verf op waterbasis. De verf moet namelijk poreus genoeg zijn om de kalkwas te kunnen opnemen. Een ondergrond van bijvoorbeeld zijdeglans of glanzende acrylverf of alkydverf (terpentine  gedragen verf) is voor deze techniek dus niet geschikt.
 
verftechnieken-kalkwas_aanbrengen
hierboven: kalkwas aanbrengen op blank grenenhout
 
verftechnieken-krijtverf-zwart-kalkwas
hierboven: kalkwas aanbrengen op zwarte krijtverf 

Je kunt ook een witte waas of whitewash aanbrengen door te werken met verdunde witte verf, witte verniswas, of glaceerverf. Die technieken zijn handig als je je meubel liever niet met was wilt behandelen. Handig voor intensief gebruikte meubels (tafelbladen) of houten vloeren die je graag een beschermende laklaag wilt kunnen geven.
 
Zelf een wash maken is heel eenvoudig. Gewoon Pure White krijtverf verdunnen met water (ca. 1:1 tot 1:2). Dit mengsel breng je aan met een kwast  en daarna veeg je het uit met een doek (in de richting van de houtnerf). Het aanbrengen van witte verniswas gaat eigenlijk net zo; aanbrengen met een kwast, uitvegen met een doek. Kleine stukken tegelijk behandelen, anders droogt het op en kun je het niet meer uitvegen.
 
verftechnieken-verniswas-wit
hierboven; witte verniswas op blank grenenhout
 
Om jezelf wat meer werktijd te geven is het handig om een wash te maken van glaceerverf.
 
Een glaceermedium zorgt ervoor dat je verfmengsel trager droogt, waardoor je er langer (tot wel een uur) in kunt werken. Ideaal dus voor grotere oppervlakken.   

verftechnieken-whitewash-aanbrengen
hierboven; een wash van krijtverf Pure White, op blank grenenhout

 

Brocant en sleets effect

En dan dus dat versleten, landelijke effect van een oude verflaag zoals je ziet op mooie brocante meubels. Veel mensen noemen deze sleetse look ook whitewash. Toch is dit een andere verftechniek. Hierbij wordt de verf namelijk wel gewoon dekkend aangebracht. Naderhand wordt de verflaag met allerlei technieken verouderd; bijvoorbeeld doorgeschuurd, bewerkt met antiekwas of gepatineerd. 

verftechnieken-brocante-look 

In mijn boek leg ik uitgebreid uit hoe de verschillende whitewash technieken en andere technieken kunnen worden toegepast en hoe je kunt bepalen welke techniek voor jouw project geschikt is.

Voor meer informatie, uitleg van alle technieken en / of de benodigde producten, kun je terecht op de zeer uitgebreide
whitewash-pagina op onze website >>

Update oktober 2011:
Lieve mensen, ik blijf enorm veel vragen krijgen n.a.v. dit artikel. Het blijkt een onderwerp waar veel onduidelijkheid over bestaat. Zo langzamerhand wordt de 'thread' onder dit artikel echter wel erg lang en ga ik dit topic sluiten. Natuurlijk geef ik nog steeds met plezier advies en antwoord op je vragen. Graag wil ik je verzoeken om eerst even alle vragen en mijn reacties bij dit artikel door te lezen om te kijken of jouw vraag er niet toevallig tussen staat. Ook in onze webshop op de whitewash-pagina kun je heel veel informatie vinden. Kom je er niet uit, dan kun je natuurlijk contact met me opnemen via onze site.

44 opmerkingen:

 1. Hallo.
  Ik heb ooit een kast behandeld met White wash verf van het merk Trip Trap(deens), maar schijnt niet meer te verkrijgen te zijn. Maar waar kan ik een goede White Wash verf verkrijgen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Persoonlijk werk ik bij voorkeur met verdunde krijtverf, omdat het watergedragen is, veel krijt bevat en mooi mat is. En vanzelfsprekend kies ik dan onze eigen Abbondanza krijtverf. Je kunt de gewenste hoeveelheid heel eenvoudig met wat water verdunnen en klaar is je white wash mengsel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor de tips. Ik heb net een oude gelakte tafel gekocht en weet nu dus welke behandeling ik moet toepassen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Soms mooi dat withewash, maar op het plafond van mijn net gekochte huis is dat ook toegepast en dat vind ik minder mooi. Ik wil het graag wit(ter) maken want nu is het vrij donker in huis. Welke verven kunnen hierover heen? Liefst iets minder milieubelastend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je een verfsoort wilt gebruiken die minder milieubelastend is, moet je sowieso een verf op waterbasis kiezen (laag VOS gehalte). Dat is eigenlijk voor in huis ook het fijnst; het droogt snel en is reukarm. Zowel onez Abbondanza krijtverf als de Soft Silk hebben een zeer laag VOS gehalte. Krijtverf heeft als extra voordeel dat het ademend is; dat is goed voor het binnenklimaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank voor je reactie!
  Kan die verf overal overheen en is deze dekkend?
  Volgende vraag is natuurlijk wat mij dat gaat kosten. In totaal zo'n 140 m2. Kan dat niet op je website vinden. Is deze verf ook in de winkel te koop?
  Veel vragen, dank alvast voor de antwoorden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het rendement staat bij de productinformatie van zowel de krijtverf als Soft Silk in de webshop. Ca 10-12 m2 per liter.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Mirjam,

  Ik wil mijn huidige grenen bed ombouw en kasten een witte uitstraling geven (nerf nog goed zichtbaar, maar wel (nagenoeg) wit). Ze zijn nu in een antiek look. Nu vroeg ik mij af hoe ik dit het beste kan doen.

  Alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als het voor een bed is, zou ik kiezen voor whitewash met verdunde krijtverf i.p.v. kalkwas. Gewoon omdat dat wat praktischer is(qua schoonhouden e.d.). Wel eerst even de oude verf- of laklagen verwijderen; je hebt hier onbehandeld hout voor nodig, anders zie je de houtnerf niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ok, welke krijtverf zou je dan aanraden en welke verhouding voor verdunnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tja, Abbondanza krijtverf natuurlijk :) Onze eigen verflijn dus. Zie de website: www.decoratieveverftechnieken.nl/shop

  Je verdunt het naar wens; ca de dikte van dunne yoghurt tot melkachtig. Hoe dunner, hoe transparanter het effect.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dank je wel.
  Ik moet eerst nog wat ontwerpen maken omdat ik de hele boel ook wil verbouwen tot andere kasten en nog wat dingen. Het wordt wel een meer maanden project naast mijn werk en de kids, dus het kan nog even duren voor de bestelling ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Mirjam,

  Graag zou ik wat advies krijgen, voordat ik een bestelling plaats. Ik heb namelijk een teak houten tafel, die ik recent in een white wash beits heb gezet en na ontevreden resultaat weer helemaal moest kaal schuren en schoonmaken. Ik vond de tafel te wit (te grote overgang) en mijn vraag is hoe ik het best een zo natuurlijk mogelijk resultaat kan krijgen (en zo mat mogelijk). Ik wil eigenlijk het effect zoals bij een houten vloer: de houtnerf zichtbaar en accenten van wit (of grijs). Omdat het een salontafel is, moet er ook een goede bescherming op, maar absoluut mat (de verkoper van de beits gaf me een olie mee die toch glansde).

  Graag zou ik je reactie krijgen, bedankt alvast. Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Teakhout verven is een probleem. Het is een vette, olierijke houtsoort en daardoor ook niet geschikt om met verf of lak te behandelen. De verf pakt nl niet op het hout.

  Je zou kunnen overwegen om de tafel te behandelen met kalkwas. Het nadeel in dit geval is dat teak een nogal ‘dichte’ houtsoort is, dus met weinig nerfstructuur waarin de kalkwas zich kan ophopen. Bovendien geeft was een zachte glans, en je geeft aan dat je dat niet wilt.

  Als je het per sé heel mat wilt houden en geen witte waas over het gehele oppervlak, kun je overwegen om een wash aan te brengen met verdunde krijtverf. Je kunt dan i.p.v. Pure White (dus echt wit) kiezen voor Old White (of zelfs Café au Lait) omdat je niet dat hele witte wilt. De bedoeling van een wash is dat je het aanbrengt in de nerfrichting en dan uitveegt met een doek. Als je echt alleen in de kiertjes en gaatjes het witte effect wilt, dan moet je het direct uitvegen. Krijtverf is heel mat, heeft absoluut geen glans en dus heb je daarmee het effect wat je wilt bereiken. Hou er wel rekening mee dat hoe matter de verf, hoe gevoeliger voor vuil en vlekken. Maar als het alleen in de kiertjes en naadjes zit zal dat niet zo’n probleem opleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Beste Mirjam,
  Bedankt, ik ga er even over nadenken (heb ook het boek verftechnieken besteld, dus daar vind ik denk ik ook wel informatie over de verdunde krijtverf) en dan kom ik er even op terug. Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 16. hallo mirjam
  ik heb een grenen eettafel staat nu inde beits moet with wash uiterlijk krijgen hoe het beste te behandelen en met welk materiaal. Tafel wordt intensief gebruikt
  alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi kees,
  Zie de uitleg in mijn post hierboven; 't kan met een 'wash'van verdunde verf of met kalkwas. Een wash heeft als voordeel dat je het kunt aflakken. en dat is voor intensief gebruik dus wel handig. Houdt er wel rekening mee dat een lichte basis nodig is voor een echt mooie whitewash (het is immers half transparant). Dus als er donkere beits op zit: aan de slag met de schuurmachine! Werk van grove korrel naar fijn. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh wat mooi allemaal en wil zelf graag onze donker eikendressoir in white wash verven (moet man lief doen) en de muren waar nu nog behang op zit ook verven ...maar is dit mogelijk ??? En vind de landelijke /romantische stijl zo mooi ...dus graag advies van jou AUB ..

  Gr van Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Miriam,

  Graag zou wil advies mbt onze kledingskast. Het is een erfstuk en er zit dus voor mijn man emotionele waarde aan vast. De kast is echter afgrijselijk lelijk. Er zit een hoogglas fineerlaag op de deuren in een hele gele houtkleur. Ik wil de kast graag behandelen, maar weet niet goed hoe dit aan te pakken. Ik wil een natuurlijk effect bereiken, zodar dat het geheel massief wordt. Heb je tips???

  Thanks!

  Groeten
  Patty

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hallo Patty,

  Je mag me wel even mailen via het contactformulier op onze website www.decoratieveverftechnieken.nl/shop
  Dan kan ik een persoonlijk advies geven.

  Eventueel kun je ook een fotootje meesturen van de kast én van het effect dat je mooi zou vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hallo Mirjam,

  Ook ik heb een teak tafel welke ik wil behandelen. Hoeveel delen water en verf heb ik dan precies nodig om te verdunnen?

  En volstaat dan de krijtverf of kan ik dan beter de soft silk aanschaffen?

  Ik wil wel graag ook het matte behouden en absoluut niet glimmen.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Gr, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hallo Marieke,
  De verdunning is ongeveer 1:1 maar kan naar wens worden aangepast. Hoe dunner, hoe transparanter. Voor een mat effect gebruik je krijtverf. Eventueel af te werken met extra matte vernis.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hallo Mirjam,

  Ik wil mijn blank eiken en greenen meubels white washen. Er zit nu een transparante beits over. Moet ik nu eerst gaan schuren om het goed te laten ehchten en zo ja hoe ver moet ik het kaal schuren?

  groet Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @Frans; inderdaad is eerst schuren verstandig. Belangrijk is dat oude laklagen e.d. verwijderd zijn. Zorg dat de glans eraf is. De was moet in het hout en in de nerven kunnen trekken voor het mooiste effect. Bij eikenhout kun je met bv een koperborstel de nerven uitborstelen. Zo verwijder je de zachte vezels en maak je ruimte voor de was.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hallo ik heb een tv dressoir onbehandeld eiken ,nu heb ik een pot whitewash verf gekocht maar hoe moet ik dit kastje voorbehandelen voor ik ga verven op de pot staat grof schuren maar is dat wel zo verstandig?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik heb dat ook. Een onbehandeld eiken tafel en dressoir. Dus ben net als Anoniem 12 dec. 2010 benieuwd hoe ik dit moet aanpakken. Wil beiden niet dekkend wit maken, maar ook niet heel licht white wash, dus er tussen in zo'n beetje. Lees graag je reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Schuren is wel belangrijk als er nog oude lak of verf op zit. Een wash breng je nl bij voorkeur aan op onbehandeld hout, dan kan de wash of de kalkwas goed in de nerven trekken. Door grof te schuren of met een staalborstel te borstelen werk je de nerven nog wat meer open.

  @Linda: Hoe je het verder moet aanpakken en te werk moet gaan staat beschreven in mijn blog hierboven.

  Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Beste Mirjam,

  Allereerst, wat een leuke blog. Super dat je zo de moeite neemt om ieders vragen te beantwoorden. Ik heb ook een vraag mbt. een teakhouten tafel. Deze tafel is 7 jaar oud en onbewerkt. Ik zou graag een echte oude, robuuste en verweerde look willen creëren (alsof hij buiten heeft gestaan) en dat de bruine houten kleur een beetje verweerd vaal (mat) grijs wordt. Heb je tips hoe ik dat kan aanpakken? Ik hoor het graag! Mvg, Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Leuk leuk, ga ik doen, groetjes, Marijke/Ermguard

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hoi Mirjam,

  Ik heb een vraag. Ik heb een eettafle gekocht. Het onderstel is krijtwit geverfd en ben ik zeer tevreden over. Echter het bovenblad was onbehandeld. We hebben het blad eerst 1 laag whitewash gebeitsd. Ik vind het te wit. We hebben een eiken vloer, met witte olie behandeld. De vloer is nu donkerder dan het tafelblad. Ik wil het tafelblad meer kleuren richting de vloerkleur. Wat kan ik nu het beste doen? Wat is evt een mooie beitskleur die eroverheen kan? Of kan ik er beter iets anders mee doen?
  Alvast bedankt voor de reactie.
  marjonstarink@solcon.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Beste Mirjam,

  Sinds 1989 bezit ik een antieke grenen kast die ik onderhoud met blanke boenwas. Op de ´caramel´kleur ben ik nu helemaal uitgekeken.
  Het liefst zou ik de kast ´kleuren´. Kan dat zonder al te veel problemen en zo ja, hoe pak ik dat aan?
  De kleur hoeft niet perse dekkend te zijn.

  Vriendelijke groet,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 32. beste Mirjam

  Ik heb een antieke grenen geloogde buffetkast, die ik graag wil white washen..
  De kast is ongelakt, maar behandeld en verzorgd met was.
  Wat zijn de stappen die ik nu moet ondernemen?

  BeantwoordenVerwijderen
 33. @ Sandra en Anoniem,
  Als je gaat whitewashen met kalkwas, dan is het niet noodzakelijk om ALLE was te verwijderen. Maar haal wel het grootste gedeelte weg, om te vermijden dat er zich een te dikke waslaag opbouwt.

  Als je wilt whitewashen op een andere manier, dan is het wél noodzakelijk om alle oude was te verwijderen (met wasverwijderaar en staalwol, verkrijgbaar in onze webshop). Als alles eraf is kun je aan de slag met een van de whitewash technieken.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hallo Mirjam
  Ik heb in mijn tuin een overkapping van geimpregneerd hout en ik wil hem graag whitewash hebben, kan dat met krijtverf of moet dat anders?
  groetjes Anouk

  BeantwoordenVerwijderen
 35. @Anouk Ik zou een witte tuinbeits gebruiken die geschikt is voor geïmpregneerd hout.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Beste Mirjam....

  Heb donker koloniaanse meubelen... waarin de houtnerf prachtig te zien is... Er zit geloof ik wel een dunne laklaag overheen. Nu zijn ze te donker voor in mijn nieuwe huisje en zou ik ze heel graag een soort whith wash look geven. Wat kan ik dan het beste doen?
  liefs Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 37. @Hanneke, in ieder geval eerst maar eens goed ontvetten en schuren (check even dmv krabben met je nagel of er ook was op zit). Je doel is om in ieder geval de basiskleur van het hout beduidend lichter te krijgen, anders zal het eindresultaat misschien niet licht en fris genoeg zijn. De methoden e.d. staan hierboven bij de diverse antwoorden al wel uitgelegd. Maar voor meer info mag je me altijd mailen via het contactformulier op onze website.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Beste Mirjam,

  op dit moment ben ik 18 weken zwanger en al druk aan het nadenken over het babykamertje. Ik heb de babykamer van onze dochter nog, maar dat is vanille beuken. Mdf- vanille zeg maar. Nu wil ik graag aan de slag om dit white wash/ witter te krijgen. Welk proces moet ik dan gaan opstarten? Alles licht schuren en hierna?
  Alvast bedankt voor je antwoordt!

  Groet,

  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 39. @Simone, probeer in ieder geval te achterhalen wat voor materiaal het is. Is het bijvoorbeeld geverfd Mdf, gefineerd, of gelamineerd (kunststof)? Daarna mag je me wel even mailen via 't contactformulier in de webshop.
  (knip en plak onderstaande link)
  http://www.decoratieveverftechnieken.nl/shop/contact_us.html

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Hallo Mirjam,
  een veel gestelde vraag waarschijnlijk, we hebben nieuwe meubelen, bank en stoelen, en een nieuwe whitewax tafel, en nu vloekt onze massief eiken wandmeubel en salon tafel er natuurlijk bij, deze zijn wel eens behandeld met olie, maar volgens mij niet gelakt, hoe kan ik deze meubelen het allerbeste met kalkverf wihte waxen, heb overwogen om een nieuw meubel te kopen, maar het was ons huwelijks geschenk en mijn man kan er geen afstand van doen. Laten doen is onbetaalbaar.
  met vriendelijke groet Saskia Wendel assen

  BeantwoordenVerwijderen
 41. @ Anoniem: je mag me wel even een mailtje sturen voor advies.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Ik heb een krukje behandeld met witte liming wax. Ik merk nu, dat als ik er een theemok opzet, er direct een kring achterblijft die ik niet meer weg krijg. Is dat normaal? Hoe gevoelig is liming wax in het algemeen voor vlekken en kan ik daar iets aan doen?
  Met vr.gr.
  Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 43. @Anoniem: Was (en liming wax dus ook) is altijd iets gevoeliger voor vlekken (vocht, warmte). Een waslaag wordt sterker en harder door deze een tijd te laten drogen en dan stevig en goed op te boenen. Eventueel kun je na de liming wax een blanke boenwas als eindlaag aanbrengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Hallo,
  Wij hebben een grenen vloer die we een beetje een riviera Maison uitstraling wilden geven. Dat was helaas niet gelukt en nu is die geschuurd en gebeitst met de lichtste kleur rustiek grenen. daarop zit dan de laklaag. Ik vind de vloer nu gewoon gelig en wil heel graag een witte dunne laag er op of een beetje een bruin?grijs. Is er iets wat je over de lak kan doen in de handel? zodat het gelige er een beetje af is.

  BeantwoordenVerwijderen