denim effect met verf & kwast

In de vtwonen van deze maand zag ik een reportage die helemaal in het teken stond van denim. vtwonen roept ons op om ‘good old denim’ te gebruiken voor een ongepolijste stoere sfeer in huis. Fauteuils gestoffeerd met denim, gordijnen van spijkerstof, vloerkleden en zelfs porselein. En inderdaad; gecombineerd met staal, beton, leer en industriële elementen is het heel mooi. Stoer en sfeervol.

decoratieve_verftechnieken_vtmagazines

Ik moest gelijk denken aan een al lang sluimerend idee van mij om een denim-look te creëren door middel van een verftechniek. Dit was voor mij eigenlijk de perfecte aanleiding om dit eindelijk eens te gaan uitproberen. Kijk maar even mee naar mijn variant van een denimlook, gewoon met verf en kwast. Geschikt voor een hele muur, waarbij je het effect in banen kunt aanbrengen. Maar ook prima te doen op een plaat MDF of hardboard voor een wandpaneel of voorzetwandje.

decoratieve_verftechnieken_denim_effect_2b

Deze techniek pas je toe op een zijdeglans basis en je brengt het effect aan met glaceerverf. Dat is een transparant medium dat je aankleurt met bijvoorbeeld krijtverf. Glaceerverf droogt langzaam zodat je er nog een tijdje in kunt werken om effecten aan te brengen. In dit geval dus een streperig denim-effect.

Voor de basis gebruikte ik Abbondanza Soft Silk in de kleur Old White (010). En voor de blauwe glaceerlaag gebruikte ik -hoe kan het anders- de kleur Jeans (435). Ik voegde 1 deel Jeans toe aan 5-6 delen Classico glaceerverf.

decoratieve_verftechnieken_denim_effect_3b

Natuurlijk kun je ook andere kleuren blauw gebruiken, tenslotte zijn er ook enorm veel verschillende denimkleuren. Je zou Indigo Night kunnen gebruiken voor een iets donkerder versie. Dark Steel of Dusty Blue voor een stoer en donker blauwgrijs denim.

decoratieve_verftechnieken_staaltjes-blauwOf je kiest Perfect Day, Innocent Blue of Bleu Pastel voor een washed en verbleekt denim.

decoratieve_verftechnieken_staaltjes-blauw2Het voert iets te ver om hier helemaal een stap-voor-stap beschrijving te geven (bovendien heb ik geen foto’s gemaakt tijdens het werken). Maar even in het kort uitgelegd: op de Soft Silk Old White basis breng je met een brede spalter een dunne (!) gelijkmatige laag Classico aan, gekleurd met een van de bovenstaande tinten. Doe geen grote stukken tegelijk, maar werk in banen van ongeveer een meter breed om te voorkomen dat de verf droogt voordat je het effect gaat aanbrengen. Breng de verf in de lengterichting (dus verticaal) aan zodat je direct al een streperig effect krijgt. 

Terwijl de blauwe glaceerlaag nog nat is sleep je met een klopkwast (ook wel sleepkwast genoemd) eerst in horizontale en daarna in verticale richting door de glaceerlaag zodat een mooi streep effect ontstaat. Vervolgens kun je nog een extra sleets effect aanbrengen door daarna direct een tikroller door de glaceerlaag te halen. 

decoratieve_verftechnieken_denim_effect_1

Gecombineerd met ruig pallet- of steigerhout, robuust glas, staal en stoffen zoals canvas of linnen, creëer je met de denim-techniek een stoer en sfeervol effect. Leuk voor een industrieel interieur of een stoere kinderkamer.

Fotoshoot decoreren Landelijke stijl

Afgelopen vrijdag had ik een erg gezellige ochtend met Nadine en Dorien van het magazine Decoreren Landelijke Stijl. Een tijd geleden had Nadine me benaderd met de vraag of ik mee wilde werken aan een stap voor stap workshop voor het voorjaarsnummer van dit blad dat in April uitkomt. En of ze me een exemplaar van het najaarsnummer mocht toesturen zodat ik het even kon bekijken. Daar moest ik wel om lachen, want ik had het natuurlijk al lang en breed in huis. En ik had ervan genoten ook! Een geweldig blad, met mooie reportages en leuke workshops en tutorials. En ja; daar wilde ik graag aan meewerken. We spraken af dat ik een stap voor stap workshop van tuinpotten in verweerde betonlook zou doen. Een leuk onderwerp voor een voorjaarsnummer.

decoreren_landelijke_stijl_covers

Dus kwamen Nadine (coördinatie) en Dorien (styling/fotografie) afgelopen vrijdag vanuit België getuft (wat ze best een lange rit vonden). We zagen ze vanuit het raam al lopen met hun tassen en statieven, dus we gooiden de deur alvast open. Maar het duurde en het duurde… waar bleven ze nou? Dus wij toch maar even kijken op de parkeerplaats; zaten de dames alweer in de auto! Ze waren bang dat ze te vroeg waren en maar weer gauw ingestapt. Nou dan weet je ook wel wat een lieve meiden dit zijn; echt aardig en bescheiden en heel gezellig ook nog.

Het maken van een fotoshoot van een verftechniek is altijd een hachelijke onderneming. In die zin dat je normaal gesproken tijdens het verven soms een beetje moet doorwerken en voortmaken omdat verf nu eenmaal de neiging heeft om te drogen :)  En dat kan wel eens lastig zijn tijdens het maken van foto’s. Dus hoor je: ‘Mirjam wil je die kwast even stil houden, zo op die plek? Ja … mooi. Nog even, geweldig. Oké nog eentje, ja goed, nog even hoor.’ Alles in mij verzet zich er dan tegen dat ik die kwast moet stilhouden omdat ik eigenlijk niets liever wil dan dat ding bewegen, snel die verf verdelen, spons erop om kwaststrepen te verzachten, nog even een streekje daar (en een tikkeltje roze hiehiehieeer).

decoratieve_verftechnieken_pot_betonlook1

Maar goed, je weet dat dat nu eenmaal zo gaat. En ook dat je het goed moet voorbereiden. Ik heb vóór een fotoshoot dus altijd al het nodige verfwerk gehad. Ook nu had ik al een hele batterij potten klaar staan in diverse stadia en in verschillende modellen -want je weet maar nooit of de styliste dat ene model wel leuk vindt. En die voorbereiding is ook wel noodzakelijk, anders zit je met een ploeg duurbetaalde mensen 2 uur lang naar drogende verf te kijken :)

decoratieve_verftechnieken_pot_betonlook

Zoiets als hierboven wordt het dus, maar dan anders haha. Ik ben al met al erg benieuwd naar het nieuwe nummer van Decoreren Landelijke Stijl in April. En ik zal jullie uiteraard op de hoogte houden.