Vergrijsd riet

verftechnieken-vergrijsd-riet

Ik krijg de laatste tijd veel vragen over het vergrijzen van riet. Er zijn zoveel mensen die nog oude rieten stoelen, manden of bloembakken hebben staan van blank of gelig verkleurd riet. En die daar best met een beetje inspanning een vergrijsde versie van zouden willen maken. Maar hoe?

Nou, dat is niet zo heel ingewikkeld. Behalve het noodzakelijke schoonmaken (even met de stofzuiger erover) en goed ontvetten (zie mijn vorige blogpost) kan het in korte tijd gepiept zijn. Als het riet erg glanst, kan het handig zijn om het een beetje op te schuren. Maar heel goed schoonmaken (eventueel HG verfreiniger gebruiken) doet ook wonderen.

mand_vergrijsd_riet_krijtverf_dt

Bovenstaande mand was van doorsnee blank, gelig riet. Ik heb hem behandeld met een ‘wash’ van verdunde Abbondanza krijtverf in de kleur Taupe (085). Een wash geeft een kleurwaas die nog een beetje van de onderlaag laat doorschijnen. Zo behoud je de natuurlijke uitstraling van riet. Krijtverf is op waterbasis, dus is heel gemakkelijk te verdunnen met water. Ik heb de taupe-kleurige krijtverf ca. 1:3 verdund tot een mooi dun mengsel. Hoe dunner het mengsel, hoe beter het immers tussen al die naden en kiertjes kan komen. Maar pas op; verdun de verf niet té veel, anders wordt de verflaag te kwetsbaar. Als je de eerste verflaag lekker dun opbrengt zodat je alle kieren goed bedekt hebt, mag de tweede laag wel iets dekkender.

mand_vergrijzen_krijtverf

Laat de eerste laag goed drogen en breng dan eventueel een tweede laag aan. Deze mag zoals gezegd ook iets dekkender. Maar dat ligt er helemaal aan wat voor uitstraling je wilt. Je kunt ook aan de tweede laag een drupje witte krijtverf aan je wash toevoegen voor een iets levendiger effect. Voor extra bescherming kun je het geheel ook nog een of twee laagjes decorateursvernis geven. Als je de extra matte vernis gebruikt, blijft de natuurlijke uitstraling van het riet mooi in stand. Een dun laagje blanke boenwas kan ook.

manden_vergrijsd_krijtverf

Ik voel de vraag al aankomen: kan dit ook voor buitenmeubels? Vorig voorjaar heb ik een rieten stoeltje een wash gegeven (whitewash) met verdunde witte krijtverf. Ik heb het stoeltje niet afgewerkt met vernis, en hij ziet er nu (na de zomer en een hele herfst en winter buiten in weer en wind) nog best goed uit. Dat komt omdat de krijtverf enigszins poreus is en vochttransport toelaat. Het gaat dus niet zo snel bladderen als lakverf. Afgezien daarvan; het blijft volgens mij altijd beter om rieten meubelen binnen te laten overwinteren of minstens onder een afdak te zetten als het zomerseizoen voorbij is.

verftechnieken-rieten-stoel-whitewash

Maar voor alle rieten manden, bloembakken, tafeltjes, stoelen die naar de zolder, de schuur of een onopvallend hoekje waren verbannen is er nu weer hoop, of niet dan? Een snelle make-over met een wash van krijtverf en je terras ziet er weel helemaal anders uit.

Wat er zo leuk is aan uitgebreid schuren en ontvetten en -goed nieuws- wanneer het niet nodig is

Veel mensen hebben een gruwelijke hekel aan schuren, ontvetten, plamuren, afbijten of wat er verder maar nodig kan zijn bij het voorbereiden van een verfklus. Net zoals het verwijderen van hang- en sluitwerk van een kastje of het afschroeven van stopcontacten. Soms vinden ze dit zó erg dat ze liever een kwartier bezig zijn om schilderstape langs het betreffende stopcontact of deurklinkje te klooien, dan 3 minuten tijd investeren in het afschroeven.

Het is ook wel begrijpelijk. Je hebt mooie verf gekocht. Je ziet je kastje of tafel al helemaal in volle opgepimpte glorie op je netvlies. Wat gaat het leuk worden!!! De verleiding is dan ook heel groot om gewoon direct (of zo snel mogelijk) aan de gang te gaan. Maar (gelukkig) speelt dan toch vaak het geweten op. We horen dat hardnekkige stemmetje in ons hoofd; moet ik niet éérst iets VERVELENDS doen voordat ik iets LEUKS mag gaan doen? Moet ik niet eerst iets schoonmaken. Iets losschroeven? Iets plamuren? Iets akeligs doen waar ik moe van wordt?

geplamuurd

Ik krijg dan ook veel vragen over de voorbereiding, in de trant van: Moet ik écht alle lak eraf schuren? Is het écht nodig om te ontvetten? Kan ik niet gewoon over die waslaag heen? De ene keer kan ik vertellen dat het helemaal niet nodig is, dat niet alles eraf hoeft, dat het voldoende is om gewoon te ontvetten. En als je gewoon even een klein dingetje verft, voor de sier, niet voor de eeuwigheid maar voor de fun, zou ik me ook zeker niet te druk maken. Maar soms, zeker als je een mooi meubelstuk onder handen gaat nemen, moet het gewoon wél. Helaas. Is niet anders.

Oké, wanneer moet je dan wél echt aan de bak? Komt ‘ie:

1 - Als er een oude waslaag op je meubelstuk zit
Als je wilt gaan verven moet alle was eraf. (Als je een nieuwe waslaag gaat aanbrengen mag je iets minder streng zijn voor jezelf en haal je gewoon het meeste weg.)

De voor de hand liggende vraag is dan natuurlijk:
Hoe kan ik zien of er was op op een meubelstuk zit?’
Meestal is dit redelijk eenvoudig te constateren; kras maar eens met je nagel over het oppervlak. Als zich een vettig laagje onder je nagels ophoopt, zit er bijna zeker was op. Je merkt het trouwens ook al snel als je begint te schuren. Door de wrijving zal de was zacht worden en er zal zich een aangekoekt laagje was op je schuurpapier vormen. Ook een bewijs dat je te maken hebt met een oude waslaag.

De volgende vraag is dan meestal:
'Hoe krijg ik die waslaag op een gemakkelijke manier weg?'
Mijn antwoord is keihard lieve mensen; een oude waslaag verwijderen is gewoon hard werken. Je moet aan de slag met staalwol en wasverwijderaar. En je zult je armspieren gaan voelen! Nice workout! De wasverwijderaar die wij verkopen is geurarm, oplosmiddelarm en vriendelijk voor je meubels. Maar als je niet bang bent voor een paardenmiddel kun je ook aan de slag met een chemisch afbijtmiddel, hoewel ook dit een rotklusje kan zijn, want uiteindelijk moet die drab er toch af.

ontvetten

2 – Bij een glanzende laklaag of verflaag
Een glanzende laag betekent; glad en dicht van structuur, dus een moeilijke hechting voor de nieuwe verflaag. Verf wil graag een beetje grip hebben. Dit kun je dus heel gemakkelijk oplossen door die glanzende laag licht op te schuren met middelfijn tot fijn schuurpapier tot deze dof ziet. Maar een troost: meer moeite doen is ook niet nodig, gewoon dof is genoeg. Het is zelfs onverstandig om oude verflagen onnodig af te schuren, omdat verf vroeger vaak lood bevatte. Door het schuren verspreid dit loodhoudende stof zich dan weer door de ruimte. Daarom is het wel slim om bij dat soort klusjes een stofmaskertje op te zetten. Ook de laklaag op eikenhouten meubelen kun je beter intact laten, aangezien eikenhout looizuur bevat en dit kan verkleuringen veroorzaken in de nieuwe verflaag (zgn. bloedend hout).

schuurpap

Als het dof schuren niet wil lukken, of je wilt zeker zijn van een goede hechting, breng dan een grondlaag aan. Bijvoorbeeld Abbondanza multiprimer op waterbasis; snel droog en milieuvriendelijk.

Op bloedend kaal hout kun je Schellak gebruiken.

verftechnieken.nl schellak blank

Schellak >

3 – Als de oude verflaag afbladdert of loslaat
Als de oude verflaag loslaat of bladdert en je doet hier niets aan, dan zal de nieuwe verf gezellig mee gaan bladderen en loslaten. Zonde van je werk dus. Loslatende verflagen dus verwijderen door te schuren. Als dat niet lukt moet je met zwaardere maatregelen komen; afbijten of branden.  Zitten er hier en daar slijtplekjes maar twijfel je of het nodig is om alle verf te verwijderen? Doe dan de plakbandproef: plak hier en daar een stukje tape en trek met een ruk los. Als er verf meekomt is de ondergrond niet stabiel genoeg. Alles wegschuren dus. Dit geldt ook voor een poederende ondergrond trouwens. 

4 – Bij moeilijke vlekken zoals roet of inkt
Als er dergelijke vlekken op de ondergrond zitten, dan moet je echt eerst een isolerende primer (isoleergrond) aanbrengen. Inkt en roet en andere lastige vlekken zullen zelfs door tien lagen verf heen blijven komen. Ga dit gevecht dus maar niet aan en doe toch maar liever eerst die voorbereiding. Het zal je later veel werk en ergernis besparen.

5 – Bloedend hout
Sommige houtsoorten bevatten kleurstoffen (zoals tannine, looizuur) die oplosbaar zijn in water. Dit is een herkenbaar probleem bij het opknappen van eikenhouten meubels, maar ook bij het behandelen van hardhouten kozijnen, trappen of meubels van afzelia, merbau, teak, mahonie, etc.. Vooral als je werkt met een lichte verfkleur is dit erg storend. Het vervelende is dat de kleurstoffen uit het hout kunnen doorbloeden in iedere volgende verflaag. Als er verkleuringen ontstaan ben je geneigd om nog even een extra laag aan te brengen. En daarna nog eentje; lekker dik die verf erop. Helaas, vergeet het maar; de vlekken kunnen soms door vele lagen verf heen blijven komen. Soms treedt dit effect pas op als je een afsluitende laag vernis op waterbasis aanbrengt. Heel jammer van je werk. Hier is een sealend product de oplossing. Bijvoorbeeld Schellak >

verftechnieken.nl schellak

6 – Als je wilt beitsen, whitewashen, kalken of vergrijzen
Als je dekkend gaat verven is gewoon goed ontvetten en dof schuren voldoende (zie punt 2). Het is dan dus niet per se nodig om alle lak of verf eraf te schuren. Maar als je wilt beitsen, of een wash wilt aanbrengen (whitewash, greywash, colourwash) met verdunde verf of met was, of als je wilt kalken met kalkpasta, dan moet je echt alle oude lak- en verflagen verwijderen. Alleen dan kan het product in de nerven en in het hout trekken.

Is er ook nog een punt 7, 8, of 9 ? Jazeker, er zijn wel meer omstandigheden waarbij je wat werk moet verzetten. Maar dit zijn wel de belangrijkste.

Tot slot een vraag die af en toe langskomt:
‘Merk X zegt dat je met hun krijtverf zonder enige voorbereiding gewoon over alles heen kunt schilderen, inclusief oude waslagen. Hoe zit dat?’
Hier kan ik het volgende op zeggen; wees realistisch! Wat denk je zelf?

  • Krijtverf (ongeacht het merk) aanbrengen op een oude waslaag zal waarschijnlijk best lukken. Zeker als je een oude look wilt creëren; doorschuren, verouderen met was, etc. Het punt is alleen dat men er dan vanuit gaat je de krijtverf ALTIJD gaat afwerken (insluiten) met boenwas of antiekwas. En dat wil niet iedereen.
  • Ik weet uit de vele dagelijkse contacten (klanten, mailers, bellers, volgers van onze Facebookpagina en lezers van dit blog) dat veel mensen krijtverf juist op een andere manier toepassen. Zij willen niet met was werken en gebruiken liever een vernis op waterbasis, vooral met kinderen en huisdieren. Veel mensen willen ook helemaal geen oude of antieke look maar juist frisse kleurtjes, willen strak werken, of laten de krijtverf liever onbewerkt.
  • Afgezien daarvan wordt er gemakshalve voorbij gegaan aan de verkleuringen die je kunt krijgen van het werken met krijtverf op bloedend hout.

Dus mijn algemene advies is: gebruik je verstand. Maak het jezelf gemakkelijk als het kan, maar schuw een beetje voorbereiding niet als het moet.

Oh ja, nog even over de titel van deze post.
Wat is er nu uiteindelijk zo leuk aan uitgebreid schuren en ontvetten?
Nou ten eerste; je verfwerk zal veel mooier en duurzamer worden. Dat zou op zich al genoeg moeten zijn. Maar er is nog iets; saaie klusjes als schuren, ontvetten, logen, verf afbranden e.d. kunnen zo heerlijk rustgevend zijn. Echt; als je je er niet tegen verzet en gewoon heerlijk de tijd neemt is het gewoon meditatief. Je wordt helemaal ZEN! Maar dat kan ook aan mij liggen hoor. Ik ben nu eenmaal een beetje raar op dit gebied ;) En ben daarom waarschijnlijk ook dit vak ingegaan. Dus neem het me maar niet kwalijk.

medit

Veel verfplezier!

Facebook bedrijfspagina

image

 

 

 

 

 

Ooit had ik een Facebook page. Maar ik vond het lastig dat mijn privé en zakelijke berichtjes door elkaar gingen lopen. Dus heb ik het account opgezegd. Dat is nog niet zo eenvoudig trouwens; je krijgt wel 10 x de vraag of je echt wel héél zeker, honderd procent, absoluut, zonder enige twijfel, geen sprankje spijt, volkomen overtuigd bent van de juistheid van die beslissing. Maar goed ik heb me er een weg doorheen geklikt en mijn account opgezegd.

Toch ben ik daar nu op terug gekomen. Want ik heb ontdekt dat je ook een bedrijfspagina of fanpagina kunt maken. Dat leek me wel wat. Leuk om losse foto’s op te plaatsen, mijn blog op te importeren, berichtjes, linkjes, noem maar op te plaatsen. En met anderen in contact te komen. Met jullie bijvoorbeeld! Dus daar ben ik gisteravond mee begonnen. En nu heb ik een Decoratieve Verftechnieken Facebook-pagina’.  Heel vers nog hoor en nog niet zo gevuld. Want mijn hemel  -en ik ben toch niet echt onhandig met websitebeheer en internet- wát een vaag gedoe is dat! Misschien ook niet handig om dat ‘s nachts voor het slapengaan te willen doen? Maar één ding snap ik wel: ik moet eerst 25 fans zien te vergaren om mijn eigen Facebook-URL te mogen claimen. Dus lieve lieve lezers en/of trouwe volgers: willen jullie mijn Facebook-fan worden? 

facebook_decoratieve_verftechnieken 

Klik HIER of klik op de afbeelding hierboven, óf op de Facebook-button rechts in de side-bar hier op mijn blog. En als je toch bezig bent en me nog niet volgde op Twitter, klik daar dan ook ff op hè?  Gezellig!!

En mocht ik er t.z.t. een ster in zijn geworden om een fan-pagina op Facebook te beheren dan zal ik jullie uiteraard in mijn enorme kennis en vaardigheden laten delen whoehaha. Nee zonder gekheid; alle tips van jullie zijn welkom, dus let me know. En andersom; als ik er wat meer van snap zal ik het zeker laten weten.

Award – Liebster Blog

Ik kreeg een berichtje van Tamara van het leuke blog Moodz Fashion & Lifestyle met de mededeling dat ik maar even snel op haar blog moest kijken. Leuke verrassing; een Award!

En nu mag ik deze award op mijn beurt doorgeven, liefst aan beginnende bloggers. Poeh dat valt niet mee, en dan bedoel ik niet het vinden van leuke bloggers, maar beginnende? Dat weet ik niet eens in alle gevallen. Ik ga dus maar gewoon even op mijn gevoel af. Waar lees ik graag? Wie inspireren mij?

- 1 -
De eerste award geef ik door aan Lejo van het blog In den Uijlenbal. Ik lees zijn blog altijd met heel veel plezier, omdat de lol en het enthousiasme er van afspatten. Hij schrijft zo leuk over zijn winkels, zijn klanten en alle belevenissen eromheen. Je merkt gewoon dat hij dit werk met heel veel liefde doet. En ook de minder leuke dingen, zoals de inbraak in zijn winkel laatst, komen aan de orde. En daarom kan hij ook wel een opstekertje gebruiken!

IN DEN UYLENBAL

 

- 2 -
De tweede award gaat naar Ilona van Tierlantijn. Bij haar geniet ik altijd van de mooie – nee prachtige-  foto’s. Haar blog ademt zo’n mooie lichte sfeer uit, mooi wit en vergrijsd, met passende spullen. Het ziet er gewoon heel mooi, sfeervol en verzorgd uit. En daar kan ik echt van genieten! Ik hou nu eenmaal van mooie dingen.

 

- 3 -

Nummer drie is voor Heidi van La Flotte. Bij de meesten van jullie vast geen onbekende. Ook niet echt een ‘beginnende blogster’ volgens mij. Maar ik ben fan van haar! Ze ontwerpt prachtige logo’s, bedenkt originele spullen, maakt goeie foto’s en ook haar blog ziet er altijd op en top uit! 

La Flotte

Gefeliciteerd mensen! En doorgeven maar weer hè?

Voor de ontvangers nog even de spelregels:

*Als de award aanneemt, en door wilt geven maak je een bericht met de afbeelding van 'liebster blog' en neemt ook de spelregels (die je nu leest over).
*Geef vervolgens je award door aan 3 tot 5 van je favoriete (liefst beginnende blogs) en maak een koppeling naar deze blogs.
*Schrijf een berichtje op de uitgekozen blogs dat zij een award hebben
ontvangen van jou.

Update:
Ik ben eens even wat gaan googlen, omdat ik de bron van de Liebster Blog wel eens wilde achterhalen. Toen las ik het volgende:

…de Liebster Blog Award is een manier om bloggers met minder dan 300 volgers wat meer bekendheid te geven.

Dat betekent dus dat het aspect ‘beginnend’ niet zo belangrijk is. Hoe dan ook; zowel In den Uijlenbal als Tierlantijn voldoen aan dit criterium. La Flotte niet, zij zit er wel wat boven. Nou ja, whatever... misschien goed om te weten voor de anderen.