Brocante verftechnieken

Zo heet de nieuwe serie in de ariadne atHome Brocante special. In de special die deze week uitkwam het eerste deel. De volgende delen van de serie komen aan bod in de specials van september en december.

verftechnieken_ariadne-brocante-01

De redactie van ariadne heeft mij gevraagd om in deze serie de verftechnieken, werkbeschrijvingen en make overs van alle meubels en accessoires te verzorgen. Een erg leuke klus. 

verftechnieken_ariadne-brocante-tafeltje

In de eerste aflevering van deze serie zie je een subtiele houtkamtechniek op een wijntafeltje en het vergulden en patineren van een spiegellijst. Alles in prachtige grijsblauwe en parelroze tinten.

Het tafeltje is bewerkt met Soft Silk Grey Sky (445) en krijtverf Pearl (600) afgewerkt met een vleugje zilverkleurige verguldwas.

verftechnieken_ariadne-brocante-02

Alle gebruikte producten komen uiteraard uit onze webshop en uit onze eigen Abbondanza verfcollectie.

verftechnieken_ariadne-brocante-spiegel

De spiegel is bewerkt met bladgoud op een basis van Abbondanza krijtverf Grey Sky (445). Na het vergulden en verouderen is de spiegel met een beetje verdunde krijtverf (ook weer Grey Sky) gepatineerd.

verftechnieken_ariadne-brocante-spiegel-detail

In de volgende afleveringen komen nog meer leuke brocante verftechnieken aan de orde; patineren, craqueleren, armeluiszilver, doorschuren, etc.

ariadne-brocante-special-cov

Wil je weten hoe je de bovenstaande technieken toepast? De ariadne atHome Brocante, met de werkbeschrijvingen, ligt vanaf nu in de winkel.

Verftechniek; van shiny chroom naar stoer vintage

verftechnieken-lampje-vintage-kastje

Bij een bepaalde winkelketen zag ik een bureaulampje staan waarvan ik de vorm wel grappig vond maar de shiny chroom-look lelijk (ja, smaken verschillen, ik weet het). Ik zag in dat lampje qua vorm direct een leuk vintage item. De vorm deed me wel een beetje denken aan die oude Jieldé lampjes; prachtig maar behoorlijk prijzig. 

verftechnieken-lampje-nieuw
Dit is hem; glanzend en wel, op de ‘slachtbank’ en klaar voor een metamorfose.

verftechnieken-lampje-zwart-gronden

Eerst de lamp helemaal uit elkaar gehaald en alle onderdelen een basis gegeven van zwarte matte verf. Je kunt bv zwarte schoolbordverf gebruiken  (spuitbus of uit een potje, op waterbasis) of Abbondanza krijtverf Black.

verftechnieken-lampje-basis-grijs

Daarna met Abbondanza Concrete krijtverf alles stoer grijs geschilderd. Tip: Ik gebruik bij het schilderen van dit soort items altijd een deppende beweging zodat het oppervlak een beetje een poederstructuur krijgt en vooral geen kwaststrepen.

verftechnieken-lampje-top-metallic

Zodra dit droog was deed ik er een laagje Polyvine metallic verf in de kleur ‘Tin’ eroverheen, ook weer met een deppende beweging. En terwijl de metallic verf nog enigszins nat was heb ik er wat krijt op gestoven (heel eenvoudig door wat krijt in een stukje oude panty te doen en dit tot een zakje te knopen). Daarna is het een kwestie van alles laten drogen en dan overtollig krijt wegblazen of vegen.

Je kunt i.p.v. matteren met krijt, het kapje ook patineren met een beetje verdunde Pure White krijtverf (1 deel verf : 2 delen water). Dit geeft een mooi poedermat wittig effect. Wacht in dat geval een dagje, tot de metallic laag goed is uitgehard.

verftechnieken-lampje-vintage

Et voilà. Stoer vintage lampje voor een klein prijsje.

verftechnieken-lampje-vintage-close

verftechnieken-lampje-vintage-kastje

Vergrijsd pottafeltje

verftechnieken-pottafeltje-vergrijsd-01

Nu ik mijn atelier weer enigszins op orde heb, jeuken mijn handen en popelde ik om weer wat te gaan doen. Bovendien kwam ik de spullen tegen die ik nog van plan was om onder handen te nemen, zoals een nog ingepakt pottafeltje. Althans zo noemde de bouwmarkt het, want in feite was het een stapel losse plankjes.

verftechnieken-pottafeltje 005

Er wordt nogal eens gemopperd op een zeker Zweeds woonwarenhuis, maar hun werkbeschrijvingen en voorgeboorde losse onderdelen zijn hemels vergeleken bij dit armzalige pakketje dat ik bij de bouwmarkt kocht. Een paar zielige plankjes, waarvan er ook nog een aantal krom, geen schroefgaten –zelfs de plekken waar ze moeten komen waren niet aangeduid. Niets voorgeboord, niets gemarkeerd, nothing, nada, niente. Maar goed, ik ben niet voor één gat te vangen, dus ben ik al mopperend  met frisse moed aan de slag gegaan. En ik eindigde zowaar met een pottafeltje. Weliswaar een beetje gammel, maar toch.  

verftechnieken-pottafeltje 031

Het hout was geïmpregneerd. Je kent het wel; met van die groene uitslag er op. En dat wilde ik een grijze wash geven met verniswas. Hiervoor gebruikte ik een combinatie van gelijke delen verniswas Grijs en verniswas Notelaar.

verftechnieken-pottafeltje 032 
Ik mengde de twee tinten in een bakje, maar niet helemaal, dat zorgt voor een leuker effect bij het opbrengen.

verftechnieken-pottafeltje 033

Ik bracht een flinke laag op en veegde er niet al te veel van weg zodat het redelijk dekkend bleef.

verftechnieken-pottafeltje 042

Klaar. Nu nog even een nachtje rustig binnen laten drogen, want het regent buiten :)

verftechnieken-pottafeltje-vergrijsd-02b

De volgende dag (zaterdag) heb ik geluk; het zonnetje schijnt. Dus hup tafeltje naar buiten en lekker een beetje stylen.

verftechnieken-pottafeltje-vergrijsd-03

Leuk dat je ook een plankje onder hebt. Plek voor nog meer rommeltjes.

verftechnieken-pottafeltje-vergrijsd-04 

verftechnieken-pottafeltje-vergrijsd-01

Zie je trouwens dat rieten stoeltje rechts? Dat heb ik twee jaar geleden behandeld met verdunde witte krijtverf (Abbondanza Pure White). Het stoeltje heeft sindsdien continu buiten gestaan in weer, wind, sneeuw en vorst.

verftechnieken-rieten-stoel-whitewash

Het ziet er nog steeds prima uit. Het was natuurlijk al een oud ding, zoals je ziet laat het riet ook los bij de armleuning, maar de krijtverf wash is nog helemaal oké.

Wil je dit ook? Kijk dan even op de pagina ‘whitewash’ op onze website, onder het kopje Whitewash van verdunde Abbondanza krijtverf. Daar leg ik precies uit hoe je dit doet. 

verftechnieken-pottafeltje-vergrijsd-05

Next project; de twee bureaulampen die ik een vintage look ga geven. Ze waren al half voorbewerkt en lagen gedurende de verhuizing met smart te wachten om afgemaakt te worden. Maar daarover later meer.