Wandrek van sloophout {zelf maken}

verftechnieken-wandrek-kl-detail2

Op een van mijn Pinterest-boards {Loftstyle} verzamelde ik al een tijdje foto’s van leuke tijdschriftenrekken en wandrekken. Zo’n rek leek mij wel wat. We hebben net alle muren in ons huis laten stukadoren en ik kan mezelf er niet toe zetten om daar gaten in te boren. Ze zijn zo mooi glad en ik heb ze maagdelijk poedermat wit geschilderd met Abbondanza Pure White. Het idee om daar een boormachine in te zetten; gruwelijk! Het zal er vast nog wel van komen, maar nu nog even niet. Op een wandrek kun je leuke spullen uitstallen zonder ze direct ‘voor eeuwig’ aan de muur te bevestigen. Bovendien staat het minder rommelig als je kleinere spullen bij elkaar zet, dan wanneer ze verspreid door je kamer staan of hangen.

Hieronder mijn inspiratiefoto’s met ondermeer het vtwonen rek en een rek van Woood. 

verftechnieken-rekken

Ik kan redelijk impulsief zijn, dus ondanks het feit dat ik al een tijdje met het idee speelde om zo’n rek aan te schaffen, kwam het moment dat ik ‘er aan toe was’ toch nog vrij plotseling en besloot ik het in een opwelling zelf te maken. Genoeg resthout aanwezig in huis en in mijn atelier, dus waarom niet? Ik ben geen ‘die-hard’ timmervrouw maar ik ben best handig en het leek me niet al te moeilijk.

verftechnieken-wandrek-maken

Ik verzamelde eerst allerlei reststukken hout die me geschikt leken. Zie je dat stukje hout met de kleurvlakken? Dit soort plankjes gebruik ik om testjes te doen met kleuren krijtverf, wash, verniswas, etc. Zolang ik daar geen boenwas of kalkwas op heb gesmeerd kan dat dus prima gebruikt worden. De staanders zijn van twee oude steigerplanken, de brede planken boven en onder had ik nog over van een kast en de smalle latjes van een oude schutting. De staanders heb ik aan de onderkant een schuine kant gegeven om het wat minder massief te laten ogen.

verftechnieken-wandrek-maken-detail

Als je zelf een rek maakt kun je het helemaal naar eigen wens indelen. Ik vond het handig om het geheel eerst plat op de grond te leggen en zo de verdeling te maken. Dan aftekenen en vastschroeven en tenslotte schilder je alles in je favoriete kleur. Ik gebruikte krijtverf in de kleur Long Island (een van onze nieuwe kleuren en op dit moment een van mijn favorieten).

verftechnieken-wandrek-kl2

En dit is het dan geworden. Kosten: 0 euro! Hieronder kun je iets beter zien hoe ik de plankjes heb bevestigd. Ik was van plan om aan de voorkant van de plankjes nog een soort opstaand randje te maken, zodat de schilderijen e.d. er niet af kunnen vallen. Maar tot nu toe blijkt het niet nodig te zijn.

verftechnieken-wandrek-zijkant

verftechnieken-wandrek-kl-detail2

Een paar van die leuke letters had ik nog in huis maar ik heb er eentje bijgekocht om (oh zo romantisch) een statement te maken met onze voorletters en een hart. Deze week zijn we namelijk 10 jaar samen :)

Krijtbord van krijtverf

verftechnieken-krijtbord

De termen krijtverf en krijtbordverf worden nog wel eens door elkaar gehaald. Maar wat doorgaans wordt verkocht als ‘schoolbordverf’ of ‘krijtbordverf’ is niet hetzelfde als krijtverf. Andersom werkt overigens wel. Dat wil zeggen: je kunt Abbondanza krijtverf gebruiken als krijtbordverf. Dit werkt natuurlijk het best met een donkere tint, maar in principe kun je iedere kleur gebruiken.  

Ik had nog een stukje hardboard uit een fotolijstje liggen. Hier maakte ik met enkele lagen krijtverf een decoratief krijtbordje van om een leuke tekst op te schrijven.

verftechnieken-krijtbord-1234

Werkwijze:

  1. Breng 2 of 3 lagen krijtverf aan. Ik gebruikte Abbondanza ‘Black’.
  2. Als de verflaag goed is doorgehard (ik heb 3 dagen gewacht) bestrooi je de verflaag met wat los krijt, of je wrijft deze in met de  zijkant van een krijtje.
  3. Verdeel het krijt over het hele oppervlak.
  4. Veeg de krijtlaag af met een wisser of doekje. Daarna kun je het bord met een nat sponsje afnemen en je krijtbord is klaar om te beschrijven.

Het inwrijven met krijt schijnt te helpen om te zorgen dat de verflaag beter bestand is tegen het schrijven en uitvegen en zo minder schrijfsporen achterlaat (dit geldt ook voor ‘echte’ schoolbordverf). Je kunt dit tussentijds ook af en toe doen bij wijze van onderhoud, steeds als je je krijtbord hebt schoongemaakt met water.

verftechnieken-krijtbord-klaar

Have fun!
Express Yourself :)

Merry Christmas

verftechnieken-abbondanza-kaarsje-MX

Ik wens je een zalig Kerstfeest! Geniet lekker van je rust, van je huis, van een feestelijke maaltijd en vooral van de mensen om je heen!

Bloedend hout

Heb je dit wel eens meegemaakt? Je schildert een oud meubeltje en zodra je de eerste verflaag hebt aangebracht - of achteraf, tijdens het aanbrengen van een vernis - ontstaat er een lelijke gelige of bruine verkleuring. Gefrustreerd breng je een tweede laag aan en tot je verbazing gebeurt er weer hetzelfde. Tien tegen een dat je hier te maken hebt met een zogenaamde bloedende houtsoort.

verftechnieken-bloedend-hout-close

Hoe komt dit?
Bepaalde (kleur)stoffen in het hout zijn oplosbaar in water. Bij het aanbrengen van een product op waterbasis (krijtverf, latex, acrylverf e.d.) over onbehandeld bloedend hout, zullen deze kleurstoffen worden geactiveerd en optrekken uit het hout, waar ze zich in de verflaag vermengen. Dit is ook de reden dat een tweede laag vaak niet helpt, het gebeurt dan gewoon weer opnieuw.

De schuldige is dus de kleurstof in het hout. Een bekende kleurstof is looizuur (tannine) wat voorkomt in eikenhout. Om te voorkomen dat je last van krijgt van bloedend hout, is het dan ook beter om een eventuele laklaag op eikenhouten meubels er niet af te halen als je wilt gaan werken met watergedragen producten. Laat de oude laklaag dus maar mooi zitten en schuur na het ontvetten alleen even de glans eraf.

Welke houtsoorten bloeden?
Zoals gezegd is eikenhout een bekend voorbeeld, maar er zijn nog meer lastige houtsoorten, zoals mahonie, merbau, meranti, teak, afzelia etc. Bij al deze houtsoorten loop je dus een risico op verkleuring als je met watergedragen verfproducten gaat werken op het kale hout. Dit storende effect is natuurlijk het grootst als je met lichte tinten werkt.

Hoe los je dit op?
De truc is om een isolerende laag aan te brengen tussen het hout en de verf. Een grondverf op terpentinebasis kan uitkomst bieden omdat dit de kleurstoffen vaak niet activeert.

Nadeel hiervan is dat terpentinegedragen verf een lange droogtijd heeft en synthetische oplosmiddelen bevat, waardoor het niet direct kan worden overgeschilderd met watergedragen verf zoals krijtverf, acrylverf of latex. Het is belangrijk dat de grondlaag goed is uitgehard (minimaal 48 uur, liefst langer) voordat je een verf op waterbasis gaat aanbrengen.

Een andere (snellere en milieuvriendelijker) optie is Schellak. Dit kun je bijna wel een wondermiddel noemen want het werkt enorm goed als sealer voor bloedend hout en blokkeert ook vlekken die kunnen worden veroorzaakt door nicotine, vochtschade, roet, inkt of vet. Het maskeert zelfs nare luchtjes in oude meubelen!

verftechnieken.nl schellak blank

Schellak maak je zelf door schellak schilfers op te lossen in alcohol. En omdat alcohol de drager is van schellak droogt het zeer snel en is na ca. 45 minuten al overschilderbaar.

verftechnieken.nl schellak resultaat

Een ander groot voordeel is dat je schellak ook nog kunt aanbrengen als je er pas na het verven achter komt dat het hout bloedt of dat er verontreinigingen in de ondergrond zitten die eerst niet zichtbaar waren (nicotine, vocht). Een behandeling met terpentinegedragen grondverf is dan niet meer wenselijk (terpentinegedragen over watergedragen hecht niet goed). Maar schellak kun je er dan nog rustig weer overheen schilderen. laten drogen, eventueel herhalen en dan kun je weer verder met je krijtverf, latex of acrylverf. Ideaal!

Glas matteervernis

Wij zijn met een kleine -nou ja kleine- verbouwing bezig in huis. Al wekenlang staat de boel op z’n kop (weinig tijd dus de grote klussen moeten in ‘t weekend) en ik ben er wel zo’n beetje klaar mee. Hoe kunnen mensen het volhouden om maanden of zelfs jaren in een verbouwing te zitten? Ik wordt er zenuwachtig van. Ons leven is al hectisch genoeg dus in mijn huis wil ik rust. Ik wil nu ook opschieten omdat ik met de feestdagen niet meer in de rotzooi wil zitten, dus af en toe neem ik even een ‘short cut’. Meestal omdat ik nog niet weet wat ik wil of geen tijd meer heb om het binnen twee weken te realiseren. Zo wil ik de vloer nog doen maar dat wordt een klus voor ‘t voorjaar denk ik.

Hierbij dan direct maar een voorbeeldje van een short cut, oftewel een snelle make over; de servieskast.

verftechnieken_kast-Zinc-glasmatteer

Ik zat een beetje met die kast in mijn maag. Hij is niet oud genoeg om leuk te zijn, beschadigd, een van de deuren hangt wat scheef. Hij was gewoon niet zo mooi meer en eigenlijk ook te klein voor de enorme hoeveelheid serviesgoed die ik heb. Ik wil dan ook op zoek naar een andere. Maar totdat ik er aan toe kom om te shoppen, of tegen de juiste kast ga aanlopen, heb ik deze toch maar even een nieuw laagje verf gegeven. Ik heb een van onze nieuwe kleuren gebruikt; Zinc. (De kast lijkt op de foto iets koeler grijs.)

Omdat de binnenkant van de kast erg lelijk was, moest ik een list verzinnen. De binnenkant van de kast verven en plankjes vervangen zou me te veel tijd kosten en dus heb ik matteervernis op de ruitjes aangebracht voor een melkglas effect. Inkijk grotendeels verdwenen en een stylish oplossing.

 verftechnieken_kast-Zinc-glasmatteer-close

Het is echt een fluitje van een cent. Het glas goed ontvetten, matteervernis aanbrengen met een platte kwast en even narollen met een verfrollertje. (Ik heb het aangebracht aan de binnenkant.) Na droging is de vernislaag sterk genoeg om gewoon met een mild sopje af te wassen. Het is niet bestand tegen alcohol (dus bijvoorbeeld spiritus). Maar dat is ook wel weer handig; als je er flauw van bent kun je het dus weer verwijderen.

Zo is mijn kast weer toonbaar, zonder al te veel moeite.

verftechnieken-glasmatteervernis-dubbel

Je kunt het matteervernis ook aanbrengen met behulp van een sjabloon. Voor een subtiel motief of een leuke tekst. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze Shabby Chic Sjablonen >

Meer info over glasmatteervernis van Polyvine >

Zelf armeluiszilver maken in ariadne Brocantespecial

De nieuwe ariadne Brocante special is uit, met hierin de derde aflevering uit de serie ‘Brocante Verftechnieken’ die wij hebben verzorgd. Deze keer met de techniek om zelf armeluiszilver te maken van een doodgewoon stuk glaswerk. Leuk om nog net even voor de kerst te doen.
 
verftechnieken-ariadne-brocante-armeluis-01 
 
 
 
verftechnieken-ariadne-brocante-armeluis-close-2
 
Natuurlijk kun je de producten in de webshop kopen en vind je bij ons ook het ouderdomsvernis om een mooie extra oude look te geven aan je armeluiszilver.
 
verftechnieken-ariadne-brocante-armeluis-close-1

Meer over deze techniek lees je in het artikel uit 2008 elders op dit blog>

Afbeelding overbrengen op glas {met Transcryl}

verftechnieken-transcryl-flessen


Er zijn allerlei technieken om een afbeelding over te brengen op meubels, muren of accessoires. Ook voor iemand die totaal geen teken- of schildertalent heeft. Een van de bekendste is denk ik wel decoupage En ook met Art medium kun je geweldige resultaten bereiken, zoals ik vorig jaar al eens liet zien in een blogartikel.

Maar nu heb ik een product ontdekt waarmee je zo goed als onzichtbaar een afbeelding kunt overbrengen, zelfs op een lastige ondergrond zoals glas. Het heet Transcryl. Het leuke is dat je van de afbeelding een soort transparante versie maakt zodat het plaatje echt een onderdeel wordt van het geheel.

verftechnieken-transcryl-stap-1-4 

Het is een kwestie van afbeelding printen of kopiëren en uitknippen. Daarna insmeren met enkele lagen Transcryl, laten drogen, in een bakje warm water leggen en een half uurtje laten weken.

verftechnieken-transcryl-stap05

Als het papier zacht is geworden kun je dit er afrollen. Ga door tot er geen spoortje papier meer over is en klaar is je doorzichtige afbeelding.

verftechnieken-transcryl-stap06

Plak de afbeelding (ook weer met Transcryl) op de gewenste ondergrond. Ik heb een gewone doorzichtige wijnfles gebruikt die ik een verweerd effect heb gegeven. Het glas heb ik (vóór het plakken van de afbeelding) ingespoten met Matte spray vernis. Zo creëer je wat meer grip op het gladde oppervlak 

verftechnieken-transcryl-fles-cl 

Et voilà!

verftechnieken-transcryl-fles

Nog even samengevat de werkwijze:

· Kies een afbeelding (knipsel, print of kopie) en knip deze uit met een marge van 1 cm.

· Leg het plaatje op je werkblad. Breng in totaal 4 lagen Transcryl aan (op de goede kant) die je tussentijds laat drogen. Na de laatste laag knip je het plaatje uit, zo dicht mogelijk langs de randen van de afbeelding.

· Laat het 30 minuten weken in warm water.

· Leg het plaatje op de kop op een plat oppervlak en verwijder heel voorzichtig het papier van de achterzijde door dit af te rollen. Als al het papier is verwijderd draai je de afbeelding om en zul je zien dat de inkt is overgebracht en de transfer klaar is.

· De transfer kan (ook weer met behulp van Transcryl) gelijmd worden op allerlei materialen, zoals karton, polystyreen, papier, hout en geschilderde oppervlakken. Niet poreuze ondergronden (plastic, glas, metaal) eerst voorbehandelen met een transparant vernis. Bijvoorbeeld LeFranc Déco spray Matt vernis.

· Na het plakken kun je eventueel nog extra effecten aanbrengen zoals een craquelé effect of patina.

verftechnieken-lefranc-transcry_transfer-medium