Kleurinspiratie {fris gedurfd}

Vorig jaar heb ik al eens een blogje gewijd aan de ontwerpster Carolyn Quartermaine. Iemand die ik echt bewonder om haar prachtige werk. De onderstaande foto is een van mijn favorieten, vanwege de mooie frisse kleuren en de gedurfde combinatie van het fluorstofje op de barokke stoel.verftechnieken-Quart-barok-stoeltje
bron foto >>

Hoewel de kleuren fel en gedurfd zijn is de sfeer toch rustig. De witte muren en vloer vormen een neutraal blank canvas en de kleuren zijn alleen in de vorm van kleine accenten toegevoegd. Inspirerend om dit te vertalen naar tinten uit de Abbondanza collectie.

verftechnieken-kleurinspiratie-Quart

010 > Old White
465 > Peacock
695 > China Pink
785 > Grapefruit
770 > Bright Terracotta

De kleuren zijn in krijtverf en in een zachte zijdeglans verkrijgbaar. Je kunt ze snel vinden door op onze website www.verftechnieken rechtsboven in het zoekvakje de kleurnaam in te voeren.

Voor een spatje goud, zoals op het houtwerk van de stoel, kun je je uitleven met de verschillende mooie goudtinten uit de Polyvine metallic serie, of een likje verguldwas.

verftechnieken-verguldwas

Zoals gezegd zijn alle Abbondanza kleuren zowel in poedermatte krijtverf als in subtiele glans (Soft Silk) verkrijgbaar. Mooi om de muren poedermat te houden met krijtverf en meubels of accessoires een zachte glans mee te geven.

Valentijn Give Away

Het is alweer bijna februari. De Valentijn-harten beginnen overal op te duiken en ik moest denken aan onze hartvormige sleutelplaatjes die vorig jaar in de ariadne atHome stonden. En omdat de lente in de lucht hangt (ik vergeet gemakshalve even de vrieskou die ons nog staat te wachten) organiseer ik een  ♥ Valentijn Give Away ♥.

verftechnieken-sleutelplaatje-hartvorm-give-away

Wat moet je doen om mee te dingen?


♥ Als je me nog niet volgt; wordt gezellig volger
♥ Ben je al volger? Roep dan gewoon hieronder in een reactie dat je  mee wilt doen.
♥ Extra kans maken? Link door naar deze give away op je eigen blog, en/of wordt fan op mijn facebookpagina. Dan tel ik je twee keer mee :)

(Hou er even rekening mee dat ik je met een anonieme reactie niet kan mailen. Zet in dat geval even je mailadres erbij.)

Er zijn vier varianten: gewoon hartje of een hartje met een kroontje. Beide soorten zijn er in gewoon ijzer of in roest. En natuurlijk mag de lucky winner zelf kiezen. Een combinatie van soorten kan ook.
Ik maak de winnaar bekend op zondag 12 februari.

verftechnieken-sleutelpl-giveaway-sleutelplaatjes
(Het roestige hartje rechts is er dus ook een kroontjes variant)

Ik zou zo zeggen; go for it!

Geniet nog lekker even van het komende schaatsweer en de kou (als je daar van houdt). Maar als je verlangt naar een warmer jaargetijde is er deze troostrijke gedachte; met Valentijn in het zicht is de lente niet meer zo ver weg! 

xoxo

Attent van KoffieMax

Weet je nog dat ik begin december mocht meewerken aan een uitzending van KoffieMax? Natuurlijk hadden we die uitzending op de HD recorder vastgelegd, maar ik was steeds bang om hem per ongeluk te wissen. We hadden ook nog geen tijd gehad om uit te vogelen of – en hoe we die opname konden overzetten op DVD.

Maar wat kreeg ik deze week in de brievenbus? Een envelop van KoffieMax, met daarin een DVD met de hele uitzending van 1 december 2011. Avec moi. Superleuk en heel attent van ze!

verftechnieken-cd-uitzending-koffiemax-ontv

Nu kan ik met een gerust hart de uitzending (al dan niet per ongeluk) wissen. Ik heb gewoon de DVD met bewijs voor mijn nazaten :-)

verftechnieken-cd-uitzending-koffiemax

Tnx mensen van KoffieMax!

Verder kreeg ik afgelopen woensdag een mailtje van 101 woonideeën met de vraag of ik wilde meewerken aan een artikel over het ‘oud maken’ van hout met verschillende technieken en producten. Wat tekst met uitleg en enkele foto’s. Dit is voor het juninummer, deadline 1 februari. Dus ik heb dit weekend weer wat te doen ;-)

Zó leuk als je wordt gevraagd voor dit soort dingen! Ik ben niet zo’n ‘bulldog-type’ als het aankomt op het benaderen van de pers en het versturen van persberichten. Hebben we vaak ook geen tijd voor. Maar dan is het extra leuk als je zo af en toe spontaan gevraagd wordt omdat men je blog, je website of boek leuk of interessant vindt.

Fijn weekend allemaal!

Patina uit een potje {geoxideerd koper in 2 stappen}

 

verftechnieken-patina-set-3-luik

Vandaag doe ik iets nieuws: dit wordt een review annex testcase. Ik overweeg namelijk om twee setjes in ons assortiment in de webshop op te nemen; een ‘Patina Green’ set en een ‘Instant rust’ set. Een setje bestaat uit twee flesjes die samen een gepatineerd koper of roest effect opleveren.

verftechnieken-patina-green-set

Eigenlijk is dit naar mijn maatstaf ‘smokkelen’, want hier komt niet echt een verftechniek aan te pas. Het is puur een chemische reactie van de patineervloeistof op de metaaldeeltjes in de basislaag. Maar makkelijk is dat wel, vooral voor een wat kleiner voorwerp. 

Ik ga het setje ‘Patina Green’ testen op een kandelaar. Je begint met het eerste flesje; kopergrondering. Hiermee breng je een laagje koperverf aan. Omdat de kandelaar wit is breng ik twee laagjes van de koperverf aan om een goed dekkend effect te krijgen. Deze basis mag niet helemaal opdrogen, je brengt de patineervloeistof aan op de nog enigszins natte koperverf. Daarna is het een kwestie van wachten. In de loop van enkele uurtjes ontstaat het patina effect. Zo’n mooi blauw/groen laagje dat ook wel ‘verdigris’ wordt genoemd.

verftechnieken-kandelaar-bewerken-4-luik 
Ik zette een klokje bij mijn werk en ging af en toe eens kijken wat er gebeurde. Na ongeveer een uur was het effect volledig en veranderde er niet veel meer.

verftechnieken-kandelaar-patina-eindeffect

Dit is het eindresultaat. Omdat de vloeistof heel dun is en dus direct naar beneden loopt is het lastig om het hele oppervlak te bewerken. Ik krijg de neiging om de kandelaar hier en daar nog bij te werken. Ik zou dus later nog wat plekjes opnieuw met de koperbasis en patineervloeistof kunnen bewerken.

Mijn tweede test doe ik op een horizontaal oppervlak. Ik neem een stuk mooi reliëfbehang en breng eerst een grondlaag aan met Abbondanza Soft Silk in de kleur Taupe. Ik hoop dat hierdoor één laag kopergrond genoeg is en dat blijkt ook zo te zijn.

verftechnieken-relief-bewerken-4-luik

 
Linksboven breng ik de grondlaag aan met de taupe kleur. Rechtsboven is één laagje koperverf aangebracht en daaronder zie je het effect direct na het aanbrengen van de patineervloeistof. Helemaal onderaan het eindresultaat.

verftechnieken-reliefbehang-patina-bijwerken

Ik wil de mooie reliëfrandjes wat meer accentueren, dus daarom breng ik hier en daar een beetje koperkleurige verguldwas aan. Dit doe ik alleen op de hoger gelegen reliëfdelen.

verftechnieken-lijstje-patina

Ik besluit ook nog een lijstje te bewerken. Het lijstje werk ik na het patineren nog hier en daar bij met wat krijtverf in de kleuren Blue Mint en Dark Verdigris. Daarna zet ik ook hier nog wat accenten met verguldwas in de kleur ‘Copper’. Ik kan het niet laten; ik blijf nou eenmaal een decoratieschilder en hou graag de boel zelf onder controle. In deze fase was ik al wat ongeduldig geworden en impulsief bezig, dus heb ik hier geen foto’s van gemaakt :)

verftechnieken-lijstje-reliefbehang-patina

Dit is het einderesultaat; reliëfbehang en een lijstje, beiden bewerkt met het patina setje, maar wel een beetje bijgewerkt met verguldwas.

Mijn eindconclusie: het product werkt heel goed, mits je je aan de gebruiksaanwijzing houdt. Laat de koperverf niet drogen, ik bracht de patineervloeistof bijna direct aan nadat ik de koperverf had opgezet. Verder is de boel beter onder controle te houden als het oppervlak horizontaal is. Hoewel ik me kan voorstellen dat het ook erg mooi is om op een verticaal oppervlak te werken en dan mooie ‘druipers’ te creëren.

Met enkele tinten verf (bv testpotjes Abbondanza krijtverf) en wat geduld kun je een dergelijk effect ook handmatig creëren. Ik heb dat een tijdje geleden hier nog laten zien in mijn blogpost Boeddha make-over >> Maar ik realiseer me dat niet iedereen daar zin in heeft en dat sommigen van jullie liever even naar een setje als dit zullen grijpen. Vooral voor een klein voorwerp. 

verftechnieken_Buddah_verdigris_detail

Hierboven mijn handmatig gecreëerde verdigris-effect. De kleur hier is iets blauwer dan bij het Patina Green setje, maar dat kun je aanpassen door groenere tinten te kiezen. In het echt variëren de kleuren van geoxideerd koper ook van blauwgroen tot groenblauw.

Binnenkort ga ik het setje met roesteffect eens proberen. Wederom ‘smokkelen’ want ook een roestimitatie kun je handmatig doen met verf :) Beide technieken, zowel verdigris als roest, ga je overigens terugzien in mijn nieuwe boek.

Ik denk wel dat ik deze producten in het assortiment ga opnemen. Wat vinden jullie? Zou je het aandurven om uit de hand te werken of ga je liever voor een kant-en-klaar product?  

Kleurinspiratie {Mint & Chocolate}

mint_choc_br
bron foto en recept Chocolate Mint Brownies: bettycrocker.com

Vandaag weer eens een blogje met kleurinspiratie. Ik zie zoveel moois om me heen, online, in blogs, boeken en woonbladen. De combinaties zijn eindeloos.

Deze keer Mint & Chocolate. Op Pinterest zag ik veel foto’s in deze combinatie. Vooral in de vorm van heerlijke zoete hapjes, cupcakes en gebakjes. Het is dan ook niet alleen een fijne smaakcombinatie, maar ook een lust voor het oog.

Ik heb me laten inspireren door de onderstaande foto’s en er kleuren bij gezocht uit de Abbondanza verfcollectie. Op de kleurstalen onder de foto staat het nummer van de betreffende kleur.

verftechnieken-kleurinspiratie-mint-chocolate-st
bron foto rechtsboven >
bron foto rechtsonder >

Abbondanza kleuren:
300 > Pastel Green
425 > Blue Mint
660 > Dark Chocolate
350 > Cuban Car
375 > Bright Ocean

Alle kleuren zijn zowel in Krijtverf als Soft Silk variant verkrijgbaar.

Tip: Snel een kleur zoeken uit de Abbondanza verfcollectie? Je kunt in de verftechnieken webshop rechtsboven in het zoekbalkje de naam van de kleur (of het kleurnummer) intypen. Je komt dan direct bij de betreffende kleur uit.

Trend: flesvazen {stoer}

Ik kan tegenwoordig geen woonblad meer open slaan of woonprogramma bekijken, of ik zie wel een flesvaas. En als je er eenmaal op gaat letten zie je er steeds meer.

verftechnieken_HKflessen

Bron foto HK living >>

Overal zie ik die stoere flessen opduiken, meestal in groen of blauw. Met een enkele tak erin, een boeket, of puur ter decoratie gecombineerd met ander glaswerk.

verftechnieken_HKfles02
Bron foto HK living >>

Groen is natuurlijk de meest voorkomende kleur, maar die azuurblauwe hierboven, van HK living, is ook wel super.

verftechnieken_HKfles
Bron foto HK living >>

Ik heb een stuk of 7 van die flesvazen. Al heel lang geleden heb ik er af en toe wat opgeduikeld op brocantes en in kringloopwinkels. De grootste heb ik op de kop getikt bij een kringloopwinkel. Inmiddels heb ik spijt dat ik er niet meer meegenomen heb, want er stonden daar toen nog een paar flinke exemplaren. Maar zoals wel vaker voorkomt dacht ik toen ‘Ach dat wordt een beetje veel’ en denk ik nu; ‘Nee Mir; van zoiets kun je niet teveel hebben!’

verftechnieken-buikfles-bloemen
Hierboven m’n extra large exemplaar. Hij is een beetje beschadigd, maar dat soort me helemaal niet. Hij doet het altijd goed; met een paar bloemen, een tak of gewoon met niks erin.

verftechnieken-flesvaas-wijnmand

Dit is er ook eentje, een wijnfles, maar dan verstopt in een mand. Die heb ik eens op een Franse markt opgedoken.

image

Deze doorzichtige fles hadden jullie al eens gezien, op de foto’s in m’n blogje over de gepatineerde pompoenen van afgelopen oktober. 

verftechnieken_vt-fles
Bron foto vtwonen februari 2012

Ook in de nieuwste vtwonen zag ik weer een flesvaas opduiken. De foto hierboven komt uit een reportage over bruin en blauw. Op de pagina ernaast zie je de onderstaande foto.

verftechnieken-blauw-bruin-vt 

De achtergrond lijkt wel van spijkerstof. Dat deed me direct weer denken aan mijn denim verftechniek die ik vorig jaar op dit blog heb laten zien. En hé had ik daar ook geen flesvazen bij gefotografeerd?

verftechnieken_denim_eff-flessen1

Grappig; ik zie nu niet alleen de flessen weer opduiken, maar zie ook weer die denim sfeer van vorig jaar terugkomen. Stoer, vintage, industrieel, bruin en blauw. Daar zou zo’n denim verftechniek ook heel mooi bij passen.

decoratieve_verftechnieken_denim_eff  Voor wie het nog eens wil teruglezen, kijk dan even op het blog over de denimtechniek van vorig jaar. Daar heb ik de werkwijze kort uitgelegd. Die komt overigens in m’n nieuwe boek ook aan de orde.

En mocht je ook weg zijn van de flesvazen. Check de plaatselijke kringloopwinkel eens. Wie weet heb je geluk. En als je er een partij ziet staan denk dan niet; dat wordt een beetje teveel. Gewoon meenemen die hap!

Kleuren van het jaar 2012

{Tangerine Tango en Tea Dance}

verftechnieken-flex-kl-2012

Een nieuw jaar met nieuwe kansen, nieuwe trends en nieuwe kleuren. Ik wens jullie allemaal (ik weet het; mag al niet meer, maar ik doe het lekker toch) een geweldig en gezond nieuw jaar toe!

Kijkend naar de kleurtrends voor het komende jaar, viel me op dat zowel Pantone als Flexa, Sikkens en Dulux een rood tint als kleur van het jaar 2012 presenteerden.

tangerine tango

Pantone introduceert de kleur Tangerine Tango.
Leatrice Eiseman van Pantone Color Institute beschrijft Tangerine Tango als volgt: “Sophisticated but at the same time dramatic and seductive”.

verftechnieken-pantone-kleur-2012-g

Het is een oranje met veel diepte en verbeeldt de roodtinten van een zonsondergang. Een combinatie van levendig en opwekkend rood, met vriendelijk en warm geel.

Volgens Leatrice Eiseman is oranje de laatste jaren steeds populairder geworden en geaccepteerd door ontwerpers en consumenten. Deze kleur zal dan ook veelvuldig terugkomen in de mode. Zo hebben onder meer ontwerper Tommy Hilfiter  en veel van zijn collega’s dit oranjerood in hun voorjaarscollectie opgenomen.
Bron >>

verftechnieken-pantone-kleur-2012

verftechnieken-pantone-kleurstaal-2012

tea dance

Behalve Pantone, kwamen ook Flexa, Sikkens en Dulux (AkzoNobel) met een roodtint aan als trendkleur voor 2012. AkzoNobel’s Aesthetic Center koos kleurnummer B8.38.44 (Tea Dance) als de bepalende kleur van 2012. Dit omdat deze kleur naar hun zeggen “blozend, warm, fruitig rood en zowel speels als volwassen is, dynamisch maar ook zacht, en ideaal voor een klein accent maar ook voor een hele muur.”

verftechnieken-sikk-2012-colortr-01

In 2011 was er een duidelijke hang naar schoon, fris, vrolijk en charmant, met speelse, felle pastellen in de hoofdrol. 2012 is meer een jaar van optimisme en aanpakken. Aldus Flexa, Sikkens en Dulux.

verftechnieken-sikk-2012-colortr

flexa_kleur_van_het_jaar_2012_rood

Bron >>

Ik was best verbaasd over deze keuzes. Rood-oranje een trendkleur? Hm dat had ik nog gemerkt. Hebben we deze kleur al zien verschijnen in het interieur? Na even zoeken spotte ik toch al een paar leuke pittige accessoires in roodtinten.

verftechniekenHK-lmp

verftechniekenHK-hangm
Bron HK Living >>

verftechnieken-Trademarkliv-stoel
Bron Trademark Living >>

Combinaties met rood-oranje

Ik moet heel eerlijk zeggen; koraal, rood en oranje/rood zijn niet direct mijn kleuren. Dat neemt niet weg dat ik de schoonheid er wel van in kan zien. Maar ik geef er dan graag mijn eigen draai aan. Ik zou de warme oranje-rood tinten altijd combineren met een lekkere tegenhanger zoals grijsblauw of turkoois.

verftechnieken-MarthaS-Kast
Bron Martha Stewart >>

Een combinatie zoals hierboven is gedurfd en pittig. Het warme spicy oranje wordt mooi getemperd door het koele grijsblauw.

zelf doen?

Wil je deze kleurcombinatie ook eens toepassen op een kast? Gebruik dan voor de buitenkant Abbondanza Verdigris en schilder de binnenkant met Abbondanza Bright Terracotta.

abbondanza-krijtverf_bright-terracotta_verdigris

Tip: Liever iets meer glans en minder vlekgevoelig? Gebruik dan in plaats van de poedermatte Abbondanza krijtverf eens Abbondanza Soft Silk. Dit is milieuvriendelijke en sneldrogende verf op waterbasis, in een zachte zijdeglans.

verftechnieken-kett-kor-turq
Bron Etsy >>

Nogmaals deze combinatie. Beeldschone koraalrode kralen en dan die ene afwijkende in een zachte turkoois tint.

Weet je waarom ik dit (denk ik) zo’n mooie combinatie vind? Omdat het me doet denken aan roest met oxide groen. Een kleurcombinatie die ook van nature voorkomt. En ik ben gek op verweerde materialen, roest, geoxideerd koper, verweerd beton en alles wat er doorleefd uitziet.

Pinned Image
Bron Pinterest >> 

Pinned Image
Bron Pinterest >>

Wat vinden jullie van de kleur van het jaar 2012? Let je überhaupt op trends of ga je lekker je eigen gang?

Wat je ook kiest; ik wens je een kleurrijk en inspirerend nieuw jaar!