Vergrijsd hout, hout zelf vergrijzen

Veel mensen zijn erg geïnteresseerd in de manieren om blank hout te vergrijzen. Dus om gewoon hout om te toveren tot ‘old wood’ of vergrijsd hout met een verweerde uitstraling. Daarover krijg ik enorm veel vragen. Om dat effect te bereiken zijn er verschillende technieken. Ook kun je met allerlei verschillende producten werken, afhankelijk van de ondergrond en de eisen die je stelt aan het onderhoud. Je kunt werken op blank hout, maar ook op een geverfde ondergrond. Je hebt de keuze uit boenwas, verniswas of (verdunde) verf. Die keuze bepaalt bijvoorbeeld of je oppervlak daarna goed reinigbaar is, of vlekgevoelig. Met die aspecten moet je dus eigenlijk vooraf rekening houden.   
verftechnieken_wash_Cley_blankhout
Hierboven een voorbeeld van een ‘old wood’ effect. Ik heb een gewoon blank houten plankje als basis genomen. Ik heb het behandeld met een ‘wash’ (1:1 krijtverf met water). Hiervoor heb ik Abbondanza krijtverf gebruikt in de kleur Cley. De wash heb ik opgebracht met een kwast en daarna uitgeveegd met een doek, in de richting van de houtnerf. Deze techniek is geweldig om een tafelblad mee te behandelen. Doe dan de poten in Old White of Pure White en dan heb je een prachtige landelijke tafel.  
 
verftechnieken_grijze_was_PureWhite
Hierboven een voorbeeld van een vergrijzing met was op een verflaag. Dit heb ik met grijze kleurwas gedaan, op een basis van Abbondanza krijtverf ‘Pure White’. Grijze was kleurt en beschermt het hout. Je kunt de was aanbrengen met een doek of oude kwast. Een nacht laten intrekken en dan opboenen met een zachte doek.
 
verftechnieken_grijze_was_blankhout 
Hierboven zie je het effect van dezelfde grijze was op een stuk blank hout. Dat geeft een heel andere uitstraling. Je ziet de nerf van het hout nog en het effect is zachter en subtieler. Hou er bij het verwerken van kleurwas rekening mee dat je het effect niet kunt versterken door nog een extra laag. Was kan niet in een dikke laag worden aangebracht.
 
verftechnieken_antiekwas_PureWhite
Op het voorbeeld hierboven heb ik gewerkt met donkerbruine antiekwas. De basis is weer krijtverf in ‘Pure White’, in een verdunde laag. Zo schemert de houtstructuur nog heel licht door. De antiekwas geeft de witte verf een totaal andere uitstraling. Door te werken met staalwol kun je het effect versterken en zelfs krasjes aanbrengen voor een nog meer verouderd effect. Het leuke van kleurwas is dat je de kleuren ook kunt mengen. Je kunt dus ook bijvoorbeeld grijze was en bruine antiekwas door elkaar gebruiken. Er zijn zo heel veel schakeringen mogelijk.
 
verftechnieken_antiekwas_blankhout
Hierboven dezelfde donkerbruine antiekwas, op de traditionele wijze aangebracht op blank hout. Zie je wat een totaal ander effect dat geeft?
 
verftechnieken_hout-effect_OldWhite_Silt
Wat je hierboven ziet is geen echt hout. Deze houtimitatie is aangebracht met een hartvlammer (houtnerver). Hierbij werk je met een gekleurde glaceerverf op een basis van zijdeglans verf.
In dit voorbeeld bestaat de basis uit Abbondanza Soft Silk in de kleur Old White. Het werken met een houtnerver is overigens helemaal niet moeilijk. Je moet even de slag te pakken krijgen, maar dan is het een eitje. Let er alleen op dat je probeert een niet te druk patroon te maken. Het voordeel van werken met glaceerverf is dat je het weer kunt afvegen als het effect je niet bevalt.  Omdat het zo traag droogt heb je voldoende tijd om te oefenen.  

Als je de gebruikte kleuren omdraait krijg je een totaal ander effect. Hieronder heb ik de kleur ‘Silt’ als basislaag gebruikt. Voor de glaceerlaag heb ik ‘Pure White’ gebruikt. Dan krijg je dus een witte nerfstructuur, zoals bij een whitewash.
 
verftechnieken_hout-effect_Silt_PureWhite
 
Zo, dat was het even voor wat betreft vergrijsd hout. Ik zal jullie later nog wel wat meer mogelijkheden laten zien om hout te vergrijzen of een oud effect te geven.
Update d.d. juni 2013:
Misschien is het e-book Vergrijzen & Old Wood Effect’ iets voor jou.
In dit e-book staan allerlei leuke technieken om nieuw hout of steigerhout een oude en verweerde look te geven. Alles wordt stap voor stap uitgelegd met duidelijke foto’s en linken naar de benodigde producten.  

Verftechniek industriële lamp

Toen ik begin oktober een blog postte over de woonbeurs vertelde ik het al; ik zag daar veel prachtige industriële lampen. Toch wel een sluimerende oude liefde van me. Helaas heb ik er zelf nog geen in huis hangen. Ze zijn niet goedkoop, dat is één, en je moet er toch wel even naar op zoek. Maar ik bleef er over dromen en steeds als ik naar onze oude Ikea hanglampen keek, stelde ik me een stel mooie andere lampen voor daar boven die eettafel. Hmm zucht..

Zoiets als dit bijvoorbeeld;
 lamp_industrieel_matgrijsDat is toch beeldschoon? Dat grijze, dat stoere, en zo mooi poederig ingewit en mat.

hk-living-industriele-lamp En deze hierboven, van HK living, heeft een soortgelijke afwerking. Ook zo mooi vergrijsd en poederig.

woonbeurs-entree-lampen Deze lampen, uit mijn post over de woonbeurs vind ik ook jammie, maar dat soort lampen zijn een beetje te groot voor onze woonkamer vrees ik. Dan moet je toch eigenlijk een loft-achtig huis hebben met hoge plafonds. Dus dream on...

Op een gegeven moment vorige week was ik er flauw van. Ik rukte de lampen van het plafond en gaf ze een make-over. Eerst ontvette ik de glazen lampenkappen goed met alcohol en gaf ze een laagje Abbondanza Multiprimer om te zorgen dat de verf goed zou hechten. Vervolgens bracht ik een basislaag grijs aan voor de metalige uitstraling. (Ik gebruikte Abbondanza Soft Silk zijdeglans verf in de kleur Soft Grey.)

Omdat er natuurlijk lampen in de lampenkap komen (duh) en deze van binnenuit verlicht worden, moest ik minstens 4 of 5 lagen verf aanbrengen. Het is namelijk niet mooi als er door kleine spleetjes (waar de verf niet goed gedekt heeft) nog licht schijnt. Dan is de ‘look’ direct bedorven. Om dit te testen hield ik de lampenkappen tussendoor steeds over een felle lamp tot ik tevreden was.

verftechnieken-industriele-lamp-werkwijze

Links de onbewerkte Ikea lamp (wie heeft hem niet)?  Rechtsboven het aanbrengen van Multi-primer en rechtsonder de eerste laag Soft Grey.

Voor de basislaag heb ik Abbondanza Soft Silk gebruikt in plaats van krijtverf, omdat ik op de basislaag een ‘wash’ ga aanbrengen van verdunde krijtverf. Als ik als basis ook krijtverf zou gebruiken zou deze wash er direct intrekken en heb ik er geen controle meer over. Dit komt doordat krijtverf enigszins poreus is.

En sorry mensen, bij het aanbrengen van de wash was ik zo in een spiritueel verheven verf-modus dat ik totaal niet heb gedacht aan het maken van foto’s. Maar het is niet zo ingewikkeld; verdun wat witte krijtverf (Abbondanza ‘Pure White’) ongeveer 1:1 met water tot een dun mengsel. Dit mengsel aanbrengen met een kwast en even laten intrekken. Vervolgens met een zachte doek de wash er weer voorzichtig afvegen. In dit geval mooi in de richting van het reliëf van het glas, zodat er wat meer wit achterblijft in de dieper gelegen delen. Vervolgens direct, zolang de wash nog vochtig is, met een droge kwast een laagje los krijt overheen stuiven. Het overtollige krijt eraf blazen en dan laten drogen. Zo krijg je een mooi poederig effect.

verftechnieken-industriele-lamp-tafel

Dit is het dan geworden. Hier nog even op tafel want de lampen hangen nog niet (ik heb er twee gemaakt). We willen de eettafel verplaatsen, dus pas als die plek definitief vaststaat gaan we ze ophangen. 

verftechnieken-lamp-industrieel-detail

Hierboven een detail zodat je de poederige afwerking wat beter kunt zien.

verftechnieken-lamp-industrieel

Hier hebben we hem even tijdelijk opgehangen voor de foto. Hij lijkt zo iets blauwer maar dat komt door het zonlicht van buiten. (Gos ja de zon scheen ook nog vandaag, dat was toch helemaal niet de bedoeling?)

Update; zie ook de make-over van een gloednieuw bureaulampje tot vintage model in deze blogpost >

Productie ideeëngids Ariadne

Zoals beloofd nog even een paar scans van de ideeëngids/verfgids uit de ariadne at Home van november.

ariadne_decoratieve-verftechnieken_kastDit is de kast met houtnerf-effect. Mooi gestyled door Linda van der Ham, met stoer aardewerk van House of Mayflower. Het is natuurlijk geen ‘echte’ houtimitatie. Dat is een arbeidsintensieve techniek waar ik wel wat langer mee bezig ben. Maar met de houtkam die ik hier heb gebruikt, en eventueel een houtnerver, kun je een heel leuk fake-effect krijgen. Met een klopkwast kun je de gemaakte strepen wat verzachten. Je kunt een klopkwast zelfs ‘solo’ gebruiken om een nerfeffect te maken door in een glaceerlaag te kloppen. Hier heb ik er alleen de stijlen aan weerszijden mee bewerkt, om wat afwisseling te krijgen in het geheel.

decoratieve-verftechnieken_producten_houteffect

Hierboven zie je de houtnerver/hartvlammer (linksboven), de houtkam (rechtsboven) en onder een klopkwast c.q. sleepkwast (ofwel; Flogger). Deze producten kun je overigens gewoon in onze webshop kopen.

ariadne_decoratieve-verftechnieken_brocanttafeltje

Hier het tafeltje met brocante-look. Het was een nieuw witgelakt tafeltje van Timzowood. Ik moest in de groen/blauwtinten blijven, maar vond het wat saai om ook het blad nog eens blauw of groen te maken. Vandaar dat ik heb besloten om met bladzilver te werken. Dit heb ik een verweerde uitstraling gegeven door het te patineren met glaceerverf in twee tinten. Wel grappig trouwens; in het atelier van Marieke stond een soort ventilatiesysteem aan. En ik weet niet of je wel eens met bladzilver of bladgoud hebt gewerkt, maar die vederlichte velletjes zilver in combinatie met een redelijk forse luchtstroom, daar kun je je zeker wel iets bij voorstellen. Ik moest alle zeilen bijzetten (haha) om het zilver een beetje fatsoenlijk op z’n plek te krijgen. Het woei alle kanten op :)

ariadne_decoratieve-verftechnieken_craquele Hierboven een kleiner item, bewerkt met craquelé medium tussen twee verflagen. Hier heb ik Abbondanza Soft Silk gebruikt in twee tinten. Craquelé medium zorgt voor een bladderend effect. De kleur van de barstjes wordt bepaald door de kleur van de basislaag verf (hier groen). De toplaag (hier blauw) gaat barsten door het tussendoor aangebrachte craquelé medium. Wil je kleinere barstjes dan gebruik je geen Soft Silk (zijdeglans) maar krijtverf (mat).

Dit bladder-effect is overigens een ander -en wat ruiger- systeem dan de twee-pots craqueleerproducten waarbij je alleen de bovenste laklaag laat barsten. Bij die techniek worden de barstjes pas zichtbaar door ze in te wrijven met olieverf of patina (afhankelijk van het systeem dat je gebruikt). Dat is meer het effect zoals je dat op oude schilderijen en in keramiek ziet. Beide craqueleersystemen zijn overigens verkrijgbaar in onze webshop.  
  ariadne_decoratieveverftechnieken_detail

Hier nog een close-upje. En de rest moet je maar gaan bekijken in het blad zelf :) Oh ja; ariadne verloot ook nog 10 van m’n boeken. Dus mocht je een kansje willen wagen…

Ariadne ideeëngids ‘Spelen met verf’

Ariadne_cover_november_2010

Een tijdje geleden schreef ik er al over; mijn gezellige dag op de redactie van ariadne at Home. Die dag heb ik in het ariadne atelier van Marieke de Geus (coördinator ideeëngids) een aantal meubels en accessoires een make-over gegeven voor voor het november nummer van de Ariadne. Fantastisch om te doen. Ik wist alleen met welke kleuren ik zou moeten werken (allerlei groen-blauwtinten), maar de meubels had ik nog niet gezien en welke technieken ik zou gaan gebruiken zou ik terplekke bedenken. Best spannend dus om zo ‘on the spot’ een paar inspirerende ideeën uit m’n mouw te schudden en uit te voeren. En het was ook even afwachten of zo’n dag lang genoeg is; alles moet tenslotte ook nog tussendoor kunnen drogen. Maar het lukte allemaal prima en het was ook nog eens heel gezellig daar. 

Vandaag is hij dus uitgekomen, die Ariadne. En ik ben er heel blij mee. De meubels zijn prachtig gestyled door styliste Linda van der Ham en gefotografeerd door Dennis Brandsma.

ariadne_november_2010_verfgids

Hierboven de cover van de ideeëngids. De foto’s van de pagina’s met de meubels zal ik nog inscannen. Ik heb er nu even geen tijd voor, maar ik zal proberen ze morgen in een nieuwe post plaatsen. Nu eerst even weer verder met het inpakken en verzendklaar maken van de bestellingen van vandaag. Tussendoor zijn we ook nog aan het rommelen en slepen in huis, dus ik zit hier tussen stapels dozen, keukentrapjes en half aangesloten plafondlampen m’n blogje te typen :)

Wanneer doe jij verfklusjes?

Onze webwinkel is het hele jaar geopend. Dag en nacht. Gelukkig hoeven we er niet steeds bij te blijven, maar onze online winkel heeft natuurlijk wel continu onze aandacht. Iedere dag, doordeweeks en in het weekend, zijn we er mee bezig. Vaak ‘s avonds ook.

Ook de verkopen lopen het hele jaar door; verf, boenwas, kwasten, craqueleerproducten, vernis, staalwol, pigmenten, bladgoud- en zilver, patineermiddelen, etc. Het hele jaar door hebben onze klanten zin om te verven en te klussen. En het hele jaar door beantwoord ik mailtjes met vragen en geef ik met plezier adviezen. Toch ben ik wel benieuwd of de tijd van het jaar voor jullie enig verschil maakt. Van sommige mensen hoor ik dat ze de verfkriebels krijgen zodra het voorjaar wordt en de deuren en ramen weer lekker open gaan. Anderen hebben juist zin om alles op te pimpen zodra de zomer voorbij is, de tuin en het terras minder aantrekkelijk worden en iedereen weer meer binnen zit. En dan zijn er natuurlijk mensen die voor de feestdagen het huis lekker schoonmaken, de boel weer in de verf zetten of de meubeltjes een opknapbeurt geven. Zodat met kerst alles er weer gezellig en tiptop uitziet. 

Wat doe jij het liefst? Wanneer krijg je de kriebels en heb je extra veel zin om lekker te klussen? Of maak het je niet uit en doe je dat gewoon wanneer het uitkomt? Vandaar even een mini-enquête in de side-bar aan de rechterkant. Heb je zin om mee te doen? Het is anoniem en je kan maar één keer per persoon een stem uitbrengen. Ik ben heel benieuwd naar je stem en/of je reactie.

decoratieveverftechnieken_compilatie

En hoe zit dat met mij? Voor mezelf zie ik geen verschil gedurende de jaargetijden. Ik heb altijd zin om te verven haha. Ik ben heel impulsief en kan in 2 minuten besluiten om iets onder handen te nemen. Wel is er verschil in het soort klussen. In de zomer richt ik me als vanzelf meer op de buitenspullen; een stoeltje of tafeltje op het terras even in de krijtverf zetten, of ik geef de bloempotten een make-over. Tegen de feestdagen in december krijg ik zin om kleinere verfklusjes te doen en dan werk ik ook meer met bijvoorbeeld bladzilver. In het najaar of voorjaar ga ik met meubels schuiven en kijk ik naar de inrichting en de spullen om me heen met zo’n blik waardoor lief ongerust vraagt; ‘Waar kijk je nou weer naar?’ Gek genoeg heeft hij het ook nooit mis, zelfs als ik denk dat ik ongemerkt in mijn gedachten de boel aan het herinrichten ben. Tja, hij kent me langer dan vandaag :) 

Mwah

En daarmee doel ik op de woonbeurs. Eigenlijk zeg ik het dan nog vriendelijk, want om eerlijk te zijn vond ik het behoorlijk tegenvallen. Too bad, want ik had me er zo op verheugd. Ik was er ook al in jaren niet geweest, dus ik dacht dat het dan wel weer eens leuk zou zijn.

Wat ik vooral miste was ‘inspiratie’. Ik had gehoopt verrast te worden, geprikkeld en op ideeën gebracht. Maar eigenlijk was er niet veel nieuws onder de zon. Na nog geen twee uur rondlopen hadden we het allebei wel gezien. En waar ik veel van had verwacht; Loods 5 bijvoorbeeld, had mij persoonlijk niet veel te bieden. Volgens mij is het een fantastische winkel, maar de stand bestond uit een soort staalconstructie met stoelen, lampen en andere gebruiksvoorwerpen eraan gemonteerd en in allerlei kleuren gespoten. Leuk om te zien, maar het gaf geen echt beeld van de winkel of van het assortiment. Misschien is dat voor een dergelijke veelomvattende winkel ook wel onbegonnen werk, ik weet het niet. Maar nu was het meer zoiets van; oké wij bestaan en kom ons maar bezoeken. Combitex was eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal; hier en daar de bekende kist-kasten, een bank in legergroen, wat klein spul, maar voor mij een te hoog leger-dump-gehalte. Ik heb wel met veel plezier in Sjakies’ rondgelopen; stoer en kleurrijk met veel mooie vloerkleden en sloophouten lijsten. En ook het VTwonen huis vond ik wel verrassend. Een beetje eclectisch, stoer en met een knipoog.  Bij Neef Louis heb ik genoten van de prachtige industriële lampen. Daar heb ik wel een poosje kwijlend rondgelopen.  

woonbeurs-neef-louis

woonbeurs-neef-louis2Hier de stand van Neef Louis.

We zagen elders op de beurs nog meer van die prachtige lampen. Oh man, ik wou dat ik een huis met zo’n prachtig hoog plafond had. Dan had ik zeker zo’n lamp hangen.

woonbeurs-entree-lampen Deze lampen hingen bij de entree.

woonbeurs-oudeplank-lampenEn deze hingen bij de stand van ‘De oude plank’. Die zag er ook fantastisch uit.

woonbeurs-MBij deze M van Mirjam moest ik natuurlijk even poseren. Die had ik wel willen meenemen!

woonbeurs-lettersOok letters en cijfers waren een terugkerend verschijnsel. Niet echt nieuw meer, maar het blijft natuurlijk leuk! Hierboven letters en tekens met licht erin. Maar ook letters van hout en staal zag je veel. 

woonbeurs-101-koffersDeze mooie stapel koffers stond in het 101-woonideeën huis. Geweldig zoiets; in plaats van een kast. Je moet er natuurlijk geen dingen in doen die je dagelijks nodig hebt :) ‘Schat, pak jij even de vorken? Bruine koffer rechts onder.’

woonbeurs-ariadnemuurHier het blauwe ariadne at Home huis. Aan de buitenkant een spannend patchwork van allerlei prints. Ook binnen zag je veel blauw; effen muren in bijna paarsblauw, maar ook allerlei dessins en prints.

woonbeurs-ariadnemuur-mir Oké nog even een gekke foto dan tot slot. Een stukje van de ariadne muur met een dame die gekke bekken trekt.

Oh ja; en wat hebben we nou uiteindelijk gegeten? Niets met kortingsbonnetjes haha. We hadden trek toen we arriveerden (tja logisch na een reis van ruim 2 uur). We hebben toen direct een hapje genomen; voor Lief een kop koffie en een bruine baguette met roomkaas, voor mij een verse jus en een croissant (oké ik beken; met meerdere happen van de baguette roomkaas). En het enige cadeautje wat ik verder heb meegenomen was de verrassing van VT-wonen voor abonnees; een leuk mokkensetje. Het cadeautje van ariadne was ik vergeten op te halen :)

Woonbeurs

Hè hè, morgen is het dan toch zover; we gaan lekker naar de woonbeurs. We zouden eigenlijk vandaag (vrijdag) gaan, maar door allerlei omstandigheden hebben we het een dagje uitgesteld. Ik heb er zin in; heerlijk inspiratie opdoen, kijken naar mooie spullen, spannende ontwerpen en leuke interieurs. En natuurlijk kleuren, trends en nieuwe producten spotten.

Uiteraard gaan we zeker de huizen van de woonbladen bekijken. Zoals het huis van ariadne at Home. Extra leuk om Linda in de onderstaande video te zien, omdat ik met haar geluncht heb tijdens mijn dagje Ariadne.

Ik ben ook nieuwsgierig naar de stands van winkels die ik altijd al eens wilde bezoeken, maar waar ik nooit tijd voor schijn te vinden. Zoals bijvoorbeeld Loods 5. 

loods5

Dit geldt ook voor Combitex. Nooit geweest, maar je komt ze vaak tegen in de woonbladen. Die stoere landelijke stijl spreekt me ook aan. 

combitex

Tussendoor even een hapje of drankje, dat lijkt me ook wel wat :) Hmm wat zal het worden? Boerenlunch? High Tea? Niet dat we gebruik zullen maken van die kortingsbonnen hieronder. Ik weet wel hoe dat gaat; zoiets zit dan wel in de woonbeurskrant die ik in mijn tas heb zitten. Maar als wij honger of dorst krijgen gaan we toch gewoon ergens zitten waar het ons gezellig lijkt of waar de broodjes of gebakjes ons toelachen. Ik ben eigenlijk sowieso niet zo van de kortingsbonnetjes. En Lief al helemaal niet. Die geneert zich dood als ik met een bonnetje zou aankomen :)
lunchen 
We willen morgen een beetje op tijd weg, dus ga ik nu maar even het drankje opdrinken dat Lief net voor me heeft gemaakt (Malibu-jus) en dan naar bed. Ik hou jullie op de hoogte en hoop een paar foto’s te kunnen maken.