Leisteen effect

Even wat uitleg over het leisteen effect, om tegemoet te komen aan de vele vragen die ik hierover krijg. Dit effect was te zien op een van de foto’s op onze website, als voorbeeld voor het gebruik van kalkwas. 

Ik heb twee oude keukentafels met deze techniek behandeld. In beide gevallen heb ik het onderstel licht gehouden en het bovenblad behandeld met respectievelijk grijze of zwarte krijtverf en afgewerkt met kalkwas. Daarmee krijg je dat mooie leisteen effect. Door te variëren in de basiskleuren voor het blad (grijs, middengrijs of zwart) en het onderstel (antiekwit of fris wit) en door te werken met combinaties van kalkwas en/of grijze was, kun je met deze techniek meerdere kanten op.

verftechnieken-keukentafel01-bew-close

Beide tafels waren nogal gehavend. Dus een beetje voorbereiding was geen overbodige luxe. Dit is tafel nummer 1:

verftechnieken-keukentafel01-onbew

Omdat je over ‘t algemeen niet precies weet wat voor soort verf- of lak er op een oud meubelstuk zit, kun je zonder een beetje voorbereiding voor vervelende verrassingen komen te staan. Ongewenste vlekken, slechte hechting, of craquelé bijvoorbeeld. Heel goed schoonmaken en de oude lak eraf schuren is dan wel het minste wat je even moet doen. In dit geval was het blad ook erg beschadigd, dus moest er behalve goed geschuurd, ook hier en daar geplamuurd worden. Meer tips over een goede voorbereiding vind je in een van mijn vorige blog posts, over schuren en ontvetten >>  

verftechnieken-keukentafel-leisteen

Het onderstel van de eerste tafel is dekkend antiekwit {Abbondanza Old White} geschilderd en vervolgens een klein beetje doorgeschuurd. Het blad heb ik heel goed ontvet, de ergste beschadigingen geplamuurd en zorgvuldig alle oude lak eraf geschuurd. Ik heb trouwens opzettelijk niet alle gaatjes en beschadigingen opgevuld, want hier en daar wat putjes en krassen dragen juist bij aan het mooie verweerde effect.

Als basis heb ik twee lagen grijze krijtverf aangebracht {bijvoorbeeld Abbondanza ‘Concrete’ of ‘Slate’} en dit laten drogen. Daarna heb ik kalkwas aangebracht en ingewreven. Bij dit blad heb ik na het aanbrengen van de kalkwas ook nog hier en daar wat grijze kleurwas gebruikt. Je kunt de verschillende soorten (kleuren) was door elkaar aanbrengen, maar ook in lagen, dus ná elkaar. Het is heel leuk om daar eens wat mee te experimenteren.

Tip: als je het effect van de kalkwas te wit vindt kun je met een doek en wat blanke boenwas het teveel weer afpoetsen.

Laat de waslaag daarna rustig uitharden, een middag of een nacht, voordat je het opboent tot een zachte glans.

verftechnieken-keukentafel01-bew-close

Dan keukentafel nummer 2:

verftechnieken-tafel-leisteen-blad-onbew

Ook een echt oud besje, het blad helemaal kaal, het onderstel zat zelfs nog in de bierverf.

verftechnieken-tafel-leisteen-blad-bew

Ook bij deze tafel heb ik het onderstel wit gehouden. In dit geval gebruikte ik fris witte krijtverf {bv Abbondanza Pure White} voor een mooi contrast met het blad, dat  een zwarte basis kreeg {bv Abbondanza Warm Black of Black}.

verftechnieken-tafel-leisteen-blad-bew-close

Bij dit blad heb ik alleen kalkwas gebruikt. Als je voor het aanbrengen van de kalkwas een wat grovere staalwol gebruikt (nr. 2), kun je hiermee nog extra krasjes aanbrengen in de laag krijtverf. Door draaiende of 8-vormige bewegingen te maken, krijg je een levendig effect, door te werken in de richting van de oorspronkelijke houtnerf, hou je het iets rustiger.

Het mooiste effect krijg je als vooral in de krasjes, kerfjes e.d. kalkwas achterblijft en de rest van het blad wat donkerder blijft. Als je tevreden bent de waslaag laten uitharden en opboenen.

verftechnieken-tafel-leisteen-blad-bew-close2

Hierboven kun je goed zien hoe de krasjes en beschadigingen zijn opgevuld met en benadrukt door de kalkwas.

Ik blijf dit leisteen effect een geweldige afwerking vinden. Ideaal voor oude tafelbladen, zodat je niet al te veel moeite hoeft te doen om het allemaal mooi glad en strak te krijgen.

MATERIALEN > 
Abbondanza krijtverf.
Mogelijke tinten, variërend van zwart tot antraciet of grijs: Black, Warm Black, Slate, Concrete.
Abbondanza kalkwas of grijze was, eventueel blanke was:
Kalkwas, Grijze was, Boenwas
Optioneel: staalwol
Alles te vinden in onze webshop ">">">www.verftechnieken.nl >

1 opmerking:

  1. Ik heb inmiddels ook een kastje met dit leisteen effect. .erg mooi geworden. .

    BeantwoordenVerwijderen