Supersnelle make-over {witte rand op mand}

verftechnieken-rattan-mand-kalkpasta

Ik had nog een aardappelmand staan. Je weet wel zo’n enigszins vergrijsde mand die je tegenwoordig in bijna iedere cadeau- of huishoudwinkel wel kunt tegenkomen. Ik wilde de mand gebruiken als opbergmand of prullenbak bij mijn werkplek. Dat zou leuk en stoer staan bij het archiefkastje dat ik heb opgeknapt (daarover later meer). Maar ik vond hem een beetje saai. Die mand kon wel een oppeppertje gebruiken.

Ik besloot daarom de onderste helft een witte rand te geven. Heel simpel te doen. Ik gebruikte kalkpasta voor een kalkmat poederig effect. Dat blikje had ik namelijk nog in de huiskamer staan (voor dat archiefkastje). Ik had ook Pure White krijtverf kunnen pakken. Maar hé; ik ben liever lui dan moe. En uiteindelijk komt het effect op hetzelfde neer; poederig mat en kalkachtig wit. En wat heeft zo’n mand nou te lijden? Dus over slijtvastheid maakte ik me niet druk. Ik heb trouwens bewust niet voor een whitewash gekozen, het moest lekker dekkend wit worden.

verftechnieken-rattan-mand-kalkpasta3

Snel en leuk. Was binnen 5 minuten gebeurd. De volgende keer zal ik iets meer vertellen over het archiefkastje, waarvan je hierboven al een stukje ziet.

Verweerd hout met verniswas en pigment

Zoals je vast wel weet is vergrijsd hout helemaal hot. Ik heb er dan ook op dit blog al heel wat artikelen over geschreven. Op onze website staat zelfs een complete pagina over vergrijzen, met uitleg van alle technieken, producten, kleuren, etc.

Een tijdje geleden kreeg ik een vraag van iemand die wel een verweerde uitstraling wilde, maar beslist niet grijzig. Hij had een tafel gemaakt van nieuwe vuren planken die hij flink had bewerkt om ze een ruige textuur te geven. Maar nu moest het hout nog de juiste doorleefde tint krijgen.

Zijn inspiratiebron was deze tafel:

inspiratie-tafel

En de vraag was dus; wat moet ik aanbrengen op het onbehandelde hout om een dergelijke look te creëren?

Hieronder een onbehandelde plank:
verftechnieken-hout-nieuw

Om de natuurlijke verweerde uitstraling van oud hout te krijgen én een vlekbestendige (niet glanzende) afwerklaag, ging mijn voorkeur uit naar verniswas. En om exact de gewenste kleur te krijgen, moest het maatwerk worden. Mijn voorstel was dan ook om vloeibaar universeel pigment toe te voegen aan kleurloze verniswas om precies de juiste tint te kunnen creëren. Ik hou wel van een leuke uitdaging en beloofde een aantal testjes te doen met pigmentkleuren op vurenhout en daar foto’s van te maken. Ik gokte op Midden eiken of op Teak, maar waarschijnlijk een combinatie daarvan.

Dit waren de swatches:
verftechnieken_oud-hout_pigment-swatches

Midden eik heeft een mooie, redelijk donkere houtkleur, Teak is iets te oranje, maar de combinatie van de twee tinten (verhouding 1:1) is helemaal goed. De definitieve kleur kan naar eventueel worden bijgesteld door de verhoudingen van de pigmenten te wijzigen. Onze klant ging inderdaad voor Teak en Midden eiken en mailde me na afloop een foto van het resultaat:

Zo is de tafel geworden:
tafel-klaar 

Hij blij, ik blij. Niets is zo leuk als een persoonlijk advies te kunnen geven dat een beetje van de gebaande paden afwijkt en dat ook nog eens zo mooi uitpakt.

tafel-old-wood-facebook-3luik

Een nieuw jaar

Heerlijk vind ik dat altijd; een heel nieuw jaar dat voor je ligt. Aan een nieuw jaar beginnen is net zo fijn als vroeger op school in een nieuw schrift beginnen. Alle blaadjes nog leeg en wit, wachtend om te worden gevuld. Nog geen inktvlekken, doorhalingen of cijfers (goed of slecht). En daarbij natuurlijk het voornemen om in dat nieuwe schrift alléén maar netjes te schrijven. (Je weet ergens wel dat dat waarschijnlijk niet gaat lukken, maar het streven is er.)

En hoe fijn is het om het schrift open te slaan, je pen te pakken en er (heel zorgvuldig) je naam in te schrijven? Ik hoop dat jij het ook zo voelt; een nieuw jaar met jouw naam erop. Dus ga het lekker vullen, ga plannen uitvoeren, dromen waarmaken, uitgestelde klusjes doen, sporten, gezond eten, wat je ook van plan bent. Niks mis met goede voornemens, en het is ook helemaal niet erg als niet alles gaat lukken toch? Hoe dan ook, ik wens jullie, lieve volgers en meelezers, heel veel geluk en gezondheid voor dit komende jaar!

Intussen zijn wij begonnen wat nieuwe spulletjes in de webshop te zetten in de afdeling meubelbeslag. 

verftechnieken-sierbeslag-4luik

Een kleine uitbreiding van sierbeslag, zoals komgreepjes, etiketramen e.d. We zijn nog bezig, er komt nog meer bij, zoals houten ornamenten e.d. Dus hou de webshop, dit blog of onze Facebook pagina in de gaten.