Lentekriebels {plannen voor het dakterras}

Ja hoor, het is officieel; ik heb de lentekriebels! En hoewel ik geen groene vingers heb en niet bepaald een tuinier ben, loop ik over van de ideeën en popel ik om iets aan ons terras te doen. Ik ben op Pinterest een garden-pinboard begonnen om alvast allerlei leuke terras- en tuinideeën te verzamelen.

Zin om even mee te genieten van wat ik al ‘gepinned’ heb?

Pinned Image

Wij wonen in een appartement in de binnenstad en daar hebben we geen tuin maar wel een heerlijk groot dakterras.  De afgelopen maanden is het hele dak vernieuwd en dat betekende dat we ons dakterras compleet leeg moesten halen. En als je bedenkt dat wij allebei nogal ‘bewaarderige’ types zijn, dan weet je wel hoe laat het is. Tuinmeubels, kisten vol hout (voor je weet maar nooit) tegels, tafeltjes, stoeltjes, bakjes, kannetjes, gieters, zakken tuinaarde, 23 tuinslangen, tientallen bloempotten; de hele handel moest tijdelijk geparkeerd worden. Maar nu het dak klaar is en we alles weer kunnen gaan terugplaatsen, is dit natuurlijk ook dé kans om eens een echt terrasplan te maken.

Pinned Image

Ik heb al maandenlang alle pallets bewaard die we binnenkregen, want hiervan wil ik een loungebank maken. Ik zie het al helemaal voor me; een hoekbank van vergrijsde pallets, met heerlijke kussens erop.

Pinned Image

De pallets hierboven zijn nog in de oorspronkelijke kleur, maar ik ga onze pallets vergrijzen met de methode die ik ook voor het verouderen van steigerhout heb gebruikt. Dus met een wash van Abbondanza Driftwood en Silt. Ideaal om nieuw hout snel even een ‘old wood’ look te geven. En omdat krijtverf ademend is en vochtregulerend, hoef ik niet bang te zijn dat het gaat bladderen.

Pinned Image

Als het even kan wil ik boven die loungeplek een schaduwdoek maken. Van licht gekleurd canvas of wit camouflagenet.

Pinned Image

Pinned Image

In ieder geval een soort van overkapping, want dat geeft zo’n intieme sfeer, vooral ‘s avonds. Maar dan wel iets dat schuifbaar is, want we willen natuurlijk ook af en toe lekker wat zon kunnen pakken. Dus het moet iets worden met een schuifsysteem. 

Ik wil het eigenlijk een beetje naturel houden met een Franse knipoog. Geen bonte verzameling kleurtjes. Dus vooral dat vergrijsde pallethout, witte, verweerde en betonlook potten, licht canvas of camouflagedoek, kruiden, lavendel en olijfboompjes. Maar als ik dan zo die etnische look hieronder zie vind ik dat ook weer leuk (komt door het turqoise in dat golfplaten dak en in het kleed, ik kan die kleur nooit weerstaan!)

Pinned Image

Of ik ga voor extreem sober, stylish en strak zoals hieronder?

Pinned Image

Nee.. het is supermooi, maar dan moet je ook zo’n palmboom erbij vind ik. Maar wauw; die tafel is wel errug leuk!

Een beetje knus mag wel van mij. Er moet in ieder geval een oppottafel komen. Staat super gezellig en is nog praktisch ook. Heel geschikt om mijn tuinkruiden op te zetten.

Pinned Image 
Deze hierboven, met een zinken blad, wielen en haakjes vind ik wel wat. Een eenvoudig oppottafeltje van de bouwmarkt kun je zonder veel moeite een make-over geven in deze stijl. Het lichte hout geef je met een wash van krijtverf of verniswas een mooie vergrijsde look, en het blad geef je een zink-effect.

Maar een beetje een Frans sfeertje zoals hieronder mag ook. Ik heb ergens nog een hele doos met emaille staan bedenk ik me nu. 

Pinned Image

Over oppottafeltjes en tuinkruiden gesproken; misschien kan ik ook wel courgettes en tomaten kweken in een aantal grote bakken? Ik heb nog pallethout genoeg en nog 3 kisten vol stukken gebruikt steigerhout. En anders koop ik er eentje kant en klaar bij de Welkoop:

Pinned Image

Hmm ik zal maar niet te optimistisch worden, want vorig jaar had ik aardbeienplantjes en dat is helaas niet zo’n succes geweest. 

Pinned Image

En tenslotte moeten we natuurlijk iets van verlichting. Een paar gewone elektrische lampen of wat ledlicht, maar een beetje sfeer met kaarslicht hoort er ook bij.

Nou je merkt ‘t al; plannen genoeg! 
Kom maar op met die temperaturen. Lente! Buiten zitten! Zon! Warmte!  
Ik moet zeggen; we konden tot nu toe ook al heerlijk vertoeven op ons terras, ondanks dat het nog niet echt ingericht was. We hadden ons tuinsetje, bijna de hele dag zon en ‘s zomers tegen de avond, na een dag hard werken, konden we heerlijk met een wijntje wat voor ons uit kletsen. Lekker naar de lucht kijken; de ondergaande zon, de eerste ster, de vogels die dan nog hoog in de lucht insecten aan het vangen zijn. (Op de een of andere manier is het op een dakterras ook echt alsof de vogels veel dichterbij zijn. Soms vliegen ze gewoon op ooghoogte over.) Maar ik stel me zo voor dat we er straks met een gezellig ingericht dakterras nog extra van gaan genieten :)

Nu hoef ik alleen nog maar al die plaatjes en ideeën echt te gaan uitvoeren:) Pompiedom..

image

Credits afbeeldingen; alle foto’s komen van m’n Pinterest garden pinboard. Via Pinterest is de oorspronkelijke bron van de foto’s te zien.

Pinteresting

Als je regelmatig op internet rondstruint, of een trouwe bloglezer en/of blogger bent, heb je inmiddels vast al wel kennisgemaakt met Pinterest. Dit is een soort online moodboard of prikbord, waarop je afbeeldingen en foto’s kunt delen met anderen. Anderen kunnen jouw ‘pins’ liken of delen.

verftechnieken-pinter-lg

Hoewel ik mezelf vorig jaar, in mei 2011, al had aangemeld voor de Pinterest wachtlijst en enige dagen later een account opzette, was ik er tot voor kort nog niet zo fanatiek mee bezig. Daar heb ik wel vaker last van, ik zie een nieuwe vorm van Social Media die me interessant lijkt, meld me aan (ook om mijn gebruikersnaam veilig te stellen) en dan blijkt meestal vanzelf of ik het wel of niet echt interessant vind. Dat hangt af van een aantal zaken. Hoe ingewikkeld is het om een account aan te maken en te customizen? Zie ik er al snel voordelen in of doet het niets voor me? Inspireert het me? etc. En dan heb ik het nog niet eens over de factor ‘tijd’.

Maar goed ik heb dus een Pinterest account >

verftechnieken-pinterest-abbondanza

Je kunt me daar dus ook komen volgen. Ik merk dat ik, nu ik de laatste tijd steeds meer ‘Pinteresting people’ tegenkom, er ook meer lol in heb om er meer werk van te maken. Het is heel leuk om te zien wat anderen mooi vinden en wat mensen inspireert. En ik zie het ook als een leuke mogelijkheid om blogfoto’s, eigen werk, kleurcombinaties, inspiratiebronnen e.d. te ‘pinnen’.

verftechnieken-pinterest-01

Want zo heet dat als je een foto plaatst; ‘pinnen’. Andere Pinterest-leden kunnen zoals gezegd de door jou gepinde foto’s ‘liken’ of weer ‘re-pinnen’. Dus delen met hun eigen volgers of andere Pinterest-leden. Een ‘gepinde’ foto is overigens altijd terug te herleiden naar de bron. Het is dus een vrij ‘eerlijke’ manier van content delen. Hoewel dit natuurlijk niet opgaat als iemand een foto van een ander op zijn/haar blog plaatst en deze foto ‘gepinned’ wordt. De bron is dan immers dat blog en niet de oorspronkelijke eigenaar. Maar dat terzijde.

verftechnieken-pinterest-02

Misschien was het je al opgevallen dat ik sinds een paar weken ook de ‘Pin it’ button onder aan iedere blogpost heb staan. Hiermee kun je gemakkelijk foto’s van dit blog ‘pinnen’. Rechtsboven in de sidebar, in het rijtje social media buttons, kun je doorklikken naar m’n Pinterest pagina.

verftechnieken-pinterest-03

De hoeveelheid pinboards en pins in mijn account is nog bescheiden, want pff ik vind nu al dat de dagen te kort zijn en wil ook Facebook, blog, webshop, en alle andere zaken up to date houden.

Hieronder een deel van m’n board Colour-inspiration. Niet alleen kleur-swatches van mezelf maar ook prachtige kleurrijke foto’s die me inspireren.

verftechnieken-pinterest-board-kleurinsp

En het Portfolio board:

verftechnieken-pinterest-board-portfolio

Wist je dat 80% van de Pinterest-leden vrouw is?
En dat het de snelst groeiende social media site in de Amerikaanse geschiedenis is?

Verder is het mogelijk om van een persoon op Pinterest alle boards volgen, maar ook één board. Dus je kunt selectief volgen. Handig, want als je het leuk vindt om iemands wooninspiratie foto’s te volgen, hoef je dus niet ook nog de foto’s van het konijn en de cavia op de koop toe te nemen :)

Je kunt op Pinterest rondkijken en zoeken zonder dat je zelf een account hebt. Maar mocht je zelf pinboards willen starten, dan kun je je aanmelden op Pinterest voor een ‘invite’ of vragen of iemand je uitnodigt. Mocht je van mij een uitnodiging willen laat het dan even weten. Ik kan geloof ik 5 mensen uitnodigen. Stuur me dan even een mail (zie de sidebar rechts op dit blog, in het kadertje ‘welkom’). 

Hier kun je wat meer over Pinterest lezen.
De hype van Pinterest ontleed >
Wat zegt Wikipedia over Pinterest >

En voor nu; Happy Pinning!

Vintage koffers {en een verhaaltje}

We hebben op een veiling een aantal leuke spullen gescoord. Leuk om te gebruiken bij de styling voor mijn boek, maar natuurlijk ook gewoon ‘voor de heb’.

verftechnieken-koffers-vintage

Een van de aanwinsten is deze set vintage koffers. De koffers zijn behoorlijk gehavend en duidelijk heel veel gebruikt, maar voor decoratieve doeleinden zijn ze perfect. Ik ben helemaal weg van de prachtige oude stickers die er op zitten. Allemaal van hotels overal in Europa. Geniet je even mee?

verftechnieken-koffers-vintage02

De eigenaars zijn in heel wat plaatsen geweest. En aan de vormgeving van alle plakkertjes is goed te zien dat dit allemaal al lang geleden is geweest.

verftechnieken-koff-hotelastoriabudapest 

Wie zouden dit geweest zijn? Ik stel me een ouder echtpaar voor. Twee mensen die al heel lang samen zijn. Twee levensgenieters die samen intens genoten van hun reizen en vakanties.

verftechnieken-koff-hotelbritannia

Hij rookt sigaar en mag graag ‘s avonds aan de hotelbar een borreltje drinken en een praatje maken met de andere gasten.

verftechnieken-koff-hoteldumidiavignon

Zij is zijn grote liefde. Een elegante vrouw aan wie nog steeds haar vroegere schoonheid is te zien. Ze is iets meer op zichzelf dan hij, een beetje verlegen zelfs en glimlacht heimelijk om de zwierige manier waarop hij de deuren openhoudt voor alle mooie en jonge vrouwelijke hotelgasten.

verftechnieken-koff-hotelgoldenerhirsch

Terwijl hij het hotel verkent en aan het hotelpersoneel vraagt welke restaurants en bezienswaardigheden ze beslist moeten bezoeken, pakt zij haar jurken en zijn kostuums uit hun koffers en hangt alles netjes in de kasten. ‘s Avonds kleden ze zich uitgebreid voor het diner. Zij strijkt voorzichtig een paar kreukels uit zijn overhemd en helpt hem liefdevol met het knopen van zijn das - iets waar hij geen geduld voor heeft. Ondertussen babbelen ze over het mooie uitzicht vanuit hun hotelraam. De lichtjes in de baai en van de dorpjes verderop, schitteren in de avondschemering. Er klinkt muziek uit de tuinen van het hotel.

verftechnieken-koff-hotelmetropolewien

Overdag maken ze lange wandelingen langs het strand en de boulevard en drinken koffie op een terras. Ze maken nog steeds grapjes met elkaar, hoewel ze al lang, heel lang, samen zijn. En terwijl dit voor hen als vanzelfsprekend is, zijn ze er allebei dankbaar voor. Want ze beseffen dat ze gezegend zijn. Het kost hen geen moeite van elkaar te houden.

verftechnieken-koff-hotelparadies

Als de vakantie ten einde loopt voelen ze zich beiden een beetje weemoedig. Maar niet ongelukkig. Ze zullen immers samen zijn? Er is nog zoveel waar ze zich op verheugen. En er zullen nieuwe reizen komen. Nieuwe avonturen…

verftechnieken-koffers-vintage03

Nogmaals koper {I rest my case}

Ik moest even heel breed glimlachen toen ik vandaag de nieuwe 101 woonideeën opensloeg. Ik was nog maar op pagina 8 toen mijn oog al viel op een waterleidingbuis die was opgepimpt met koperen sierblaadjes. Huh? Hoezo alweer koper? Hoezo trend?

{Mocht je net als nieuwe lezer komen binnenvallen; zie mijn vorige blogpost over koper in het interieur.}

verftechnieken-koperbuis-bl01 

Grappig hè? Het is een ontwerp van vormgever Robbert van Strien
Zie Robberts website: http://cargocollective.com/robbertvanstrien

Quote 101 woonideeën: “Koperen leidingen worden vaak weggewerkt achter een kast of krijgen een likje verf. Terwijl ze eigenlijk best mooi zijn en een stoere uitstraling hebben.” 

verftechnieken-koperbuis-bl02

Het ontwerp heet Loodgietersflora. En het bestaat uit losse blaadjes die je aan een waterleiding kunt bevestigen

verftechnieken-koperbuis-bl03
bron:
Edwin Pelser

Ik vond het zo toevallig dat ik het jullie niet wilde onthouden. Bij deze!

Industrieel koper

Toen ik de vtwonen van maart opensloeg op bladzijde 94/95 was ik eerst even verbaasd. Koper? Dat hadden we lang niet gezien.

verftechnieken-vt-koper-artikel-02
bron: vtwonen

We associëren dit toch al gauw met oubollige vaasjes en oma-prulletjes. Dat dit niet helemaal terecht is, blijkt wel als je het wat objectiever bekijkt. Op de goede manier toegepast is het juist een stoer en industrieel materiaal. Of, zoals vtwonen zegt: ‘Vergeet dat ouderwets koperwerk zoals je dat veel ziet in antiekwinkels en bij je oma thuis, want koper is hot!’

 verftechnieken-vt-koper-artikel
bron: vtwonen

Van de koperen wand hierboven ben ik niet zo zeker. Beetje too much misschien? En too shiny?

Koper is vooral mooi -althans naar mijn mening- als het niet zo shiny maar juist een beetje verweerd is. Zoals ik wel eens eerder heb gezegd ben ik gek op gepatineerd, groen uitgeslagen koper. Dat zie je hier en hier in eerdere blogartikelen. Dat zweempje groen en poederige effect van geoxideerd koper vind ik geweldig.

verftechnieken-patina-set-3-luik 

Koper wordt overigens nog wel eens verward met messing. Wat is nou eigenlijk het verschil? Koper is een element en heeft een warme roodbruine kleur. Messing is een legering van koper en zink en is goudgeler van kleur.

Ik ben even wat gaan rondneuzen op internet en kwam hier en daar (bijvoorbeeld op Pinterest) wel wat leuke voorbeelden tegen van koper in het interieur. Ik heb vooral gezocht naar een stoere, industriële toepassing van koper. Te veel blingbling en rozig koper heb ik links laten liggen.  

verftechnieken-koper-muurdeel
Kijk; zo’n deels koperen muur doet het hier wel heel goed vind ik. Koper komt toch het best tot zijn recht in een beetje stoer, industrieel interieur of een loft-achtige omgeving.

verftechnieken-koper-buis-plafondverlicht
bron: archdaily.com

verftechnieken-koper-tolix
Deze koperen Tolix stoelen zijn ook niet te versmaden (o.a. via Anthropology). 

verftechnieken-koper-stoel-kruk
Kruk links: trademark living

Met koperbuis is ook al heel wat geknutseld in het interieur. Blijft leuk.

verftechnieken-koper-kraan
Bron: improvisedlife.com

Wat vind je bijvoorbeeld van de kraan hierboven, die één geheel is met de leiding? Heel sober en toch mooi.  

verftechnieken-koper-wandlampje
bron: HGTV

Hierboven: een wandlampje van koperbuis en onder: een keukenrek.
Ik zou zeggen; haal een paar meter koperbuis en een pijpenbuiger en wees creatief!

verftechnieken-koper-buis-rek
bron: apartmenttherapy

Koper in een badkamer of doucheruimte is natuurlijk ook mooi. Het materiaal is nooit helemaal egaal van kleur en oogt daarom levendig en warm. En het is waterbestendig.

verftechnieken-koper-buitendouche

verftechnieken-koper-bad
bron: Bathroomshop 

Kortom: houd je van een loft-sfeertje of een industriële look? Dan zou ik zeggen; probeer ook eens wat koper toe te passen. Stoer in combinatie met mooie industriële lampen, sloop- of steigerhout en vintage meubelen. Je hoeft niet eens direct allerlei koperen accessoires aan te schaffen. Met verguldwas, metallic koperverf of bladkoper kom je ook een heel eind.
 verftechnieken-bladkoper-verguldw-metallic
v.l.n.r.:
Met verguldwas kun je in een handomdraai een object een koperkleur geven. Gemakkelijk aan te brengen met een kwast of doekje, even laten uitharden en dan opboenen. Treasure Gold verguldwas is zeer duurzaam en als het eenmaal is aangebracht en opgeboend, krijg je het alleen nog weg met terpentine.

Polyvine metallic effectverf kun je bijna overal toepassen en is eenvoudig met een kwast aan te brengen. Milieuvriendelijk, op waterbasis en sneldrogend. De verf is hitte- en waterbestendig.

En tenslotte; met velletjes bladkoper kun je niet alleen  allerlei kleinere accessoires (lijsten, kandelaars e.d.) bewerken, maar bijvoorbeeld ook een groot paneel of een wand of lambrisering beplakken. Dat ziet er toch weer heel anders uit dan verf.

Veel plezier!!

Hoe breng je krijtverf aan?

verftechnieken-krijtverf-tips-trucs

Deze vraag krijg ik regelmatig. Krijtverf aanbrengen is heel gemakkelijk. Maar doordat er zoveel verhalen gaan over krijtverf, kalkverf en whitewash en al deze producten ook nogal eens met elkaar verward worden, ontstaat er soms wat onduidelijkheid. Mensen vragen zich dan af of krijtverf dekkend is of niet. En of je het gewoon aanbrengt met een kwast, of met een doek? En als je dan een kwast gebruikt; wat voor kwast? 

verftechnieken-kwaststreek-bl

Wat is krijtverf?

Allereerst dit: krijtverf is in principe gewoon dekkend. Het is een verf op waterbasis, poedermat, fluweelachtig en het geeft een egale afwerking. Afhankelijk van de kleur (dit bepaalt de hoeveelheid en soort toegevoegde pigmenten) kan de verf variëren van vrij dik tot redelijk normaal van consistentie. Ik zal verderop uitleggen hoe (en waarom) je de verf ook kunt verdunnen met water. De pigmenten bepalen ook hoe dekkend de verf is, omdat alle pigmenten een andere structuur hebben en in meer of mindere mate licht doorlaten.

verftechnieken-abbondanza-krijtverf-close

Abbondanza

Abbondanza krijtverf is milieuvriendelijk, ademend en vochtregulerend. Een krijtverflaag is enigszins poreus en sluit de muren niet af. En dat is goed voor het klimaat in huis. Omdat er vochttransport mogelijk is zal de verf niet snel bladderen. Bladderen ontstaat namelijk als het vocht onder de verflaag niet weg kan.

verftechnieken-commode-ladekast-antiekblauw

Deze eigenschappen maken de verf ook bij uitstek geschikt voor decoratieve verftechnieken op meubels en accessoires, zoals het doorschuren van verflagen en effecten met antiekwas, kalkwas of andere kleurwassen. Doorschuren gaat met krijtverf gemakkelijker dan met glansverf en laat ook geen krasjes achter. Kalkwas of andere kleurwassen kunnen door de poreuze eigenschappen goed in de verflaag trekken. Dit is met een glansverf of verf op terpentinebasis niet mogelijk.

verftechnieken-krijtverf-doorschuren

Hoe breng je krijtverf aan?

Abbondanza krijtverf kan binnen en buiten worden aangebracht op vrijwel alle ondergronden, zoals onbewerkt of geverfd hout, steen, terracotta, (behang)papier, stucwerk, muren, etc. Oude verf- of laklagen hoeven er niet altijd af. Gewoon goed ontvetten en dof schuren is bijna altijd voldoende. Voor meer info over de voorbereidingen kun je ook dit artikel lezen op m’n blog.

verftechnieken-blokkwast

Voor een authentiek effect gebruik je een acrylkwast, een spalter of een blokkwast. Je kunt hiermee de verf gewoon glad opzetten, maar je kunt ook opzettelijk een ietwat streperig reliëf-effect aanbrengen. Een beetje reliëf in de verf kan prachtig zijn als je later nog gaat patineren met antiekwas of kalkwas. Het patina zal dan dat streperige effect nog eens benadrukken.

verftechnieken-spalters
Spalters

Als je wilt kun je ook gewoon een roller gebruiken. Gebruik een velours acrylrollertje voor je meubels of een gewone latexroller voor je muren. Eventueel kun je ook de verf met een rollertje vlot aanbrengen en verdelen en dan direct even in één richting na strijken met de punten van een kwast. Zo voorkom je een ‘sinaasappel effect’. En kun je toch – als je dat wilt- nog wat kwaststrepen aanbrengen.

Omdat krijtverf snel droogt kun je beter vlot werken. Niet te lang op één plek blijven strijken. Breng liever 2 dunne lagen aan dan hardnekkig proberen het in één laag te laten dekken. De verf droogt enorm snel dus je kunt al gauw weer een tweede laag aanbrengen.  

Kun je krijtverf ook verdunnen?

Abbondanza krijtverf is echt een heel veelzijdige verf. Je kunt de verf bijvoorbeeld verdunnen met water. Hierdoor zal de verf niet alleen dunner, maar ook transparanter worden. Op deze manier kun je de verf gebruiken als een ‘wash’. Een wash is niet dekkend, geeft een kleurwaas en laat dus de ondergrond doorschijnen. Met witte krijtverf (Pure White of Old White) kun je dus zelf een whitewash mengsel maken.

Maar ook andere kleuren lenen zich voor een wash. Met een wash van een grijstint of vergrijsd taupe, kun je hout of riet vergrijzen en een oude look geven. Voor meer informatie hierover kun je een kijkje nemen bij een aantal oudere artikelen op dit blog:
Steigerhout vergrijzen >>    
Old Wood effect >>             
Vergrijzen van riet >>               

mand_vergrijsd_riet_krijtverf_dt

verftechnieken-oud-steigerhout

Moet je krijtverf ook afwerken?

Dit is niet altijd nodig. Een muur hoef je bijvoorbeeld niet af te werken. Maar een spatwand in de keuken kun je beter wel een beschermlaag geven. Dit kun je doen met een matte vernis, zodat het nauwelijks opvalt. Bijvoorbeeld Polyvine extra matte decorateursvernis.

verftechnieken-vernis

Of je krijtverf moet afwerken is dus afhankelijk van de toepassing. Dit geldt ook voor meubels; een kast hoeft gewoonlijk niet, maar een buffetkast in de keuken, of het blad van je eettafel kun je om praktische redenen afwerken met extra mat vernis of met blanke boenwas. Zonder afwerking is de verf vlekgevoeliger, maar overigens wel gewoon afneembaar. En mocht het nodig zijn; even (plaatselijk) bijwerken is ook zo gepiept.

verftechnieken-brocante-look

Meer over Abbondanza krijtverf kun je lezen op de websites www.verftechnieken.nl en www.abbondanza.nl