Handdoekkastje van fruitkistjes

In de voorjaarseditie van Decoreren Landelijke Stijl met mijn workshop betonlook, stond ook een leuk artikel over creatieve ideeën met fruitkistjes. Bij een van deze projecten, een handdoekkastje voor in de badkamer, werd Abbondanza Krijtverf gebruikt.

DecorerenLandelijkeStijl_handdoekrekje_AbbondanzaVerf_det 

DecorerenLandelijkeStijl_handdoekrekje_AbbondanzaVerf
Bron: Decoreren Landelijke Stijl, april 2011
Om de afbeelding te vergroten even aanklikken

Het leuke van Abbondanza Krijtverf is dat je het niet altijd dekkend hoeft op te brengen. Je kunt het heel gemakkelijk verdunnen met water en er zo een ‘wash’ van maken. Dit verdunde mengsel breng je gewoon aan met een platte kwast en veeg je uit met een doek. Hoe meer je de krijtverf verdunt, hoe transparanter het mengsel zal zijn. Ideaal voor een nonchalante, verweerde look. Bij deze techniek wordt vaak met witte krijtverf gewerkt (whitewash) maar je kunt natuurlijk met iedere kleur werken die je wilt. En het is zo’n gemakkelijke en snelle manier om hout te kleuren.   

Zoals ik al eens heb laten zien in eerdere blogjes over het vergrijzen van hout of het vergrijzen van riet, kun je met taupe-tinten, grijzen, naturellen e.d. prachtige resultaten bereiken.

Meer over de techniek van het vergrijzen en geschikte kleuren kun je vinden op de pagina ‘vergrijzen’ op onze website www.verftechnieken.nl

mand_vergrijsd_riet_krijtverf_dt

Voor extra bescherming en gemakkelijk onderhoud (zeker in een badkamer wel handig) kun je tot slot een of twee dunne laagjes decorateursvernis extra mat aanbrengen. Dit vergeelt niet, is supersnel droog en de uitstraling blijft prachtig mat.

Walls of India

Walls_of_India_comp
Uit Walls of India – Gijs Dragt

Als decoratieschilder ben je denk ik altijd bezig met kijken. Voor mij geldt dat in ieder geval wel. Bewust of onbewust registreer ik continu kleuren, structuren, materialen, etc. En dat gaat soms heel ver. Als ik in een restaurant zit te eten en ik zie een interessante muurafwerking, dan moet ik er even aan voelen en kijken hoe het gedaan is. Als ik op de fiets zit registreer ik gevels, versieringen, hekwerkjes, afgebladderde posters. Als ik aan het hardlopen ben in de stad kan ik mooi de deuren van dichtbij bekijken, decoraties op vensterbankjes scannen en hier en daar naar binnen gluren. Zelfs als ik op de bank naar het nieuws op TV zit te kijken, dan zie ik behalve het verhaal en het nieuws, ook de omgeving op de achtergrond; een mooie deur, verweerd hout, een kleurrijk vloerkleed. Het is blijkbaar een niet te stuiten proces.

Het meest fascinerend vind ik slijtage en gebruikssporen.  Roest, afgebladderde verf, geoxideerd koper, verfspetters. Hoe ziet dat eruit, welke kleuren zie ik. Ik vind het zoveel mooier dan nieuw, glanzend en onbeschadigd. Hoewel ik dat ook wel mooi vindt, maar dan het liefst in combinatie en contrast met oud, gebruikt en verweerd. 

 Walls_of_India_gr_mr_det

Daarom viel ik als een blok voor het boek ‘Walls of India’ van Gijs Dragt. Het is een boek van 168 pagina’s, met prachtige foto’s van niets anders dan  muren in allerlei kleuren en staten. Hieronder de cover.

Walls_of_India_cover
cover: Walls of India – Gijs Dragt

Uitgever d’ Jonge Hond zegt het volgende over dit boek:
Vormgever, beeldend kunstenaar en fotograaf Gijs Dragt bracht in 2007 een bezoek aan de Indiase deelstaat Goa en was overrompeld door wat hij daar aantrof. Het meest werd hij getroffen door de kleurrijke muren, waar generaties Indiërs hun sporen op nalieten. Verflaag na verflaag is op die muren aangebracht. Een winkelier schilderde de naam van zijn nering op de muur. Een passant gebruikte de muur om notities op te maken. De verf bladderde af, teksten vervaagden en werden door nieuwe vervangen. Zo ontstaan fascinerende beelden, die Dragt voor zijn lens selecteerde.

Walls_of_India_05
Uit Walls of India – Gijs Dragt

^ Mooi hè? Al die verflagen, de kleuren, je voelt bijna de knisperende stukjes verf afbreken als je eraan zou zitten. Hier kan ik heel lang naar staren. 

Walls_of_India_03
^ De muur hierboven is duidelijk door heel wat voorbijgangers bewerkt. Als het zo in een uitsnede op de foto is gezet, wordt het opeens een waar kunstwerk.

Walls_of_India_04Uit Walls of India – Gijs Dragt

^ De foto hierboven is ook zo mooi qua kleur. Als je even op de foto’s klikt krijg je een vergroting. Dan kun je wat beter alle krasjes en putjes zien ;)

Het is echt een prachtig bladerboek met zowel sobere als kleurrijke foto’s. Echt genieten voor iedereen die van die doorleefde, verweerde look houdt. En een inspiratiebron als je je wel eens bezig houdt met het aanbrengen van verfeffecten. Je kunt op deze foto’s ook goed zien hoe willekeurig beschadigingen en oneffenheden zich soms in werkelijkheid manifesteren. Goed om te onthouden; als je bijvoorbeeld een muur, vloer of meubelstuk veroudert hou je normaal gesproken altijd rekening met de normale slijtage (knoppen, hoeken, randen) maar vaak zijn er ook willekeurige krasjes of plekjes op onverwachte plaatsen. En dat maakt het dan nét helemaal af. Grappig genoeg heb ik dat een paar jaar geleden ook in m’n boek Decoratieve Verftechnieken Antiekeffecten (blz. 23) uitgelegd onder het kopje ‘Geloofwaardige antiekeffecten’ >>

< Geloofwaardige antiekeffecten
Om een geloofwaardig en mooi doorleefd effect te kunnen bereiken moet je eens naar echt oude spullen kijken. Let op hoe de verflagen zijn verkleurd, waar de beschadigingen zitten, welke kleuren er zijn gebruikt, hoe de plekken bij handgrepen en scharnieren vaak het donkerst zijn en dat de verf vaak in de richting van de nerf afslijt. Maar merk ook op hoe verrassend willekeurig en onvoorspelbaar een slijtage of beschadiging ook weer kan zijn. Hoe er een paar anders gekleurde verfvlekken op een oud tafeltje kunnen zitten die het geheel nog interessanter maken, of een ooit vervangen ladeknopje dat afwijkt van de rest van de knopjes.>

Oké mensen, ik ga weer lekker verder bladeren ;)

Waar laat je de eieren met Pasen?

Tja, in een eierrekje natuurlijk. Daar kun je de eitjes mooi op uitstallen en heb je ze voor het grijpen tijdens het koken. En het ziet er gewoon heel gezellig uit op je aanrecht of op tafel bij ‘t Paasontbijt. Vooral als de eitjes een kleurtje hebben gekregen.

verftechnieken-pasen-ontbijttafel

Deze eieren heb ik een pastelkleurtje gegeven door ze te behandelen met een wash van verdunde krijtverf, voor een subtiele en kalkmatte look. Heel leuk als je nog een restje (krijt)verf hebt staan. Als de kleur te fel is kun je deze wat afzwakken met een beetje wit, maar door het verdunnen wordt de kleur ook al zachter. Tip: bestel een testpotje krijtverf in onze webshop. Daar kun je heel wat eitjes mee verven en het kan als brievenbuspost worden verzonden.

verftechnieken-eieren-detail1

verftechnieken-eieren-detail2

verftechnieken-pasen-ontbijttafel-eierrekje

Zin om zo’n rekje op te pimpen? We hebben ze onbewerkt in de webshop te koop.

verftechnieken-eierrekje-onbew

De eierrekjes zijn van beukenhout en onbehandeld en zo leuk om zelf te bewerken. Je kunt er alle kanten mee op; dekkend verven in een fris kleurtje, whitewashen, vergrijzen, of een brocante uitstraling met krijtverf en hier en daar een beetje doorschuren. Voor een naturel uitstraling gewoon afwerken met wat boenwas of kleurloze extra matte vernis op waterbasis.

Oh ja; we hebben ook onbewerkte mangelbakken met een hartgreep om zelf op te pimpen.

verftechnieken-mangelbak-onbewerkt

De mangelbak is van vurenhout. Hij is mooi glad afgewerkt, dus je kunt er zo een likje verf opsmeren. Een beetje doorschuren, of een leuke tekst erop en je hebt een geweldig styling-item.

verftechnieken-mangelbak-bewerkt

Ik gebruik de bakken te pas en te onpas. Om een leuk hoekje te stylen, of voor fruit, bestek, kandelaars, serviesgoed etc.

De eierrekjes en mangelbakken staan in de rubriek decoratiemateriaal in de webshop.

Decoreren Landelijke Stijl – betonlook

Ik schreef er een tijdje geleden al eens een blogpost over; ik mocht meewerken aan een worskshop-reportage voor het voorjaarsnummer van het blad ‘Decoreren Landelijke Stijl’. De techniek die ik hierin laat zien is een leuke make-over voor bloempotten, tuinpotten e.d. met een betonlook techniek.

decoreren_landelijke_stijl_voorjaar2011^ Decoreren Landelijke Stijl, april 2011

Sinds gisteren (7 april) ligt het blad in de winkels, dus rennen mensen, voor het weer is uitverkocht. Ik heb nl gemerkt dat er nog steeds belangstelling is voor de vorige editie (dat was ook de eerste) van najaar 2010, maar ja die is niet meer te krijgen en inmiddels een collectors item geworden geloof ik. Ik zag zelfs oproepjes op Marktplaats van mensen die het blad zochten.

Het blad is in zowel België als Nederland gewoon bij de goed gesorteerde bladenwinkel of boekwinkel verkrijgbaar. Het is los te koop of als voordeelpakket met de Wonen Landelijke Stijl.  En behalve onze betonlook staan er nog veel meer leuke stap voor stap beschrijvingen en workshops in. Bijvoorbeeld hoe je zelf heerlijk geurende olijfoliezeep kunt maken, een verweerde verftechniek voor een tafel, een lamp maken van drijfhout of creatieve ideeën met fruitkistjes. Waarbij overigens ook onze Abbondanza krijtverf werd gebruikt.

SCANNEN0001^ Even een sneakpeak. Klik en de vergroting opent in een nieuw venster

Hierboven zie je een kleine ‘sneakpeak’ van de eerste pagina van de betonlook. Om een vergroting te zien moet je even op de afbeelding klikken. Ik ben er tevreden over. Gelukkig hoefde ik zelf niet in beeld (zorgt alleen maar voor stress haha) en zie je alleen hier en daar een handje en een hoekje van m’n atelier. Voor de rest gaat het om de betonlook techniek en de stap voor stap beschrijving.

potten_betonlook

Deze techniek is echt ideaal voor je oude terracotta bloempotten en andere bloembakken en tuinpotten of consoles die gedateerd zijn en niet meer van nu. Zelfs kunststof potten en bakken kun je met deze techniek behandelen!

Binnenkort in onze webshop: Betonlook-pakket. Een leuke set met benodigde producten en het e-book Betonlook er gratis bij. Even geduld nog, jullie horen van me.