Bloempot verven in verweerde betonlook

Verftechnieken Betonlook  
Ik had nog een partij oude bloempotten, tuinvazen en bakken ergens in een hoekje op het balkon. Een allegaartje aan stijlen en kleuren, wachtend op betere dagen. Hoog tijd dus om er eens een paar onder handen te gaan nemen en in ere te herstellen.  

De tuinvaas hierboven op de foto was ooit roestkleurig en heeft nu een enigszins verweerde betonlook gekregen. Door met verschillende grijstinten en verdunde verf laag over laag te werken, te patineren met lichtgrijs en een vleugje oker aan te brengen, heb ik het oppervlak een warm verweerd effect gegeven.
 
In tuincentra en woonwinkels kom je vaak de mooiste potten, ornamenten en bakken tegen en dat ziet er allemaal zo mooi en sfeervol uit. De verleiding is groot om er wat van mee te nemen en je terras weer lekker opnieuw in te richten. Maar dan bedenk je je dat je schuur of terras nog vol staat met oude plantenbakken en tuinpotten. Stapels zelfs! Ze zijn alleen niet meer zo hip, het is een ratjetoe van kleuren en materialen, of ze passen niet bij de sfeer van je nieuwe terras.

Ik vind het zonde om dat soort dingen weg te gooien en grijp dan al snel naar mijn kwasten. Je kunt met verf en kwast vrijwel alle soorten potten, manden en tuinornamenten een snelle make-over geven. Voor de prijs van een pot verf heb je al je tuinspullen weer in een nieuw jasje gestoken en het is nog leuk werk ook!
 
Hieronder een foto van de pot vóór mijn bewerking. Ooit wit, jaren geleden roestkleurig geverfd en nu al een aantal seizoenen op de kop onder een oud tafeltje, wachtend op betere tijden. Hij zat vol groene aanslag, dus ik heb hem eerst even een goede schoonmaakbeurt gegeven.

verftechnieken Betonlook schoonmaken

Daarna eerst een laag grijze grondverf voor een goede basiskleur en toen een volgende laag donkergrijs die weer wordt gevolgd door diverse lagen verf in verschillende tinten grijs, aangebracht met kwasten en sponzen…

verftechnieken Betonlook middengrijs  
Na alle verschillende grijze lagen en een spatje okergeel voor de warmte, komt er nog een finishing touch met krijt of Antiquing powder voor een poederig en mat effect.

verftechnieken Betonlook poeder

En dan een leuk slotkarweitje: de potten vullen met planten. Zo is het een totaal andere pot geworden toch?

verftechnieken Betonlook 02 

Het vergrijsde, verweerde effect van deze betonlook-techniek doet het heel goed als je die combineert met zinken tuinaccessoires of vergrijsde steigerplanken. Lavendel en andere planten in blauwe, paarse of vergrijsde tinten passen hier fantastisch bij. Dit is overigens ook een leuke techniek om een gestuukte muur mee te bewerken! 
 
Voor de liefhebbers: de complete techniek is stap-voor-stap beschreven in een tutorial met duidelijke uitleg en foto’s van alle stappen. De tutorial is verkrijgbaar als e-book in onze webshop.  
Cover Betonlook 

White wash of whitewash?

 
verftechnieken.nl - whitewash
 
White wash, whitewash, kalkwas, krijtwas, limewax, witte waas; allemaal termen die verwijzen naar dat leuke landelijke effect van grenen of eikenhout met een witte waas of een niet geheel dekkende en brocante look. Ik heb gemerkt dat mensen de term ‘whitewash’ voor allerlei effecten gebruiken. Niet alleen voor de originele whitewash techniek, maar ook voor een sleetse witte verflaag.
 
Update april 2012: we hebben een zeer uitgebreide pagina over Whitewash opgenomen op onze website. Alle technieken, producten en uitleg kun je hier vinden: http://www.verftechnieken.nl/whitewash.html
 

Allereerst; wat is whitewash?

Whitewash (kalken, limewaxen) is een geweldige techniek om meubels, vloeren of accessoires een mooie gebleekte uitstraling te geven, terwijl de houtnerf zichtbaar blijft. Vroeger werden houten meubelen, muren en vloeren vaak bewerkt met kalk. Dit deed men onder meer omdat kalk een ontsmettende werking had. De kalk trok in de nerven van het hout en gaf een prachtig gebleekt effect. Het nabootsen van dit effect kun je op allerlei verschillende manieren bewerkstelligen.
 
verftechnieken-eiken-kast-kalkwas
Hierboven; eiken whitewash (met kalkwas)
 
Je kunt bijvoorbeeld werken met Abbondanza kalkwas. Kalkwas wordt ook wel limingwax of krijtwas genoemd. Kalkwas wordt rechtstreeks op het hout aangebracht en ingewreven. Vooral op eikenhout krijg je hiermee een heel mooi effect omdat de nerven van deze houtsoort mooi open zijn. De kalkwas blijft achter in de nerven en laat zo een mooie witte gloed achter.
 
Ook kun je kalkwas aanbrengen op een geverfd oppervlak. Maar let op: alleen op krijtverf, of matte verf op waterbasis. De verf moet namelijk poreus genoeg zijn om de kalkwas te kunnen opnemen. Een ondergrond van bijvoorbeeld zijdeglans of glanzende acrylverf of alkydverf (terpentine  gedragen verf) is voor deze techniek dus niet geschikt.
 
verftechnieken-kalkwas_aanbrengen
hierboven: kalkwas aanbrengen op blank grenenhout
 
verftechnieken-krijtverf-zwart-kalkwas
hierboven: kalkwas aanbrengen op zwarte krijtverf 

Je kunt ook een witte waas of whitewash aanbrengen door te werken met verdunde witte verf, witte verniswas, of glaceerverf. Die technieken zijn handig als je je meubel liever niet met was wilt behandelen. Handig voor intensief gebruikte meubels (tafelbladen) of houten vloeren die je graag een beschermende laklaag wilt kunnen geven.
 
Zelf een wash maken is heel eenvoudig. Gewoon Pure White krijtverf verdunnen met water (ca. 1:1 tot 1:2). Dit mengsel breng je aan met een kwast  en daarna veeg je het uit met een doek (in de richting van de houtnerf). Het aanbrengen van witte verniswas gaat eigenlijk net zo; aanbrengen met een kwast, uitvegen met een doek. Kleine stukken tegelijk behandelen, anders droogt het op en kun je het niet meer uitvegen.
 
verftechnieken-verniswas-wit
hierboven; witte verniswas op blank grenenhout
 
Om jezelf wat meer werktijd te geven is het handig om een wash te maken van glaceerverf.
 
Een glaceermedium zorgt ervoor dat je verfmengsel trager droogt, waardoor je er langer (tot wel een uur) in kunt werken. Ideaal dus voor grotere oppervlakken.   

verftechnieken-whitewash-aanbrengen
hierboven; een wash van krijtverf Pure White, op blank grenenhout

 

Brocant en sleets effect

En dan dus dat versleten, landelijke effect van een oude verflaag zoals je ziet op mooie brocante meubels. Veel mensen noemen deze sleetse look ook whitewash. Toch is dit een andere verftechniek. Hierbij wordt de verf namelijk wel gewoon dekkend aangebracht. Naderhand wordt de verflaag met allerlei technieken verouderd; bijvoorbeeld doorgeschuurd, bewerkt met antiekwas of gepatineerd. 

verftechnieken-brocante-look 

In mijn boek leg ik uitgebreid uit hoe de verschillende whitewash technieken en andere technieken kunnen worden toegepast en hoe je kunt bepalen welke techniek voor jouw project geschikt is.

Voor meer informatie, uitleg van alle technieken en / of de benodigde producten, kun je terecht op de zeer uitgebreide
whitewash-pagina op onze website >>

Update oktober 2011:
Lieve mensen, ik blijf enorm veel vragen krijgen n.a.v. dit artikel. Het blijkt een onderwerp waar veel onduidelijkheid over bestaat. Zo langzamerhand wordt de 'thread' onder dit artikel echter wel erg lang en ga ik dit topic sluiten. Natuurlijk geef ik nog steeds met plezier advies en antwoord op je vragen. Graag wil ik je verzoeken om eerst even alle vragen en mijn reacties bij dit artikel door te lezen om te kijken of jouw vraag er niet toevallig tussen staat. Ook in onze webshop op de whitewash-pagina kun je heel veel informatie vinden. Kom je er niet uit, dan kun je natuurlijk contact met me opnemen via onze site.