Brocante verftechnieken { deel 2 }

aradne_brocante_2012-10_broc-verftechniek

In een blogpost afgelopen juni, vertelde ik al over de serie ‘Brocante verftechnieken’ in de ariadne Brocante specials. Voor deze serie doe ik de make-overs en werkbeschrijvingen.

In deze tweede editie komen de brocante verftechnieken ‘craqueleren’ en ‘patineren’ aan de orde. Ik bewerkte een etagère en een open kastje, allebei in mooie gedempte tinten.

aradne_brocante_2012-10_etagere

De etagère kreeg een subtiel craquelé effect.

aradne_brocante_2012-10_kastje

Het kastje werd doorgeschuurd en gepatineerd en gaf ik een donker bovenblad voor een pittig contrast. Ook het ornamentje liet ik wat meer opvallen door het donkerder te patineren.

aradne_brocante_2012-10_abbondanza-prod

Natuurlijk gebruikte ik onze eigen Abbondanza krijtverf en Abbondanza antiek- en kleurwas :) Al met al is het weer een sfeervolle reportage geworden. De special ligt vanaf vandaag, 25 september, in de winkel.

aradne_brocante_2012-10_cover_400px

Ik vind de lila accenten op de cover trouwens super origineel. Geweldig dat Tolix stoeltje!

Brocante verf

Ken je de website Alles Brocante al? Het is een website over brocante markten, meubels, winkels, webshops en ideeën. Of je nu op zoek bent naar een brocante fauteuil, een oude commode wilt opknappen of wilt weten waar en wanneer de leukste brocantemarkten worden gehouden.

Mij interesseert natuurlijk de pagina Opknappen. Hier vind je leuke make overs en adressen voor verf, textiel, meubelbeslag, etc. En hé; ik kwam onze eigen site hier ook weer tegen. Nog beter :)

verftechnieken-alles-brocante-link-540

De term ‘brocante verf’ is wel een beetje apart, maar we snappen het allemaal natuurlijk direct. Verf waarmee je eenvoudig een brocante uitstraling kunt realiseren. Moderne synthetische verfsoorten (acryl, alkyd) geven immers een heel andere uitstraling dan de verf van vroeger. Met krijtverf kun je gemakkelijker een sleets effect realiseren. Ook is een basis van krijtverf ideaal om het meubel met boenwas (kalkwas, grijze was, antiekwas, etc.) een authentieke uitstraling te geven. Je kunt de kleuren ermee verzachten en het geeft zo’n mooie subtiele glans. Geen shiny bling-bling glans, maar de zachte glans van een liefdevol gewreven meubel uit vervlogen tijden. 

En bevatten de verfsoorten van vroeger vaak minder prettige ingrediënten zoals lood (loodwit) of cadmium, krijtverf is gelukkig een stuk vriendelijker voor het milieu en je gezondheid. Zowel de Abbondanza krijtverf als Soft Silk verf zijn op waterbasis en voldoen aan de Europese richtlijnen die onder meer de toegestane hoeveelheid organische oplosmiddelen in verf en vernis regelen.

Overigens die schadelijke stoffen in oude verf is wel even iets om rekening mee te houden tijdens het klussen. Als je oude meubels gaat afschuren of ben je een oud huis aan het renoveren, draag dan voor de zekerheid een goed stofmasker!

Nude op de muur

Even leuk om te delen; het blad Santé – dat deze maand helemaal in het teken staat van bloot- tipte in de rubriek ‘Kickstart Balans’ de mooie Abbondanza krijtverfkleur Nude

Sante-artikel-Nude-tot

Toevallig heb ik deze kleur een tijdje geleden ook gebruikt voor het kleurinspiratie-item Stoer Roze hier op dit blog. Ik vind het zelf een prachtige tint (duh). Een mooi vergrijsd, zacht, niet te zoet, roze.

Sante-artikel-Nude

Ik kende het blad Santé eigenlijk niet echt. Wel eens zien liggen in de schappen, maar nog nooit gelezen. Dit nummer is het zogenaamde Naked Issue. Blijkbaar is voor veel mensen ‘bloot’ nogal een ‘ding’. Wel grappig om te lezen. Er schijnen zelfs mensen te zijn die zich laten spraytannen met hun bikini aan. Pardon?

Sante-cover

Vintage flessen

verftechnieken.nl vintage flessen

Afgelopen week waren we een paar dagen in België. Een bezoek aan onze dochter en een zakelijke afspraak; twee vliegen in één klap. Bovendien konden we nog even van twee heerlijke zomerse dagen genieten.

Na een lekker etentje op een terras, een gezellige avond met als afsluiting een paar Belgische biertjes in de stamkroeg van mijn dochter en een overnachting in het leuke Belfort hotel, hadden we vrijdagochtend nog even tijd om de stad in te gaan.

belf
NH Gent - Belfort

Even ergens lekker koffiedrinken en een rondje over de vrijdagsmarkt. En hoewel ik niet echt van plan was om iets te kopen, liep ik tegen een partijtje oude flessen aan.

verftechnieken-brocantemarkt-flessen-01 

Tja, ze waren gewoon té leuk om te laten staan. Ik kan altijd leuke dingen gebruiken, al was het maar voor het stylen van foto’s.

verftechnieken-brocantemarkt-flessen-02

Ik had ze allemaal wel willen hebben (hebberig typje?) maar heb gewoon een paar leuke exemplaren uitgezocht.

verftechnieken.nl vintage flessen

Een blauwgroene tint, een mooi reliëf, of een leuk etiket. Dat waren mijn criteria.

verftechnieken.nl vintage flessen

Het meest linkse exemplaar vond ik mooi vanwege de kleur en het reliëf dat over de fles loopt.

verftechnieken.nl vintage flessen

En deze vanwege het oude etiket.

verftechnieken.nl vintage flessen

Een paar losse Gerbera’s erin en je hebt een leuk hoekje.

Kleurinspiratie {vakantie & vijgen}

verftechnieken-vijgen

Het was even stil hier, want wij zijn er lekker een paar weekjes tussenuit geweest. We hebben heerlijk genoten van ‘La vie en rose’ in Zuid Frankrijk. En daar heb ik iets ongebruikelijks gedaan, of liever gezegd ik heb iets NIET gedaan. Ik heb me daar namelijk totaal NIET bezig gehouden met het bewonderen van verweerde raamluiken en pittoreske balkonnetjes. Geen brocantemarkten bezocht. Geen kleuren op deuren en huizen geanalyseerd. Niets van dat al. Ik had wel de Abbondanza kleurwaaier mee (gaat altijd in de koffer) maar ik heb hem niet eens gebruikt. En dat mag wel een wonder heten. Ik had me voorgenomen om even echt vrijaf te nemen van ons bedrijf en dat is gelukt. En gek genoeg kostte me dat helemaal geen moeite. Het enige dat we deden was ‘s ochtends even de mail lezen om te kijken of er urgente zaken waren, de rest lieten we over aan het hardwerkende thuisfront. En toen onze 18 dagen erop zaten hadden we allebei weer zin om weer aan de slag te gaan. Dus daar zijn we nu zo’n anderhalve week geleden weer mee begonnen. Back to business!

Het zal wel een bekend vakantiegangers-syndroom zijn, maar na zo’n vakantie wil ik thuis altijd op zoek naar de heerlijke hapjes waar ik tijdens de vakantie van heb genoten. Dus afgelopen zaterdag gingen we lekker de stad in en de markt over. Op zoek naar de Rouille à la Sétoise die we daar aten en de heerlijke soepstengels met sesam die we daarbij knabbelden. Lekkere kaasjes. Stokbrood. Die heerlijke witte wijn. En vijgen. Ik had al een paar dagen een onweerstaanbare zin in vijgen. En wat zijn ze –behalve lekker- toch mooi!  Die kleuren! Dus deze keer kwam de kleurenwaaier toch echt op tafel.

verftechnieken-vijgen-kleurwaaier

Mooie zachte vergrijsde paarstinten. Een vleugje terracotta. En poederig, fluweelmat. Helemaal Abbondanza krijtverf dus.

verftechnieken-kleurinspiratie-vijgen

045 – Abbondanza Soft Grey
630 – Abbondanza Aubergine
635 – Abbondanza Purple Asparagus
640 – Abbondanza Berry Ice Cream
770 – Abbondanza Bright Terracotta

Alle kleuren zijn natuurlijk ook in Abbondanza Soft Silk verkrijgbaar.