Nieuw steigerhout oud maken

Steigerhout vergrijzen - Verftechnieken.nl

Nog even een aanvulling op mijn vorige artikelen over het vergrijzen van hout. Ik kreeg naar aanleiding daarvan een aantal mailtjes met de vraag: Wat is nu precies de goede kleur krijtverf om de look van oud steigerhout te krijgen?

Dat heb ik natuurlijk voor je uitgeprobeerd. Ik zal je verderop in dit artikel uitleggen hoe ik het heb gedaan.

Verftechnieken.nl Steigerhout look

Als je oud en gebruikt steigerhout heel goed bekijkt, zie je dat het gemêleerd van kleur is; vergrijsd met wit uitgeslagen plekken of juist overwegend wit met hier en daar een grijs waasje. Mocht je dus van plan zijn om een meubel te maken van nieuw steigerhout en dit een oude look te geven, dan raad ik je aan om met twee tinten wash te werken.

Ik heb diverse kleurtesten gemaakt met verschillende technieken. En ik kreeg het mooiste resultaat met een wash van Abbondanza Silt en Abbondanza Driftwood.

Verftechnieken.nl - nieuw steigerhout oud maken

Hierboven zie je het resultaat. Rechts zie je een echt stuk oud en gebruikt steigerhout. Links mijn proefstuk. De linker plank is aan de bovenzijde behandeld met een wash van Silt en Driftwood. Links onder zie je hoe het hout er onbehandeld uitzag. Ik moet je eerlijk zeggen; ik zie geen verschil tussen het echte oude en het behandelde hout.

Gebruik bij voorkeur ongeschuurd vurenhout. Als het hout erg glad is, kun je het ruwer maken en open borstelen met een messing draadborstel of staalborstel. Altijd in de nerfrichting werken.

Verftechnieken.nl Steigerhout oud maken - benodigdheden

Werkwijze: 
Een wash maak je door krijtverf 1:1 te verdunnen met water. Begin met een wash van de kleur Silt en strijk met een brede spalter het hout hiermee in. Veeg dit dan weer uit met een doek, in de richting van de nerf en laat drogen. 
Ga verder met een wash van de kleur Driftwood. Dep de punten van een spalter in de wash en strijk hiermee heel licht over de planken, in de richting van de nerf. Doe steeds maar een klein stukje en veeg dit direct uit. Je kunt deze volgorde ook omwisselen, dus eerst Driftwood en dan Silt. Je zult zien dat dit een ander effect geeft. Hiermee kun je dus variëren. 

Omdat alle planken er weer anders uitzien is het het mooist als je je meubel ook plank voor plank behandelt. Varieer de verhoudingen en werkvolgorde dan per plank. Dus bv de ene keer beginnen met Silt en dan eroverheen met Driftwood. En de andere keer andersom. De ene keer wat meer Silt, de andere keer wat meer Driftwood. Dan krijg je echt een mooie en natuurlijk ogende uitstraling. Heel anders dan als je alles egaal met dezelfde beits of wash zou behandelen.

Tip: op onze website vind je een uitgebreide pagina over het vergrijzen van hout >>

Update d.d. 9-6-2013:
Misschien is het e-book ‘Vergrijzen & Old Wood Effect’ iets voor jou.
Dit e-book bevat diverse leuke technieken om nieuw hout of steigerhout een oude en verweerde look te geven. Alles wordt stap voor stap uitgelegd met duidelijke foto’s en linken naar de benodigde producten.  

Idee: XL letter in bladgoud

verftechnieken-letter-verguld-600

Deze geweldige vergulde letter kwam ik tegen in een binnenkijker in de VT wonen Kerstspecial.

verftechnieken-letter-U-verguld-detail

Is het geen geweldige blikvanger zo’n XL letter in bladgoud in je kamer? De letter U op de foto is door de eigenaren gekocht op een veiling. Een uniek stuk natuurlijk, daar moet je maar net tegenaan lopen. Maar gelukkig is zoiets ook best zelf te maken. Vergulden is niet zo moeilijk als veel mensen denken, het is meer een precisie werkje waar je wat geduld voor moet hebben.

Benodigdheden:

*) Je mag ook krijtverf of matte verf als basis gebruiken, maar seal dit dan met een laagje zijdeglans vernis op waterbasis. Matte verf is poreus en kan teveel van de verguldlijm absorberen.

verftechnieken-bladgoud

Werkwijze:

  • Breng twee lagen grondverf of multiprimer aan, voor een goede hechting en een mooie gladde structuur;
  • Vervolgens twee lagen bruinrode verf aanbrengen en goed laten drogen.
  • Breng een dunne laag verguldlijn aan en laat ca. 30 minuten drogen. Als de lijm helder is geworden en nog enigszins kleverig aanvoelt kun je beginnen. (De lijm blijft heel lang plakkerig, dus je hoeft je niet te haasten.) 
  • Breng de velletjes bladgoud enigszins overlappend aan. Ga door tot de letter helemaal bedekt is.
  • Druk het bladgoud goed aan met een zachte doek of een dot watten
  • Veeg dan met een zachte kwast al het overtollige bladgoud weg (bewaar de restjes voor een volgende keer!)
  • Met een stukje fijn staalwol gedept in spiritus, kun je heel voorzichtig de goudlaag hier en daar wat doorschuren, zodat de bruinrode basis tevoorschijn komt.
  • Seal het bladgoud met decorateursvernis of met blanke boenwas. (Als je echt bladgoud hebt gebruikt is dit niet nodig.)
    Tip: Voor een verweerde look of antieke goudkleur kun je ook bruine antiekwas of verouderingsvernis gebruiken om de goudlaag te sealen. Hiermee breng je direct een oud tintje aan.

Dezelfde techniek kun je natuurlijk ook toepassen op een ster-of kerstboom vorm in plaats van een letter. Leuk voor de kerstdagen!

verftechnieken-letter-U-verguld-deel

Het lijkt mij een leuke klus voor zo’n mistig binnenblijf-dagje zoals we afgelopen weekend hadden.

Veel plezier!

Teak verven {whitewashen of vergrijzen} kan dat?

Ik krijg regelmatig vragen over het verven van teakhout. Veel mensen willen hun goudbruine teak meubelen een lichtere kleur of een vergrijsde uitstraling geven. Maar er doen veel verhalen de ronde over teakhout. Kun je het nu wel verven of niet? Wat is waar en wat is niet waar? Ik zal in dit artikel wat uitleg en tips geven.

verftechnieken.nl - teakhout verven  

Wat is teak?

Teakhout is afkomstig van de Teak boom, de ‘Tectona grandis’ die van nature voorkomt in Zuidoost-Azië en tegenwoordig veelal wordt aangeplant in de tropen. Het hout varieert in kleur van bruin tot goudbruin en heeft een matig grove nerf.

verftechnieken.nl - teakhout verven

Teak voelt wat vettig aan door de aanwezigheid van olieachtige stoffen in het hout. Mede hierdoor is het heel goed bestand tegen weersinvloeden, is enorm duurzaam, krimpt en werkt weinig en dat allemaal zonder speciaal onderhoud. Teak wordt daarom veel gebruikt in de scheepsbouw en voor vloeren, vlonders, deuren, gevelbetimmering, trappen en natuurlijk voor binnen- en buitenmeubelen.

Meubelen van teakhout worden, ondanks die grote duurzaamheid, vaak behandeld en onderhouden met olie. Voor de levensduur van het hout maakt dit eigenlijk geen verschil, maar de reden is meestal het in stand houden -of terugkrijgen- van die karakteristieke bruine of goudbruine kleur.

 verftechnieken-teak-oliesoorten

En hoewel die bruine kleur prachtig kan zijn, hebben veel mensen behoefte aan een ander tintje. Maar hoe pak je dat aan? En is dat überhaupt mogelijk?

Teak vergrijzen

Laat ik met de gemakkelijkste en meest voor de hand liggende methode beginnen: laat het hout gewoon op natuurlijke wijze vergrijzen! Hiervoor laat je teakhout gewoon lekker onbehandeld staan. Na verloop van tijd zal het hout gaat vergrijzen en wordt lichter van kleur. Dit gebeurt sneller als de meubelen buiten staan. Hoe snel, is afhankelijk van de weersomstandigheden en het klimaat. 

verftechnieken.nl - teakhout verven

bron >

Als je dit vergrijsde, zilverachtige patina mooi vindt, moet je eventueel aangebrachte olielagen of sealers verwijderen en zeker niet meer opnieuw aanbrengen, omdat deze het vergrijzen juist tegengaan.

Teak verven

Stel je wilt het hout echt een kleurtje geven, dus dekkend schilderen. Kan dat? Zoals gezegd is teakhout van nature vettig. En daar hebben we direct een verfprobleem te pakken: door de oliën en zuren in het hout kan lak of verf sneller verkleuren, slecht drogen, hechtingsproblemen geven of afbladderen.

Het Houtvademecum erkent dit probleem ook en geeft aan dat voor het afwerken, behalve olie, nitrocellulose lak zou kunnen worden gebruikt. Maar dit is een laksoort met veel vluchtige oplosmiddelen en dus schadelijk voor de gezondheid. En tegenwoordig zijn er strenge regels omtrent de hoeveelheid vluchtige stoffen die verf mag bevatten. De conclusie is dan ook dat je met reguliere verf- of lak het risico loopt op onthechting en verkleuring.

Een alternatief is om het hout te gronden c.q. sealen met Schellak. De ervaring leert dat dit goede resultaten geeft. Schellak fungeert als een buffer en sluit als het ware de lastige stoffen (kleurstoffen, olie e.d.) op in de ondergrond. Dit is dus een goede optie als je het hout dekkend wilt gaan schilderen. Schellak werkt goed in combinatie met allerlei verfsoorten. Schellak kan echter helaas niet buiten worden gebruikt. Meer over schellak kun je lezen op de site verftechnieken.nl >

Ademende afwerking

Wat feitelijk beter zou zijn is een ademende afwerklaag. Hierbij worden de inhoudsstoffen van het hout niet opgesloten en kunnen via de poreuze afwerklaag naar buiten worden getransporteerd. Dit voorkomt bladderen en hechtingsproblemen. Daarom besloot ik een aantal tests te doen met producten die wel een kleurwaas aanbrengen, maar het hout niet volledig afsluiten. Ik heb steeds een witte en een grijze variant gemaakt met ieder product.  Daarnaast vinden de meeste mensen een dergelijke afwerking ook veel mooier op hun teakhouten meubelen, omdat je hierbij de houtstructuur blijft zien.

Kalkwas en grijze kleurwas op teak

Hieronder zie je het effect van Abbondanza kalkwas en grijze kleurwas op onbehandeld teak.

verftechnieken.nl - teakhout wax

De was gaf een subtiele kleurwaas, maar de basiskleur van het hout bleef behoorlijk goed zichtbaar. Door structuurverschillen kan er op de ene plek meer kleureffect ontstaan dan op andere. Maar dat kan juist wel een stoer effect geven. In ieder geval loop je met deze techniek geen kans op onthechting, afbladderen, etc. Wel zal de basiskleur van het meubel voor een groot deel bepalen wat het effect wordt, evenals restanten olie of was die nog in of op het hout aanwezig zijn.

Whitewash of greywash van krijtverf

Een wash van (verdunde) krijtverf is poreus en ademend. Voor de whitewash gebruikte ik een mix van Abbondanza krijtverf Pure White 1:1 met water. De grijze wash maakte ik van Abbondanza krijtverf Soft Grey in de zelfde verhouding van 1:1.

verftechnieken.nl teakhout wash

De afwerking met krijtverf wash gaf een gelijkmatiger en egaler en dekkender effect dan de kalkwas en grijze was. Dat komt omdat een wash meer op het hout ligt. Wel voelde het oppervlak iets ruwer aan. Dit komt vooral doordat de houtvezels zwellen door het water. Maar dat is heel eenvoudig op te lossen door het oppervlak naderhand even licht te schuren.

Hou er ook rekening mee dat je een wash van krijtverf moet nabehandelen. Dit zou kunnen met kleurloze boenwas, dat is ook poreus. Eventueel kun je werken met extra matte decorateursvernis. Maar wees voorzichtig met zijdeglans of glanslagen, die zijn minder poreus en dan loop je weer het risico van onthechting.

Meer uitleg over whitewash vind je op de pagina whitewash op onze website. Meer uitleg over vergrijzen vind je op de pagina vergrijzen op onze website.

Verniswas op teak

Tenslotte heb ik nog een test gedaan met verniswas. De verniswas gaf, net zoals de wash van krijtverf, een meer gelijkmatige kleurwaas. Wel bleef deze laag wat gladder aanvoelen dan de krijtverf wash. Verniswas hoef je niet af te werken. Een extra laag was of vernis is dus niet nodig.

verftechnieken.nl - teakhout verniswas 

teak voorbehandelen en ontvetten

Voor alle testjes hierboven heb ik de onderkant van een teakhouten tafelblad gebruikt, omdat ik zeker wist dat deze helemaal onbehandeld was. Als je gaat werken op een eerder behandeld oppervlak moet je dit dus eerst van de oude lagen ontdoen om hechtingsproblemen te voorkomen.

Je begint met proberen te achterhalen wat er op het hout is aangebracht. Krab met je nagel over het oppervlak om te kijken of zich een waslaagje onder je nagel ophoopt, of ga even een stukje schuren. Boenwas verraad zich dan gemakkelijk doordat het schuurpapier dichtloopt. Als er lak of olie op het hout zit heb je hier geen last van.

Als er geen waslaag op zit, heb je misschien met olie of lak te maken. Een trucje om op te sporen wat er is gebruikt, is om water op het hout te sprayen. Als het flink gaat parelen zal er mogelijk olie op zitten en is het geen laklaag. Waslagen en oude olielagen kun je verwijderen met bijvoorbeeld Abbondanza Bio Strip.  Of gebruik een wasverwijderaar of stripper.

verftechnieken-teak-wasverwijderaar-sp   verftechnieken-teak-wasverwijderaar

En vind je dit nou allemaal veel te veel werk? Dan kun je natuurlijk ook je heil zoeken bij een deskundig bedrijf om het meubel te laten afbijten of zandstralen.

Tenslotte nog de goed gelukte tafel van Miranda, een klant van ons, die haar teakhouten eettafel behandelde de grijze Abbondanza colourwax grey. Het onderstel van de tafel schilderde ze met Abbondanza krijtverf Pure White.

teakhout met Abbondanza wax grey

Tags van Technorati:

Ik vind dat ze echt een goeie job heeft gedaan. Het ziet er fantastisch uit.

Nu ben ik heel erg benieuwd naar jullie ervaringen met teak! Heb jij teakhouten meubelen en ben je van plan ze ook eens een make-over geven? Of heb je dit al eens gedaan of geprobeerd? En hoe is dat afgelopen?

Vergrijsd hout {Old Wood Effect}

verftechnieken-vergrijsd-hout

Nog steeds krijg ik veel vragen over het vergrijzen van hout en allerlei manieren om nieuw hout een oude uitstraling te geven. Het blijft onverminderd populair; tafelbladen van oud hout, of oud gemaakt hout, sloophouten meubels en wanden, of meubels van oud en verweerd steigerhout. En omdat oude steigerplanken steeds duurder worden en niet altijd gemakkelijk te verkrijgen, zijn er ook veel mensen die me vragen hoe je nieuw steigerhout een oude look kunt geven.

Vorig jaar schreef ik al eens een blogpost over het vergrijzen van hout en toen heb ik beloofd er nog eens op terug te komen. Ik zag vanochtend tot mijn verbazing dat dit inmiddels alweer een jaar geleden is. De tijd vliegt toch iets harder dan je denkt :)

In mijn vorige post liet ik onder meer zien dat je met een ‘wash’ van krijtverf een mooi doorleefd of vergrijsd effect kunt geven aan onbehandeld blank hout.

verftechnieken-cley-wash

Een wash aanbrengen is heel eenvoudig. Je verdunt de krijtverf ongeveer 1:1 met water zodat je een dun mengsel krijgt. Dit is de ‘wash’ en die breng je aan met een brede platte kwast. Een spalter is hiervoor heel geschikt. Werk altijd in de richting van de houtnerf. Strijk de wash goed uit en laat heel even intrekken. Dan neem je een zachte pluisvrije doek en veegt het mengsel weer uit (ook in de richting van de nerf).

Na deze behandeling kan je het oppervlak afwerken met vernis op waterbasis om het gemakkelijk te kunnen onderhouden. Maar het is ook prachtig om zo’n wash nog verder te verouderen en af te werken met bijvoorbeeld kalkwas, grijze was of een combinatie van deze twee. In dat geval gebruik je de was zowel ter bescherming als voor extra effect.

Voordeel van een zelfgemaakte wash van krijtverf, is dat alle mogelijkheden openstaan voor wat betreft kleurkeuze. Zo kun je allerlei tinten grijs gebruiken, of vergrijsde bruintinten of naturellen. Verder heb je veel mogelijkheden om het resultaat te beïnvloeden door de mate van verdunning, de intrektijd en het eventueel aanbrengen van meerdere lagen.

Ik ben zelf erg gek op taupe tinten, zoals Abbondanza Taupe, Loam of Silt. Vergrijsde bruintinten, die vooral een lichtere houtsoort een mooie doorleefde uitstraling geven. Het effect van een wash in de kleur Taupe heb ik ook al eens laten zien in een blogpost over het vergrijzen van riet.

mand_vergrijsd_riet_krijtverf_dt

Een andere optie is om het hout te behandelen met verniswas. Verniswas is een product op waterbasis en wordt, net zoals een ‘wash’ van krijtverf aangebracht met een spalter in de richting van de houtnerf en direct weer uitgeveegd. Verniswas is in allerlei kleuren leverbaar, zoals wit, grijs, zwart en allerlei houtkleuren. Deze kleuren kunnen onderling gemengd worden voor kleurvarianten. Een van mijn favorieten is bijvoorbeeld verniswas Grijs 1:1 gemengd met de kleur Notelaar voor een mooie warmgrijze houtkleur. Ook kun je voor meer dekking eventueel een tweede laag aanbrengen. Afwerken met vernis is hier niet nodig, maar het kan wel. Wel handig als je er een vloer of intensief gebruikt werkblad mee behandelt.

Hieronder laat ik je even de kleuren verniswas zien, aangebracht op blank grenenhout. Er is overigens ook een transparante variant van verniswas verkrijgbaar, maar die heb ik niet gefotografeerd omdat deze nauwelijks zichtbaar is.

verftechnieken-verniswas-grijs

verftechnieken-verniswas-wit

verftechnieken-verniswas-zwart
Hierboven de kleuren grijs, wit en zwart. Dit zijn neutrale tinten die je gewoon zo kunt gebruiken. Je kunt ze mengen, onderling, of met een van de houttinten hieronder.

verftechnieken-verniswas-goudenden

verftechnieken-verniswas-notelaar

verftechnieken-verniswas-grijs-notelaar
Hierboven het voorbeeld van een mix van grijs met notelaar (1:1). Het koele effect van het grijs wordt zo verzacht en het bruin van notelaar wordt meer vergrijsd.

Tip: je kunt verniswas ook over een laag krijtverf gebruiken om de verflaag te patineren en te beschermen. Je gebruikt verniswas dan in plaats van antiekwas, blanke was of kalkwas.

Het voordeel van verniswas ten opzicht van (gekleurde) boenwas is dat je verniswas -als je dat in de toekomst zou willen- ook nog weer kunt overlakken of schilderen. En het is vlek- en hittebestendig, dus erg handig op plaatsen waar boenwas minder praktisch is. Zoals natte ruimtes, badkamer, keuken, tafelbladen, etc. 

Ik zal jullie binnenkort ook nog wat voorbeelden laten zien van het effect van boenwassen en verniswas op teakhout. Want dat is een andere vraag die bijna dagelijks terugkomt in mijn mailbox: hoe kan ik mijn teakhouten meubelen vergrijzen of een andere look geven?
Update, deze blogpost vind je hier:
http://verftechnieken.blogspot.nl/2011/11/teak-verven-whitewashen-of-vergrijzen.html

Update d.d. 9-6-2013:
Misschien is het e-book ‘Vergrijzen & Old Wood Effect’ iets voor jou.
Met alle technieken om nieuw hout of steigerhout een oude en verweerde look te geven. Alles wordt stap voor stap uitgelegd met duidelijke foto’s en linken naar de benodigde producten.