Rare kwasten

Het leek me leuk om jullie eens voor te stellen aan mijn voorraad kwasten. Mijn ‘stash’ zogezegd. Waar ik zuinig op ben en waarvan ik sommige al heel lang heb. 

verftechnieken- doos-kwasten

Toen ik eind jaren ‘90 de schildercursus ‘Oude technieken’ deed, moest ik vanuit die opleiding een set kwasten aanschaffen. Wij hielden ons toen vooral bezig met hout- en marmerimitaties en hiervoor had je allerlei speciaal gereedschap nodig. Toen ik in de tweede of derde les eindelijk mijn pakket kreeg was ik de koning te rijk. Ik was sowieso dol op alles wat met die oude schildertechnieken te maken had; de eigengemaakte glaceermengsels, het schilderlokaal, de geur van olieverf, terpentijn en lijnolie en vooral dus die mooie kwasten.

Ze waren duur en ons werd ingeprent dat we er maar beter heel zuinig op konden zijn. Mijn docent vertelde ons dat een meesterschilder zijn leven lang met dezelfde kwasten deed. Natuurlijk besloot ik direct om dat voorbeeld te volgen. En ik kan zeggen dat ik dat ook heb gedaan. Al die kwasten heb ik tot op de dag van vandaag.

verftechnieken- spalter-leonard  Mijn spalter van toen. Een spalter is een (varkensharen) platte kwast die bij allerlei technieken werd gebruikt . Wij werkten destijds voornamelijk met olie- en terpentinegedragen verf. Tegenwoordig zijn er geweldige alternatieven op waterbasis en is het gebruik van een varkensharen spalter niet altijd de beste keuze. Varkenshaar gaat dan krom staan. Voor watergedragen verf kun je daarom beter een synthetische kwast gebruiken.

verftechnieken- houtkammen-metaal
De set met stalen houtkammen. Deze houtkammen worden gebruikt bij de houtimitaties en zijn alleen geschikt voor de olie gebaseerde glaceermengsels (anders gaan ze roesten). 

houtnervers-houtkam
Dit is wel geschikt voor verf op waterbasis. Hartvlammers (houtnervers) en houtkammen van rubber. Om een simpele snelle houtimitatie te maken, of een mooi streep-effect in een glaceerlaag.

houtnerver-close

verftechnieken- slechtkwast
Mijn slechtkwast. Om kwaststrepen te verzachten.

verftechnieken- daskwasten-2
Daskwasten. Hiermee kan je kleurpartijen in glaceerlagen prachtig en vloeiend in elkaar laten overlopen. Voor marmerimitaties of mooie wolkenluchten. De linker kwast is van echt dassenhaar. De rechter is van varkenshaar.

verftechnieken- daskwast-das-close
Is het geen beauty :)

verftechnieken- daskwkast-varkens-close

verftechnieken- zwaardpenseel
Dit is een zwaardpenseel. Dit is geloof ik mijn duurste aanschaf geweest, althans in verhouding met het formaat. Het is namelijk maar een heel klein penseeltje van eekhoornhaar, dat schuin gesneden in een punt uitloopt. Als het penseel nat is, is de punt haarscherp. Hiermee kun je heel mooi aders en fijne lijntjes in bijvoorbeeld een marmerimitatie zetten.

verftechnieken-marmer-effect

Inmiddels maak ik nog nauwelijks hout- en marmerimitaties. In de tijd dat ik deze opleiding deed was het erg in de mode om bijvoorbeeld een tafelblad of werkblad van een marmerimitatie te voorzien. Of pilaren, potten, lambriseringen, vloerdelen, etc. Nu is dat niet meer zo gewild. De Siena kleuren, zoals ik in het marmer-effect hierboven heb gebruikt, zijn op dit moment ook helemaal niet populair.

Maar toch heb ik mijn daskwasten deze week weer eens gebruikt, voor een leuke zelfbedachte techniek die ik in mijn nieuwe boek ga laten zien (ja dit is een ‘cliffhanger’ haha). En nee: het heeft niets met marmer te maken.

verftechnieken- emmer-acrylkwasten-gewoon
Een emmer met gewone kwasten mag natuurlijk ook niet ontbreken. Evenals penselen van allerlei breedtes en lengtes. Voor het werken met watergedragen producten (zoals krijtverf) kies ik bij voorkeur voor synthetische kwasten.

verftechnieken- emmer-penselen 

verftechnieken- gegolfde-spalter
Een gegolfde spalter. Hiermee heb ik ook leuke plannen. Net als met de slijpspalter hieronder. 

verftechnieken- slijpspalter

verftechnieken- klopkwasten

Mijn klopkwasten, ook wel sleepkwasten genoemd. De Engelsen noemen dit een ‘flogger’. Door met de kwast een snelle, kloppende beweging in een glaceerlaag te maken verzacht je strepen en ontstaat er een fijn generfd patroontje. Door ermee door een glaceerlaag te slepen, krijg je mooi zacht streperig effect. Ook kun je nog recht met de haren naar beneden tamponneren, zodat de haren alle kanten uit gaan staan, waardoor een willekeurig patroon ontstaat. Bijvoorbeeld om een ‘Clair Bois’ (hout) effect te maken.

verftechnieken-cl-b
Clair Bois effect

verftechnieken- tamponneerkwast Ook weer eentje uit de oude doos. Dit is een tamponneerborstel. Te gebruiken om op grote oppervlakken (bijvoorbeeld een muur) kwaststrepen en kleurvlakken in een glaceerlaag te verzachten. Er ontstaan dan kleine puntjes. De Engelsen noemen dit een ‘stippler’ of ‘stipple brush’.

verftechnieken- tikrollers

Dit rare apparaat is een ‘tikroller’. Dit zijn losse metalen schijfjes met inkepingen, naast elkaar op een roller. Hiermee kun je een willekeurig onderbroken nerfpatroon maken.

verftechnieken-tikroller-close

messingborstel-close

Een messing draadborstel. Die gebruik ik om houtnerven open te borstelen, bijvoorbeeld voordat ik het hout ga bewerken met kalkwas. Of om het gewoon een oude look te geven. Een messingborstel is zachter dan een staalborstel en heeft gekrulde draden.

sponzen

Sponzen zijn op allerlei manieren te gebruiken. Het zogenaamde ‘op- en afsponzen’ uit de jaren ‘90 is niet meer hip, maar de spons komt nog steeds heel goed van pas bij allerlei effecten. Bijvoorbeeld bij de betonlook of mijn armeluisziver imitatie.

Trouwens, even tussendoor. In de tijd dat het sponzen wél hip was, werd het vaak op een gruwelijk lelijke manier toegepast. Iedereen sponsde gewoon rechtstreeks de onverdunde verf op een muur, wat een ontzettend druk en hysterisch patroon tot gevolg had. Zie hieronder:

verftechnieken-hoe-moet-sponzen-nietAaaarg! Is dat niet tenenkrommend lelijk? Niet doen hoor! 

Eigenlijk hoor je te sponzen in een glaceerlaag met een natte spons (afsponzen) of je brengt verf aan met een in glaceerverf gedepte spons (opsponzen). Gebruik tinten die dicht bij elkaar liggen. Dan krijg je een subtiel effect dat in niets lijkt op die psychedelische sponstechniek.

verftechnieken-hoe-moet-sponzen-wel
Dit is al veel beter. Ton sur ton, mooi subtiel.

spalters
Mijn veelgebruikte spalters in allerlei maten. De spalters gebruik ik voor van alles en nog wat. Vooral snelle klusjes, vernis of glaceerlagen of krijtverf, maar alleen als ik het allemaal niet te strak wil hebben. Ze zijn niet duur, dus het is altijd handig om hier een voorraadje van in huis te hebben.

stoffer
Tot slot nog deze brave jongen. Een stoffer. Bijvoorbeeld om schuurstof af te vegen. Maar eerlijk gezegd ben ik meestal te laks om hem hiervoor te pakken. Ik blaas stof weg en veeg het met een stuk keukenpapier of stuk t-shirt af. Alleen voor heel delicaat werk gebruik ik een stoffer en zelfs een stukje kleefdoek (een soort kleverig doekje waarmee je ieder spoortje stof weg krijgt).

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om even kennis te maken :)

In onze webwinkel verkopen we kwasten voor allerlei technieken. Mocht je dus op zoek zijn, kijk daar gerust even rond >

Pompoen make over

verftechnieken-pompoen-blauw

verftechnieken-pompoenen-krukje

Geïnspireerd door ‘haar’ herfstoproep besloot ik om ook maar eens iets ‘herfstigs’ te doen. Tenslotte negeer ik ook al wekenlang die pepernoten die me toelonken in de supermarkt. We moeten gewoon nog even niet toegeven aan Sinterklaas en Kerst en uitgebreid de mooie herfstperiode beleven. En wat is er nu herfstiger dan afgevallen boomblaadjes en pompoenen? Maar toch… hoewel ik die herfstkleuren prachtig vind als ik door het bos loop, hou ik toch niet zo van om ze binnen te halen. Bruinrode blaadjes en oranje pompoenen passen gewoon niet in mijn interieur.

Maar goed, aangezien ik toch al alles verf wat langer dan 10 seconden stilstaat, besloot ik gewoon een pompoen-make-over te doen. Ik loop tegenwoordig bijna 24/7 met een verfkwast in mijn hand, dus dit klusje kon er wel even tussendoor.

verftechnieken-pompoen-schilderen

Ik had drie pompoenen, die ik allemaal schilderde met Abbondanza krijtverf. De grootste met Pure White, een van de twee kleintjes met de grijstint Slate de andere kleine pompoen heb ik bewerkt met Pure White en Powder Blue.

verftechnieken-pompoen-blauw-sjabloon

Op de kleine -wit geschilderde- pompoen plakte ik met niet permanente spuitlijm een uitgeknipt taartrandje bij wijze van sjabloon. Vervolgens schilderde ik het geheel met de Powder Blue krijtverf. Na het weghalen van het sjabloon, bleef er zo een wit kantrandje over. De blauw-witte pompoen bewerkte ik tenslotte met een beetje lichtbruine antiekwas om de kleuren wat te verzachten.

verftechnieken-pompoen-blauw

verftechnieken-pompoen-wit-was
De grote witte pompoen bewerkte ik met grijze kleurwas, voor een mooie gepatineerde look.

verftechnieken-pompoen-uitleg-was
De was gewoon aanbrengen met een kwast en even laten intrekken. Dan voorzichtig uitvegen met een doek. Na een dagje wachten kun je de pompoen opboenen zodat de was een beetje gaat glanzen.

verftechnieken-pompoen-uitleg-kalkwas
De kleinere, donkere pompoen (kleur Slate) heb ik bewerkt op dezelfde manier, maar dan met kalkwas. Zo krijgt de pompoen een beetje een betonlook.

verftechnieken-pompoen-donker-closeup
De was blijft achter in de dieper gelegen delen en zorgt voor mooie highlights op de ruwe plekjes.

verftechnieken-pompoen-grijs-lantaarn
Een pompoen in deze kleur kun je mooi combineren met accessoires van zink en/of glas. 

verftechnieken-pompoen-grijs-wit

verftechnieken-pompoen-grijs-wit-fles

Zo heb ik dan toch een beetje herfst in huis, maar dan wel à la Mirjam :)

Krijtverf en was zijn verkrijgbaar via de webshop www.verftechnieken.nl
Kleuren kun je heel gemakkelijk direct vinden door rechtsboven in het zoekvakje in de webshop de kleurnaam in te typen.